رئیس کمیسیون بهداشت و درمان شورای اسلامی در دو نامه جداگانه نسبت به کمبود تجهیزات و ملزومات پزشکی به رئیس جمهور هشدار داد و تاکید کرد که باید در خصوص وضعیت دارویی اقدام شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، متن دو نامه حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم رئیسی، به شرح زیر است:
«حضرت آیت الله آقای دکتر رئیسی
رئیس جمهور محترم جمهوری اسلامی ایران
صبح بخیر؛
با احترام یادآور می شود به دلیل عدم برنامه ریزی و هماهنگی مناسب در تامین ارز گروه کالایی 21 و انتقال بسیاری از مواد مصرفی حیاتی بیماران به گروه کالایی 22، به طور ناگهانی از پنجم فروردین ماه با افزایش بسیار شدید قیمت قیمت کالاهایی که به ارز اسمی یا ترجیحی بیان می شوند با ما مواجه شده ایم. افزایش تقاضا از سوی تامین کنندگان تجهیزات پزشکی و تامین کنندگان به شرکت های بیمه و مراکز درمانی، ظرفیت تامین کنندگان را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. عدم محاسبات صحیح و اعلام نیاز در بودجه 1402 ارائه شده در حوزه سلامت بارها مورد انتقاد اعضای این کمیسیون و ارائه دهندگان و فعالان زنجیره سلامت قرار گرفته است، اما حمایت های لازم صورت نگرفته و در بودجه سال گذشته لایحه سال جاری (مربوط به حوزه سلامت) همانطور که پیش بینی می شد متأسفانه دیده نشد و همانطور که می دانید مجلس نیز در اصلاح لایحه پیشنهادی و در نتیجه قانون بودجه محدودیت دارد و نمی تواند این کار را انجام دهد. تکلیف به تنهایی
عدم پیگیری و سیاستهای صحیح وزارت بهداشت در تامین ذخایر راهبردی حادثه، کمبود تجهیزات و ملزومات پزشکی را بهطور کامل آشکار کرد و هشدار کارشناسان و مسئولان شوراها و انجمنهای علمی برای مصارف بهداشتی کاملاً مشخص است. مشهود. در بسیاری از محصولات قلب و عروق، ارتوپدی، چشم، جراحی عمومی و ترمیمی آنقدر کمبود داریم که حتی سازمان هایی مانند هیئت امنای پس انداز پولی در درمان بیماران، ذخایر استراتژیک کالاهای مصرفی ندارند. پس از سال ها به روال عادی تبدیل می شود که خود منجر به سرایت خطرات و آسیب های بسیاری برای بیمار و استاندارد شدن درمان می شود.
از نظر خودم که سال ها در خدمت بهداری ایران اسلامی بودم تا به حال شاهد چنین وضعیتی نبودم. تورم غیرقابل کنترل قیمت تجهیزات پزشکی و مایحتاج اولیه کاملا قابل پیش بینی است و عدم پوشش بیمه ای و هزینه های گزاف درمان بیماران موجب نارضایتی اجتماعی خواهد شد. منویات انقلاب در خصوص تسکین درد بیماران به عنوان وظیفه صریح دست اندرکاران. نظام سلامت اقدامی فوری و ضروری در این زمینه است که امیدواریم با توجه دقیق شما محقق شود و با بهبود امور، درمان ها و لوازم در سال جاری با کمترین مشکلات در دسترس و در اختیار آحاد جامعه قرار گیرد. . از خداوند منان توفیق روز افزون شما را خواستارم.»
در نامه دیگری از حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان آمده است:
«حضرت آیت الله آقای دکتر رئیسی
رئیس جمهور محترم جمهوری اسلامی ایران
صبح بخیر؛
با احترام به اطلاع شما می رساند پیرو جلسه مورخ 27/01/1301 با موضوع مهم «بررسی شرایط دارویی کشور در زمینه تولید، واردات و توزیع دارو» با حضور نمایندگان محترم انجمن های صنفی و نمایندگان دستگاه های اجرایی ذیربط در این کمیسیون، موضوعات مرتبط با طرح «دارویار» و شرایط بازار دارویی کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت. با توجه به قیمت ارز نیمایی در سال گذشته، بودجه ای معادل 73 همت برای پروژه دروار در نظر گرفته شد. این در حالی است که برای سال جدید (1402) بودجه پیش بینی شده طرح مذکور معادل 69 همات (با وجود پیش بینی 105 همات) می باشد.
