یک کارشناس صنعت نفت گفت: با توجه به افزایش عدم تعادل گاز، نیروگاه ها می توانند واحدهای تصفیه گازوئیل یا نفت کوره در مقیاس کوچک بسازند تا آلودگی های زیست محیطی کاهش یابد.
آقای رضا مختار کارشناس صنعت نفت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیماگفت: نفت کوره یا نفت کوره یک فرآورده سنگین بسیار آلاینده است که عموماً قیمتی کمتر از نفت خام دارد.
وی با توجه به دلایل اهمیت کاهش سهم تولید نفت کوره در سبد فرآورده های پالایشی کشور و ارتقای کیفیت این فرآورده نفتی، افزود: این موضوع دارای دو بعد است. اولاً این جنبه حقوقی وجود دارد که طبق قانون تغییر مدل مصرف انرژی مصوب 1388، دولت باید به مدت 15 سال هر سال حداقل دو درصد از تولید نفت کوره را کاهش می داد تا در نهایت به 10 درصد کل پالایش شده برسیم. محصولات با وجود اینکه زمان کمی تا پایان مهلت قانونی باقی مانده است، این هدف هنوز محقق نشده است.
این کارشناس صنعت نفت گفت: یکی دیگر از ابعاد این معضل آلودگی های زیست محیطی است که مشکلات اجتماعی و امنیتی را به دنبال دارد. کاهش تولید نفت کوره در شرایط کنونی نیازمند سرمایه گذاری های متعددی است. ما باید سعی کنیم نفت کوره ای را که در حال حاضر تولید می شود تا حد امکان کم آلاینده مصرف کنیم. به عنوان مثال، تمام نیروگاه هایی که سوخت مایع مصرف می کنند، می توانند واحدهای پالایش نفت کوره را در مقیاس کوچک توسعه دهند.
وی با اشاره به ابداع روشی جدید در پژوهشگاه پلیمرها و پتروشیمی ها برای تصفیه نفت کوره در خارج از پالایشگاه ها، گفت: اجرای چنین طرح هایی در مکان هایی که نفت کوره مصرف می شود مانند نیروگاه ها، انعطاف پذیری بالایی دارد. و از قابلیت های کم تا متوسط متغیر است و بسیار کاربردی است.
این کارشناس صنعت نفت گفت: نیروگاه ها می توانند واحدهای فرآوری نفت کوره در مقیاس کوچک را با این روش بدون نیاز به هیدروژن بدون هزینه های بالای ۴۰۰ یا ۵۰۰ میلیون دلاری واحدهای HDS قدیمی که برای گوگرد زدایی مصرف می کنند، اجرا کنند.
وی همچنین گفت: یکی از نیروگاه ها در زمستان امسال روزانه 4 تا 5 میلیون لیتر نفت کوره مصرف می کرد، این در حالی است که گازرسانی به نیروگاه ها به دلیل محیط زیست محدود بود.
آقای مختار تاکید کرد: ارتقای کیفیت نفت کوره به نفع اقتصاد کشور است و نیروگاه ها به جای سوزاندن گاز یا گازوئیل ارزان قیمت و یارانه ای در نیروگاه ها می توانند در تمام طول سال از مازوت استاندارد و بدون آلودگی محیط زیست استفاده کنند. علاوه بر این، تولید نفت کوره در پالایشگاه ها بیش از مصرف داخلی است.
وی درباره تفاوت فناوری جدید پالایش نفت کوره پژوهشکده پلیمر و پتروشیمی با فناوری های قبلی که در برخی از پالایشگاه های کشور برای پالایش نفت کوره استفاده می شد، گفت: در حال حاضر با استفاده از فناوری های جدید پالایش نفت کوره در حال حاضر با استفاده از فناوری های جدید پالایشگاهی نفت کوره در حال انجام است. به عنوان مثال، شرایط سخت عملیاتی که نیاز به دمای بالای 400 درجه سانتیگراد و فشار بسیار بالا حتی بالای 200 بار دارد و هزینه عملیاتی بسیار بالایی را تحمیل می کند.
