نگهداری: فرهنگی که متکی به دل و جان مردم نباشد شکست خواهد خورد
وی ادامه داد: بحثی که رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص تحول ساختاری در بحث فرهنگ مطرح می کنند، بیانگر این است که ابزارها و سازوکارهای فرهنگی ما علیرغم توفیقات، در حل مشکلات فرهنگی مؤثر نبوده است و بخشی از مفاد برنامه هفتم توسعه حذف شود. ما باید خود را وقف توانمندسازی و اثربخشی سازوکارها و ابزارهای فرهنگی کنیم، در غیر این صورت اگر همان مسیر قبلی را بدون تحول تکرار کنیم، نباید انتظار نتایج متفاوتی نسبت به دوره های قبلی اجرا داشته باشیم.اجرای برنامه های توسعه در حوزه فرهنگی.
وی با تاکید بر لزوم توجه به آینده نگری فرهنگی، یادآور شد: در این زمینه باید عناصری که آینده فرهنگی کشور را هدایت می کنند، سناریوهای مطلوب و مطلوب در نظر گرفت.
وی با تاکید بر اینکه حکمرانی مردمی در همه زمینه ها ضروری است، تصریح کرد: اگر حکمرانی مردمی در اکثر حوزه ها یک انتخاب است، در حوزه فرهنگ یک الزام است چرا که نمی توان مدیریت فرهنگی را بدون وام دادن به مردم تصور کرد.
نگهداری با بیان اینکه «در اولین برنامه توسعه پس از اعلام مرحله دوم انقلاب باید رویکرد تحول آفرین به مسائل فرهنگی داشته باشیم»، تاکید کرد: آنچه باید متحول شود نگاه حاکمیتی مقوله فرهنگ است.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس با اشاره به اینکه مردمی شدن و جامعه پذیری شرط لازم اثربخشی فرهنگی است، گفت: هر چه جامعه پذیری و رواج فرهنگ را افزایش دهیم ظرفیت مدیریت فرهنگی بیشتر می شود؛ بنابراین باید در جهت ارتقای فرهنگ جامعه پذیرفت. زیرا فرهنگی که متکی به دل و جان مردم نباشد شکست خواهد خورد.
به گزارش ای بی اس نیوز، بابک نگهداری، رئیس مرکز پژوهش های شورای اسلامی در همایش «فرهنگ و برنامه هفتم توسعه؛ تحول برای پیشرفت» که به همت دبیرخانه شورای کل فرهنگ کشور برگزار شد، گفت: مرکز پژوهش های مجلس در چند ماه گذشته اقدامات مهمی را در حوزه برنامه هفتم توسعه انجام داده و در تمامی حوزه های برنامه محورهایی را در راستای تحلیل راهبردی وضعیت کشور و اولویت ها مشخص کرده است. طرح تدوین، تهیه و در اختیار مسئولان کشور قرار گرفته است.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس تصریح کرد: مکاتب توسعه اقتصادی در مطالعات جدید خود به این سمت رفتهاند که در توسعه کشور، ارتباط دولت و مردم از سیاستهای اقتصادی مهمتر است. این رابطه است که سیاست های اقتصادی را تعیین می کند تا جایی که تاکید بر شاخص تولید ناخالص داخلی به سمت شاخص های توسعه انسانی، نوآوری و سرمایه اجتماعی معطوف شده است.
وی همچنین با اشاره به اینکه جهت گیری به سمت دستور کار فرهنگ محور در کشور شکل نگرفته است، گفت: برای این منظور باید تحول بیرونی در حوزه برنامه ریزی حاکمیتی در فرهنگ و همچنین تحول درونی ایجاد شود. در ابزارهای فرهنگی کشور در مقوله فرهنگ.
وی با انتقاد از اینکه طرح های توسعه ای در حوزه فرهنگ عمدتاً برای دستگاه های فرهنگی تدوین می شود، گفت: در برنامه هفتم توسعه می توان با رویکرد تحول آفرین به شخصیت مردم محوری در حوزه فرهنگی کشور توجه کرد.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس خاطرنشان کرد: برخی از تصمیماتی که در برنامه هفتم توسعه پیش نویس خواهیم کرد باید به این پرسش ها پاسخ دهد که مسائل فرهنگی و ریشه های شکل گیری آن ها چیست؟ چرا مسائل فرهنگی آنطور که باید حل نمی شود؟
رئیس مرکز پژوهش های مجلس در پایان، تنوع فرهنگی کشور را مزیت دانست و تاکید کرد: رویکرد مردم شناسانه به فرهنگ و همچنین تنوع فرهنگی و قومیتی در چارچوب ارزش های انقلاب اسلامی در برنامه هفتم توسعه باید مورد توجه قرار گیرد و برجسته شود.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس، مردمی شدن و اجتماعی شدن را شرط لازم اثربخشی فرهنگی دانست و تاکید کرد: فرهنگی که به دل و جان مردم ننشیند، شکست می خورد.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس، سردرگمی در مدیریت فرهنگی را عامل ناکارآمدی در این حوزه دانست و خاطرنشان کرد: در جهت گیری و مدیریت فرهنگی امروز کشور باید به بلوغ لازم برای شناسایی و رفع دوگانگی های خاص رسیده باشیم. حکمرانی سیاسی در عرصه فرهنگ، زیرا در بسیاری از موارد این پرسش نشان از سردرگمی مدیریت فرهنگی کشور دارد.
نژداری با تاکید بر اینکه «فرهنگ در دنیا به مقوله ای بین فرهنگی تبدیل شده است»، گفت: نباید نسبت به ابعاد بین المللی و جغرافیای فرهنگی که کشور در آن قرار دارد بی تفاوت بود، بلکه باید در قالب دیپلماسی فرهنگی و در برنامه هفتم توسعه بی تفاوت بود. ، باید به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشیم.
وی ادامه می دهد: در ساختارهای فرهنگی سالهاست که از نهادهای فرهنگی موازی صحبت می کنیم اما برای حل این مشکل چاره ای نمی اندیشیم. در حالی که باید ساختار شبکه ای ماموریت گرا را برای تحول ساختار فرهنگی در برنامه هفتم توسعه در نظر بگیریم.
وی افزود: طی ماه های مورد بررسی، گزارش هایی از سیاست ها و الزامات قانونی فرهنگ در حوزه برنامه هفتم توسعه توسط مرکز پژوهش های شورای اسلامی تهیه و منتشر شده است.
نژادری راهکار تقویت اقتصاد فرهنگ را توجه به ظرفیت های درون زا دانست و گفت: در حال حاضر 12 درصد از تولید ناخالص برخی از کشورها توسط صنایع خلاق و فرهنگی تامین می شود که میانگین جهانی این رقم 3 درصد است در حالی که در کشور ما سهم اقتصاد فرهنگی از تولید ناخالص داخلی تولید تنها 2.8 درصد است.
انتهای پیام
وی با تاکید بر اینکه ارتباط توسعه، اقتصاد و فرهنگ باید در برنامه هفتم توسعه ایجاد شود، گفت: متأسفانه برنامه های توسعه کشور بر مبنای اقتصاد طراحی شده است و علیرغم تاکید بر موضوع فرهنگ، برنامه و بودجه برنامه ریزی شده است. با رویکرد اقتصادی نوشته شده است.