1- میزان موجودی مواد اولیه دارویی (موثر) در سطح کارخانجات و بنگاه های تولید کننده فرآورده های دارویی کشور در شرایط فعلی در کمترین حد خود قرار دارد و در صورت عدم اتخاذ تدابیر لازم برای رفع کمبودها و کسری ها. روند تولید ملی دارو بدون شک مختل خواهد شد و پیامدهای نامطلوب آن نظام سلامت کشور را تهدید خواهد کرد.
2- میزان بدهی دانشگاه های علوم پزشکی و سایر ادارات دولتی در حوزه دارو به شرکت های دارویی در بالاترین حد خود قرار دارد، سلامت کشور با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد.
لازم به ذکر است میزان مطالبات شرکت های توزیع داروی دانشگاه های علوم پزشکی بخش دولتی تا پایان سال 1401 معادل 16 همت می باشد.
3- لازم به ذکر است مواجهه با چالش های بندهای 1 و 2 و عدم اعمال تدابیر عاجل تا رفع کامل مشکل، بنا به نظر نهادهای نظارتی ممکن است موجب اعتراضات اجتماعی در سطح جامعه شود. با توجه به چالش های ذکر شده، لازم است با استفاده از راهکارهای موثر و بهینه، این حادثه در اسرع وقت رفع شود. راهکارهای پیشنهادی در این زمینه به شرح زیر است:
1- اصلاح و بازنگری میزان بودجه موقت و تخصیص دارو از 69 همات در شرایط فعلی به 105 همات.
2- پرداخت سریع و فوری مطالبات مراکز درمانی، داروخانه ها و شرکت های پخش مسدود شده در بخش دولتی و دولتی، تزریق به موقع وجه نقد و توزیع آن بین تولیدکنندگان و تامین کنندگان به منظور احیای شاهرگ زنجیره تامین دارویی کشور. .
3- پرداخت بدهی های دولت به بیمه ها به ویژه تامین اجتماعی در اسرع وقت (لازم به ذکر است که در حال حاضر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حدود 12 مطالبات معوق و معوق از سازمان تامین اجتماعی دارد که باید تحویل شود. برای پرداخت در اسرع وقت به شرکت های بیمه مراجعه کنید).
4- تامین به موقع ارز به تولیدکنندگان توسط بانک مرکزی و ابلاغ پرداخت تسهیلات به شرکت های تولیدکننده. در این راستا پیشنهاد میشود بانک مرکزی تسهیلات ویژهای را به بانکهای عامل ابلاغ کند تا در اختیار شرکتهای توزیعکننده و تولیدی قرار گیرد تا بدهیهای خود به شرکتهای عرضهکننده را پرداخت کنند. لازم به ذکر است در حال حاضر پول بانک مرکزی تامین می شود اما منابع ریالی برای خرید مواد اولیه در اختیار شرکت های تولیدی نیست. ریشه اصلی این مشکلات که ناشی از عدم مدیریت کافی منابع مالی است را می توان در سازمان برنامه و بودجه جستجو کرد.
5- تعدیل قیمت داروهای تولید ملی به گونه ای که تولید آن برای تولیدکننده توجیه اقتصادی داشته باشد. لازم به ذکر است که از یک سو قیمت ارز به 28500 تومان و از سوی دیگر هزینه های تولید، نگهداری پرسنل، حقوق و… افزایش یافته است. افزایش یافته است، لازم است قیمت داروها تعدیل شود. به این امر باید بلافاصله توسط نهادهای ذیصلاح انجام شود.
در مجموع با توجه به تمامی موارد ذکر شده در صورت عدم اتخاذ تدابیر عاجل و به موقع در جهت اصلاح وضعیت مالی کلیه شرکت های سلامت محور با کمبود جدی داروهای نجات دهنده و بیمارستانی مواجه خواهیم بود که نارضایتی عمومی را در پی خواهد داشت. . خسارت قابل توجهی به مردم و نظام مقدس جمهوری اسلامی وارد خواهد شد و مسئولیت این نارضایتی بر عهده گروه های تحت امر مستقیم معظم له (سازمان مدیریت و برنامه ریزی و بانک مرکزی) خواهد بود. امید است با دخالت مستقیم و فوری جنابعالی این موارد مرتفع شده و از بروز بحران های اجتماعی در آینده جلوگیری شود. موفقیت روز افزون شما را از درگاه خداوند متعال خواستارم.»
انتهای پیام