رئیس سازمان چای کشور گفت: در حال حاضر حدود 30 هزار تن چای در سال می توانیم تولید کنیم که این رقم به 50 هزار تن در سال قابل افزایش است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حبیب جهانساز رئیس سازمان چای کشور از افزایش تولید چای به 50 هزار تن در سال خبر داد.
سوال: بحث چای موضوع مهمی است، نوساناتی که در این زمینه وجود داشته است به هر حال حول و حوش قیمت تمام محصولات بوده است و ما آن را می بینیم و در مورد آن صحبت می کنیم. آیا می توان گفت که چای یکی از اقلام اساسی خانه است؟
خالق جهان: از نظر مصرف، بله، هیچ خانواری نیست که روزی یک لیوان چای ننوشد یا کسی نیست که در طول روز چای ننوشد. از نظر میزان مصرف، توزیع آن در جامعه، بله، چای یکی از پرمصرف ترین محصولات بعد از آب است، پرمصرف ترین نوشیدنی، چای است و می توان گفت که چون ضروری است، تامین آن بخشی از ضروریات جامعه
سوال: به نظر من مانند برنج حساسیت هایی در مورد عرضه و قیمت آن وجود دارد. ما همیشه در فصولی از سال که واردات آن برای حمایت از تولید ملی ممنوع است، این چالش را در برنج داریم و بعد ادعا میشود که میتوانیم در حدی هستیم که جلوی واردات را بگیریم و این اتفاق نباید رخ دهد، گاهی به دلیل تصمیمات ناگهانی و سریعی که گرفته می شود، قیمت برنج به شدت در نوسان است، در مورد بخش چای چطور؟ آیا می توان گفت به دلیل مصرف و تولید داخلی، واردات را متوقف کنیم؟
خالق جهان: نه، چه برنج باشد چه چای، بالاخره ما در جامعه مصرف داریم، می بینیم که جامعه ما چقدر به آن نیاز دارد. اگر بتوانیم در داخل کشور تولید کنیم باید این نیاز جامعه را ببینیم و تلاش کنیم ظرفیت خود را افزایش دهیم تا بتوانیم تولید کنیم، اما چون نمی توانیم موقتا تولید کنیم و نیاز جامعه را تامین کنیم، مجبور به واردات هستیم.
با این حال آنچه آزاردهنده است یا شاید همین اتفاق ممکن است برای محصولات مختلف در این سال ها بیفتد، تولید چای ما به جایی نرسیده که بخواهیم نیاز داخلی مان را تامین کنیم، 70 هزار تن مصرف کنیم، حدود 30 هزار تن در سال، می توانیم فعلا تولید کنیم البته تا 50 هزار تن قابل افزایش است که البته برنامه ایجاب می کند و طرح ارائه شده است اما مازاد ما باید وارد شود اما با چه نرخی باید وارد شود که قابل رقابت باشد. محصول بر اساس قانون افزایش بهره وری اگر داخلی است، از کدام کشور وارد کنیم، با چه نرخی باید وارد کنیم تا وقتی وارد کشور شد، نگران نباشم به عنوان مثال، چای و برنج از هند، سریلانکا و پاکستان وارد می شود، فرض کنید با دلار رایگان وارد می شود، چای هر تن 500 دلار است. اگر امکان دارد باید نیم دلار وارد کشور شود، خیلی راحت هزینه تولید ما دست کشاورز نیست، کشاورز هم با همین تکنیک های دانش تولید می کند، آب و هوای ما، هزینه تولید ما، هزینه های نیروی کار ما باید به گونه ای باشد که نتوانند با آن رقابت کنند. بنابراین در طول سال می توان چای وارد کرد و الان خوشبختانه مشکل چای تا حدودی حل شده است چون با ارز آزاد وارد می کنند، ارز دولتی متعلق به آنها نیست، او وارد کشور می شود، پول ملی تولیدکننده است. می تواند با او رقابت کند، اما اگر کالایی وارد شود، مطمئن شویم که تولیدکننده ملی نمی تواند با او رقابت کند، تولیدکننده در اینجا حق دارد. ما از هند چای یا برنج وارد می کنیم، چای گیاهی از مناطق گرمسیری است، در تمام طول سال در هند حداقل 12 ماه از سال برداشت می شود. آنها 12 برابر هستند، اما برای ما اینطور نیست، زیرا عرض جغرافیایی 37 درجه و 40 درجه است، ما کشاورزی می کنیم، تابستان گرم داریم، پاییز و زمستان سرد و خشک داریم، تابستان خشک داریم، یک بهار تقریبا مناسب و یک نوع چای متفاوت. ما یکی نداریم، به این معنی که نمی توانیم آن را با محصول دیگری جایگزین کنیم که این ویژگی را برای ما در منطقه ما داشته باشد، خاک ما را حفظ کند، حرکت را متوقف کند، در یک مکان بماند، و روستاهای ما در حال رونق هستند. در سطح گردشگری نیز همین وضعیت، ویژگی های خاص خود را دارد، چند ساله. ..، چون در زمین های شیبدار کشاورزی می کنیم، می تواند از رانش زمین نیز جلوگیری کندبهترین گیاه چای است. با این وضعیت چای می کاریم. ما نباید انتظار داشته باشیم که مثلاً بتوانیم با پول مفت و پول دولتی یا بدون تعرفه های موثر رقابت کنیم.