این کارشناس صنعت نفت گفت: در این روش برای تصفیه نفت کوره نیاز به داشتن واحد تصفیه هیدروژن و تجهیزاتی مانند کمپرسور است که نیاز به دانش فنی، فناوری و مراجع ساخت دارد.
وی بیان کرد: بیشتر پالایشگاه های دنیا از همین فناوری غیرسبز و ضد محیط زیست استفاده می کنند، اما اخیراً برخی کشورها مانند آمریکا فرآیندهای جدیدی را برای تسهیل شرایط بهره برداری و کاهش قیمت کل اتخاذ کرده اند. اگر دولتها میخواهند در اجرای قوانین مربوط به بهبود یا کاهش تولید نفت کوره در پالایشگاهها موفق شوند، باید تسهیلاتی را برای بخش خصوصی فراهم کنند تا به این سمت برود.
کاهش هزینه های پالایش نفت کوره با فناوری جدید
آقای مختار با اشاره به اینکه با توجه به جدید بودن این فناوری جای کار زیادی وجود دارد، افزود: با توجه به اینکه ظرفیت نیروگاه ها برای استفاده از سوخت مایع 7 تا 8 میلیون لیتر در روز است، میانگین ظرفیت و این روند نزولی دارد: اگر بخواهند از فناوری قدیمی HDS استفاده کنند، مقرون به صرفه نیست و علاوه بر ساخت واحد تصفیه نفت کوره، باید یک واحد هیدروژن نیز بسازند که هزینه آن حداقل 800 میلیون دلار است.
وی بیان کرد: در فناوری جدید ابداع شده در پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی با توجه به اینکه واحد تولید هیدروژن حذف می شود، می توان با سرمایه گذاری های جزئی مثلاً 5 یا 10 میلیون دلار به نتیجه مطلوب رسید که به معنای کاهش حدوداً هزینه است. 15 تا 20 برابر است.
آقای مختار همچنین درباره استفاده از این فناوری برای تصفیه گوگرد از بنزین و گازوئیل در پالایشگاه ها گفت: برخی از پالایشگاه ها قبلا واحدهایی برای تصفیه گوگرد از بنزین و گازوئیل داشتند، اما ما نداریم دانش فنی لازم را نداشتیم و ساخت آن انجام شد. تا حدودی وابسته شده است. یکی از بزرگترین پالایشگاه های کشور به دلیل خرابی در یکی از واحدهایش حدود یک ماه است که قادر به تولید بنزین یورو 4 نیست.
وی افزود: اگر این واحدها کوچکتر باشند و شرایط بهره برداری راحت تری را ارائه دهند، با استهلاک کمتری مواجه می شوند و دانش فنی آنها نیز در داخل کشور موجود می شود. حتی اگر بتوانیم از تجهیزات ساده تری استفاده کنیم، به نفع صنعت پالایش کشور است.
این کارشناس صنعت نفت در پایان با اشاره به اینکه نفت کوره در صنایع دریایی به جز نیروگاه ها به عنوان سوخت کشتی ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد، گفت: تمامی پالایشگاه های کوچک و برخی خطوط پالایشگاه های بزرگ مانند نیروگاه ها و کشیرانی ها قابل استفاده هستند. استفاده شده. آنها این فناوری جدید را دارند.
وی در خصوص جزئیات فناوری توسعه یافته در پژوهشکده پلیمر و پتروشیمی برای پالایش فرآورده های نفتی بدون استفاده از هیدروژن، گفت: دو بینش فنی به دست آوردیم. یکی برای فرآورده های سنگین و نفت و دیگری محصولات سبک که مراحل آزمایشگاهی و نیمه صنعتی را با موفقیت گذرانده اند و برای واحدی با ظرفیت معین مدارک مهندسی را طراحی کرده ایم.
آقای مختار افزود: این فناوری ثبت اختراع است و به دلیل مسائل سرقت علمی نمی توان جزئیات بیشتری در مورد آن در مقالات معتبر بین المللی منتشر کرد. حتی سرمایه گذاران یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس پیشنهاد کردند که امتیاز دانش فنی کامل را به آنها بدهیم.