هدف ایران از مذاکره برای رفع موثر تحریم ها
وی افزود: ایران از یک طرف پیشرفتهای هستهای از جمله غنیسازی اورانیوم تا 60 درصد و حتی فراتر از حد تعیینشده در برجام داشته است که به دنبال آن طرف ایرانی پیچیدهتر شده و در نتیجه توافق هر دو طرف بازگشت به برجام از نظر فنی سخت است.
این پژوهشگر ارشد راهبردی همچنین به مسائل سیاسی مرتبط با موضوع اشاره کرد و گفت: از طرف دیگر دولت بایدن در زمینه موشکی و مسائل منطقه ای مرتبط با موضوع نیز با فشار سیاسی مواجه است، ایران که باید به دنبال توافق باشد تا بگوید. آمریکا ارزشمند است.
عدم رعایت تعهدات نشان دهنده ضعف ایالات متحده است
وی ادامه داد: برای اینکه واقع بین باشیم آمریکا آنقدر از درون شکسته است که نمی تواند چنین تضمینی به ایران بدهد، باید توجه داشته باشیم که هدف از درخواست تضمین این است که به آنها هشدار دهیم، آمریکا نمی تواند تضمین کند و می دهد. سزاوار این نیست که بخواهیم در زمینه های دیگر نیز مذاکره کنیم.
حسینی تاکید کرد: ایران نباید از این موضوع خیلی ناراضی باشد چرا که چنین اشتباهاتی از سوی آمریکا می تواند آبروی خود را زیر سوال ببرد و ایران می تواند با پایبندی به تقویت تعهدات و دیپلماسی قانونا شکایت کند و به وجهه و چهره ایران احترام بگذارد.
ایران با ادامه مذاکرات در زمینه موشکی و منطقه موافقت نمی کند زیرا …
ایران حق دارد اعتماد نکند
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: ادبیاتی که آقای باقری معاون وزیر امور خارجه و همچنین وزیر امور خارجه دیده ایم، موید این است که برجام را از منظر و منشور لغو موثر تحریم ها می بینیم نه چیز دیگری.
این کارشناس مسائل بین الملل همچنین گفت: بنابراین خیلی سخت است که بگوییم مذاکرات موفقیت آمیز خواهد بود یا خیر. آمریکا علاوه بر تغییر نگرش و رفتار، نیاز به انعطاف از سوی ایران دارد که باید توسط مذاکره کنندگان ایرانی دیده شود. در واقع ما باید همچنان ببینیم که آمریکا چه خواهد کرد و در طول مذاکرات انتظارات را در شورای امنیت سازمان ملل بالا نبرد، زیرا این کار را سخت می کند.
کارشناس مسائل بین الملل نیز این سوال را مطرح کرد وقتی آمریکا نمی تواند تضمین کند و اگر توافق دیگری ظرف سه سال پس گرفته شود، آیا ارزش دارد با آن وارد گفت وگو یا توافق شود؟ وی گفت: اولاً در سه سال باقیمانده میتوانیم از مزایای تجارت و رفع تحریمها هرچند محدود و ناقص بهره ببریم و از نظر اقتصادی برای ایران مفید است. این در حالی است که آمریکا هر بار که از برجام خارج می شود، به اعتبار و اعتبار خود لطمه می زند و خود را بدنام می کند و به آمریکا لطمه می زند که با وجود ده ها معامله بین المللی، در واقع خودکشی پیشرونده برای آمریکاست. .
وی خاطرنشان کرد: همچنین باید در نظر داشته باشیم که ایران مطمئن نیست که آیا آمریکا به توافق پایبند است یا خیر و در صورت خروج مجدد از این توافق، قطعا اقتصاد ایران زیر سوال خواهد رفت، در حالی که ایران با این توافق مواجه خواهد شد. گفتگوهای بیشتر در زمینه ONU و شایسته نیست ایران موضوع دیگری را با آنها مطرح کند.
حسینی ادامه داد: در مقابل ایران نیز به همین صورت است چرا که برخی از جمهوری خواهان تهدید کرده اند که رئیس جمهور بعدی آمریکا در صورت جمهوری خواه بودن از برجام حذف خواهد شد و اکنون 3 سال تا سال 2024 باقی مانده است. مشخص نیست دموکراتها پیروز میشوند یا جمهوریخواهان، اگرچه اکثریت سنا و مجلس نمایندگان جمهوریخواه هستند، اما طبیعتا احیای برجام دشوار خواهد بود.