سوال: الان نوشیدنی داخلی چای ایرانی الان عطر و طعم خودش را دارد مصرف کننده و محقق خودش را دارد این نظر من است. این دو نکته، پس اولین نکته این است که طعم و مزه آن این است که هر فردی درخواست مصرف آن را داشته باشد، ثانیاً تفاوت قیمتی جذابی نسبت به چای خارجی دارد که انگیزه مصرف این دو را ایجاد می کند. نقطه. آیا چای ایرانی که توسط کشاورز ما کشت می شود، توسط شما تولید، آورده و عرضه می شود، آیا در دست کشاورز، تولید کننده و عرضه کننده باقی می ماند یا خیر؟
خالق جهان: نه در سالهای اخیر، یعنی حداقل 4-5 سال اخیر.
سوال: بنابراین توانستیم در چای کشور تعادل ایجاد کنیم، یعنی واردات ما مانع از مصرف چای داخلی نشد.
خالق جهان: اگر واردات ما مطابق برنامه یعنی تعرفه و عوارض باشد، اکنون وزارت جهاد کشاورزی در این موضوع کاملاً مشخص است، البته بحثهای مربوط به مدل کشت و سؤالاتی که دنبال میکنند. در مورد تعرفه ها و عوارض قطعاً برنامه خاصی دارد، این تعرفه ها اگر دقیق باشد اگر چای یا برنج وارداتی نیروی رقابتی تولید داخلی باشد، تولید داخلی به اندازه کافی جذاب است، یعنی از نظر کیفیت، چای شما واردات خارجی است حتما شما دوستانی که مجبور شدید به هند سریلانکا سفر کنید و تولید چای را ببینید به دلیل آب و هوای خاص و گرمای سالانه، رطوبت منظم، به دلیل سردی زمستان، بیماری و آفات خاصی نداریم، باید مرتب سمپاشی کنید. . که ما باید اسپری کنیم، و چای ما عاری از هر گونه باقیمانده آفت کش باشد، و یک چای سالم است و می توان گفت چای ارگانیک است، یعنی به طور طبیعی یک چای سالم و بدون هیچ گونه فرآیند بیولوژیکی است، بنابراین بسیاری از مردم چای ما را می خواهند زیرا طعم و مزه آن به دلیل نوع آب و هوا و نوع چای با سایر چای ها متفاوت است کدام اعداد برای این آب و هوا مناسب است؟
سوال: و ربطی به تکنولوژی ندارد
خالق جهان: با همین دانش فنی هم دگرگونش می کنند. در حال حاضر درست است که چای ما در کشور ما سابقه 120 ساله دارد، اما فراز و نشیب هایی داشته است که در سال های اخیر گاهی مانع از تداوم تولید، تداوم ورود فنون دانش نوین شده است. وضعیت تقریباً رو به بهبود است، دانش فنی جدید رسیده است، برندهای زیادی ثبت شده است، ارقام جدید صادر می شود، تولید چای بهبود یافته است، در مقطعی تمام تولید چای ما به انبارهای تهران می رفت، ما به دنبال صادرات بودیم. . به هرکسی که صادرات می کرد سه کیلو مجوز صادرات می دادیم اما الان این فرآیندها به گونه ای است که حداقل 70 تا 80 درصد چای ما به راحتی در داخل مصرف می شود.
به قول شما طالب مزه خودش را دارد، ما به اندازه کافی چای خارجی خورده ایم، عادت کرده ایم، نه اینکه بد است، چای ما کمی گازدار است، کمی، ممکن است در واقع ویژگی واقعی باشد. چای، اما چای های وارداتی افزودنی های دیگری دارند، حالا چای هایی که برای هند و سریلانکا کمی شیرین هستند، به دلیل آب و هوای آن و به دلیل گرمایی که در تمام طول سال دارد، اما در اینجا معمولا ارقام هستند که کشت می شوند. ارقام هندیکا که با ارقامی که ما پرورش می دهیم مشخص می شود، ارقام چینی هستند، برای آب و هوای ما مناسب است، چینی-ژاپنی است و برای آب و هوای ما مناسب است.