بر اساس آماری که اخیراً از سوی صندوق توسعه ملی اعلام شده است، از سال 1389 (شروع به کار صندوق توسعه ملی) تا پایان سال 1401، در مجموع 154.6 میلیارد دلار منابع وارد صندوق توسعه ملی شده است که از این میزان 100.8 میلیارد دلار بوده است. از دولت دهم تا سیزدهم برداشت شد
به گزارش ای بی اس نیوز، مهدی غضنفری، رئیس صندوق توسعه ملی چندی پیش اعلام کرد که این صندوق در حال حاضر یک صندوق ۱۵۰ میلیارد دلاری است و طبق آمار دولت ۱۰۰ میلیارد دلار به صورت تسهیلات از این صندوق دریافت کرده اند و میزان آن نیز از درخواست های صندوق از بخش خصوصی و سازمان های مردم نهاد 40 میلیارد دلار است.
به گفته وی، برداشت برخی رسانه ها از آمار مذکور این بود که موجودی صندوق توسعه ملی 10 میلیارد دلار است، در حالی که همه دولت ها می دانند منابعی که با نرخ سود پایین در اختیار آنها قرار می گیرد، در درجه اول به صورت تسهیلات و بخشی از دارایی های صندوق است. و بدون کمک این رایگان نیست.
به این ترتیب طبق آماری که اخیراً از سوی صندوق توسعه ملی اعلام شد، از سال 1389 (آغاز به کار صندوق توسعه ملی) تا پایان سال 1401، در مجموع 154.6 میلیارد دلار منابع وارد صندوق توسعه ملی شد که از این میزان، 100.8 میلیارد دلار از دولت های X به دست آمد که تا سیزدهم برداشت شد.
به این ترتیب طی دولت دهم (1397) تا (1397) 55 میلیارد دلار در صندوق توسعه ملی واریز و 13.6 میلیارد دلار از این صندوق برداشت شد. در طول دولت یازدهم (1391) تا (1395) 43.8 میلیارد دلار به صندوق واریز و 30 میلیارد دلار از صندوق برداشت شد. همچنین در دولت دوازدهم (1396) تا (1400) میزان واریز به صندوق توسعه ملی 37.3 میلیارد دلار و برداشت از این صندوق 36.9 میلیارد دلار بوده است. بدین ترتیب در مدت فعالیت دولت سیزدهم تا امروز (1400) تا پایان (1401)، 18.4 میلیارد دلار در صندوق توسعه ملی واریز و 20.3 میلیارد دلار از این صندوق برداشت شد.
این موضوعات در حالی مطرح می شود که غضنفری اعلام کرد صندوق توسعه ملی در بازپرداخت بدهی های دولت سیزدهم نتایج خوبی کسب کرده است. او در این مورد در ای بی اس نیوز وی تصریح کرد: این درخواست ها در راستای سرمایه گذاری صندوق در حوزه های نفتی است. در واقع این صندوق آمادگی مشارکت در توسعه میادین مشترک نفتی را دارد. از این طریق می تواند درآمدزایی کند و درخواست خود را از دولت بگیرد و سهم دولت را اهدا کند.
در این راستا طبق لایحه برنامه هفتم توسعه قرار است تمامی درآمدهای نفتی به حساب صندوق توسعه ملی واریز شود. لایحه برنامه هفتم توسعه در حالی رونمایی شد که یکی از مهم ترین تغییرات در برنامه ششم نقش صندوق توسعه ملی در کشور است. همچنین دولت در نظر دارد با انجام سه اقدام، وضعیت این صندوق را بهبود بخشد. سخنگوی اقتصادی دولت چندی پیش اعلام کرد که از مجموع حدود 150 میلیارد دلاری که از زمان تاسیس صندوق توسعه ملی تا امروز به عنوان ورودی و منابع صندوق وجود داشته است، 100 میلیارد دلار از تسهیلات در دولت های گذشته برداشت شده است در حالی که تسهیلات بخشی از دارایی های صندوق است.
به گفته وی، تلاش دولت سیزدهم این است که سه اقدام برای بهبود وضعیت صندوق در نظر بگیرد. اولاً با انضباط بودجه دولت باعث کاهش عوارض و تسهیلات می شود، ثانیاً در خصوص استرداد تسهیلاتی که در سال های گذشته اعطا شده و باید مسترد می شد، به طور جدی پیگیری شود، در این راستا بخش قابل توجهی از به اصطلاح بدهی سایر بخش های اقتصادی باید به صندوق موجود بازگردانده شوند. سوم اینکه در برنامه هفتم توسعه سازوکار جدیدی برای صندوق پیش بینی شده است گرفته شود
انتهای پیام