آمریکا هر بار که از برجام خارج می شود حیثیت خودش را خدشه دار کرده است
وی افزود: ما از یک طرف مذاکرات با آمریکایی ها در برجام و همچنین تحریم های مربوط به آمریکا و برجام را آغاز کرده ایم، اما آمریکا حق ندارد با امضای برجام به مسائل منطقه بپردازد. “او گفت. اگر موشکی اینطور اصابت کرد، البته باید به تقاضای لغو تحریم ها در منطقه برجام هم توجه کنیم.
او گفت: «در دولت اوباما آموختیم که تحریمها ارتباط نزدیکی با هم دارند.
انتهای پیام/
دیاکو حسینی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در تحلیل خود از جدول زمانی اعلام شده برای آغاز مذاکرات گفت: فکر می کنم این دوره از مذاکرات مربوط به بازگشت به برجام و اجرای کامل آن دشوارتر از مذاکرات است که منجر به شکلگیری برجام: «چون پیچیدگی تحریمها و تشدید آن دو برابر قبل اهمیت دارد.
دولت و مذاکره کنندگان می توانند در مورد لغو تحریم ها در چارچوب برجام بحث کنند
آمریکا از طریق امضای برجام در مورد مسائل منطقه ای و موشکی این حق را ندارد.
این پژوهشگر ارشد مسائل راهبردی ادامه داد: یکی دیگر از شروط ایران که آمریکا باید همه تحریم ها را به یکباره بردارد، تحریم هایی است که در برجام توافق شده و با روح برجام در تضاد است و البته شامل تحریم های دولت ترامپ نیز می شود. ” تبدیل می شود. این برای طرف ایرانی قابل درک است، برخی از تحریمهایی که در دوره ترامپ برای نقض برجام اعمال شد، جدید نیستند، بنابراین باید در زمانی بیایند که طرفین بگویند به تعهدات خود باز خواهند گشت. برای ایران، این به معنای لغو فوری تحریم هاست و به نظر می رسد این موضوع در دور بعدی مذاکرات مورد بحث قرار گیرد.
حسینی تاکید کرد: نکته این است که اگر صحبت از رفع تحریم ها می شود، فعلا در چارچوب برجام است و در حال حاضر دولت و مذاکره کنندگان اجازه ندارند در چارچوب دیگری صحبت کنند. در واقع در چارچوب برجام، دولت و مذاکره کنندگان می توانند درباره رفع تحریم ها بحث کنند.
دیاکو حسینی در ادامه درباره شرایط تعیین شده از سوی ایران و لغو فوری تحریم ها توسط آمریکا گفت: چرا که از زمان تبلیغات انتخاباتی تا زمان تصدی وی در دولت جدید آمریکا، دولت بایدن بارها به خروج ترامپ از این کشور اشاره کرده است. شورای امنیت سازمان ملل متحد اشتباه کرد، بنابراین می توان گفت که این شرط برقرار است و به این شرط، ایران می خواهد به دیپلماسی عمومی یادآوری کند که این آمریکاست که به تعهدات خود عمل نکرده و از برجام خارج شده است.
وی افزود: برای جمهوری اسلامی ایران، برجام به تنهایی معامله ارزشمندی نیست ارزش برجام به سادگی و به طور موثر رفع تحریم هاست. به همین دلیل است که ایران به این هسته توجه کرده و بر رفع تحریم ها تمرکز کرده است تا به طرف مقابل بگوید که هدف از مذاکرات و بازگشت آمریکا به برجام برای انجام تعهد اصلی خود موثر است. لغو تحریم ها .
وی گفت: در صورت فراهم شدن شرایط و مساعد بودن شرایط برای تحقق درخواست ایران، پیوستن به توافق، حتی اگر تضمینی نباشد، مشکلی ندارد.
حسینی ادامه داد: مشکل دیگر ناتوانی و ضعف آمریکاست که دولتش نمی تواند تعهد بدهد و به آن پایبند باشد، در حالی که اکثر کشورهای دنیا اگر دولتشان تعهد کنند، دولت بعدی موظف به انجام آن است. ناتوانی در پایبندی به تعهدات خود نقطه ضعف آنهاست و ایران این حق را دارد که با تغییر دولت در شورای امنیت سازمان ملل متحد از ماندن آنها در آمریکا اطمینان حاصل نکند.
وی ادامه داد: ما مذاکرات با آمریکاییها را در داخل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره موضوع هستهای از یک سو و همچنین تحریمهای مربوط به آمریکا و شورای امنیت آغاز کردهایم، اما آمریکا حق امضای مسائل منطقهای و موشکی را ندارد. آژانس بین المللی انرژی اتمی یک محقق ارشد در مورد مسائل استراتژیک گفت. این روشی است که باید با آن برخورد کرد.