09:05 – 22 شهریور 1403
با توجه به بر اساس آخرین آمار سازمان خواربار و کشاورزی ایران، سالانه بین 30 تا 35 درصد محصولات تولیدی در بخش کشاورزی هدر میرود که این میزان غذای 9 میلیون نفر است که میتواند به تصمیمگیری و تصمیمگیری بهتر کمک کند. کاهش ضایعات مواد غذایی با استفاده از روش های مختلف پیش بینی و تجزیه و تحلیل داده ها.
یکی از بزرگترین چالشهای دنیای امروز، ضایعات مواد غذایی است. این معضل نه تنها منابع ارزشمندی مانند آب، خاک و انرژی را هدر می دهد، بلکه اثرات مخربی بر محیط زیست و اقتصاد نیز دارد. خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی و به خصوص کاوش کلان داده ها می توان گام های موثری برای کاهش این مشکل برداشت.
محمدمهدی قاسمی معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در این خصوص گفت: سالانه 25 تا 30 درصد محصولات کشاورزی از تولید تا رسیدن به سفره مردم از بین می رود.این آمار تنها مربوط به ایران نیست، زیرا آمارهای سازمان جهانی خواربار ملل متحد نشان می دهد که حدود 30 درصد از تولیدات کشاورزی در جهان حاوی زباله است.
قاسمی گفت:اگر کشور بتواند ضایعات محصولات کشاورزی را به نصف کاهش دهد، حدود 24 میلیون تن به محصولات کشاورزی و غذایی کشور اضافه می شود.
با کاهش ضایعات محصولات کشاورزی می توان به دو برابر شدن صادرات دست یافت
رضا نورانی رئیس اتحادیه سراسری محصولات کشاورزی گفت: بر اساس آمار سازمان خواربار و کشاورزی ایران سالانه بین 30 تا 35 درصد محصولات کشاورزی ضایع می شود که این میزان ضایعات غذایی 9 میلیون نفر را کاهش می دهد.
وی با بیان اینکه کمتر از 10 درصد محصولات کشاورزی صادر می شود، افزود: میزان ضایعات 35 درصد کاهش یافته و حجم صادرات نیز افزایش می یابد. بنابراین انتظار می رود با کاهش زیان، صادرات محصولات کشاورزی چندین برابر شود.
نورانی ادامه داد: بر اساس آمار تولید سالانه محصولات کشاورزی، مواد غذایی و فرآورده های جانبی 120 تا 130 میلیون تن است که 30 تا 35 درصد آن هدر می رود. در حالی که با کاهش این میزان می توانیم غذای نسل های آینده را تامین کنیم.
رئیس اتحادیه سراسری محصولات کشاورزی سطح زیرکشت محصولات کشاورزی را یک میلیون و 600 هزار هکتار اعلام کرد و گفت: طبق آمار تولید در واحد سطح نسبت به کشورهای توسعه یافته پایین است و با تغییر آن افزایش بازده در واحد سطح امکان پذیر است، زیرا با افزایش تولید می توان صادرات را افزایش داد و ارزهای خارجی را افزایش داد.
بر اساس آمار سازمان ملی بهره وری کشور، سالانه 30 میلیون تن محصولات کشاورزی به عنوان زباله در ایران دفع می شود. به عنوان مثال، حجم کل تولیدات بخش کشاورزی در سال 1401 هجری شمسی بالغ بر 125 میلیون تن بوده که از این میزان 25 درصد یعنی حدود 30 میلیون تن به صورت پسماند دفع شده است.
ما رتبه اول پسماند محصولات کشاورزی را در جهان داریم
ارسلان قاسمی رئیس کمیته کشاورزی اتاق تعاون گفت: بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان خواربار و کشاورزی، رتبه اول ضایعات محصولات کشاورزی را در جهان داریم که می توان با کاهش حجم ضایعات محصولات کشاورزی گفت. ضایعات در شرایط صادرات بسته به محصولات مختلف.
به گفته وی، بر اساس آمار، 30 تا 35 درصد از مجموع 120 تا 130 میلیون تن محصولات کشاورزی هدر می رود، این در حالی است که با جلوگیری از اسراف، غذای 9 تا 15 میلیون نفر تامین می شود.
قاسمی با بیان اینکه با کاهش حجم ضایعات سبد صادراتی گسترده تر می شود، گفت: کاهش ضایعات در امنیت غذایی و رونق صادرات موثر است، به طوری که هر گونه کاهش میزان ضایعات در افزایش صادرات و افزایش صادرات تاثیرگذار است. کاهش حجم واردات
به گفته کارشناسان، سالانه 4 تا 5 میلیون تن محصولات کشاورزی از مزرعه تا چنگال به دلیل سقوط کمباین، فرسودگی ماشینهای برداشت و نبود صنایع تولیدی مزرعه به چنگال هدر میرود که باعث کاهش حجم میشود. زباله تاثیر بسزایی در افزایش صادرات و بهبود امنیت غذایی دارد.
خبرنگار: آزاده محبی