چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

نگاهی به مسیر پر پیچ و خم تولید تراشه در سراسر جهان

چند سالی از بروز بحران کمبود چیپ پس از شیوع بیماری کرونا و پیامدهای آن می گذرد. اخیرا همزمان با تلاش کشورها برای عبور از این بحران، اخبار جدیدی از وضعیت این صنعت منتشر شده است.

به گزارش ای بی اس نیوز، زمانی که کووید-۱۹ به سرعت گسترش یافت و باعث کاهش فعالیت اقتصادی و کاهش تولید شرکت شد، مشکل کمبود چیپس غیرقابل تصور بود. اما پس از شوک اولیه، فروش در بسیاری از بخش ها افزایش یافت و شرکت ها برای افزایش موجودی خود تلاش کردند. به عبارت دیگر، بسیاری از شرکت‌های تولید تراشه با حداکثر ظرفیت تولید می‌کردند و دولت‌ها کمبود کارخانه‌های تولید تراشه را به عنوان یک خطر امنیت ملی می‌دانستند.

اگرچه کمبود تراشه باعث ایجاد مشکلاتی در برخی صنایع، اختلال در تولید خودرو و محدود شدن رشد درآمد برخی برندها مانند اپل شده است، اما این مشکل باعث رونق بازار تولیدکنندگان تجهیزات تولید تراشه شده است. این شرکت ها به بزرگترین برنده کمبود تراشه جهانی تبدیل شده اند زیرا سازندگان تراشه ظرفیت تولید خود را برای پاسخگویی به تقاضای رو به رشد افزایش داده اند.

بنابراین در پی این اتفاق، اعلام شد که مدیران عامل 20 شرکت بزرگ نگران کمبود تراشه جهانی برای بررسی این وضعیت به کاخ سفید سفر خواهند کرد و یکی از مقامات کاخ سفید تایید کرد که مدیران عامل سه شرکت بزرگ خودروساز آمریکایی، از جمله Stlantis NV، شرکت مادر کرایسلر، و همچنین مدیرانی از Global Foundries، PACCAR، NXP و شرکت تایوانی TSMC در این جلسه حضور خواهند داشت.

اما جدای از مشکلاتی که پس از آن بحران به وجود آمد، کمبود تراشه‌ها نیز چالش‌های دیگری را به همراه داشت و باعث افزایش بی‌سابقه گزارش‌های کلاهبرداری از خریداران شد. در خصوص جزییات این پرونده می توان گفت که شرکت هایی که به دنبال خرید تراشه بودند، نتوانستند از طریق توزیع کنندگان معتبر و مجاز آن را تهیه کنند، به همین دلیل سعی می کردند از کمتر واسطه ای خریداری کنند و برای خرید محصولاتی که هرگز خریداری نشده اند، پول جابه جا کنند. به آنها رسید.

امروز چندین سال از بروز بحران کمبود چیپ پس از شیوع بیماری کرونا و پیامدهای آن می گذرد و کشورهای مختلف مدتی است که در تلاش برای غلبه بر شرایطی مانند محدودیت های ایجاد شده توسط برخی کشورها هستند.

علاوه بر این، با فرا رسیدن فصل پاییز، اخبار جدیدی از تراشه ها از گوشه و کنار جهان منتشر شده است. به عنوان مثال می توان به توافق ایالات متحده در مورد توسعه کارخانه های سازنده تراشه های کره ای در چین اشاره کرد. دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی اعلام کرد که سامسونگ الکترونیکس و SK Hynix مجاز خواهند بود تجهیزات ساخت تراشه آمریکایی را برای مدت نامحدود و بدون نیاز به دریافت مجوز از واشنگتن به کارخانه های خود در چین عرضه کنند.

انتظار می‌رود که ایالات متحده معافیت‌هایی را که به سامسونگ الکترونیکس کره جنوبی و SK Hynix اعطا کرده بود، از نیاز به دریافت مجوز برای انتقال تجهیزات ساخت تراشه ایالات متحده به چین تمدید کند.

یکی دیگر از اخبار ماه های اخیر مخالفت سازنده تراشه کره جنوبی با ادغام رقبای ژاپنی و آمریکایی خود است.

در واقع، SK Hynix مخالفت خود را با ادغام کیوشا هولدینگ و وسترن دیجیتال اعلام کرد و سرنوشت یک قرارداد مهم بین آمریکا و ژاپن را که سال ها در حال مذاکره بود، نامشخص کرد. این شرکت که دومین سازنده بزرگ تراشه‌های حافظه در جهان و سهامدار غیرمستقیم شرکت ژاپنی کیوشیا است، گفت که این معامله ارزش سهام این شرکت را کاهش می‌دهد.

از سوی دیگر، استارت آپ «Changxin Xinqiao Memory Technology» اخیراً 39 میلیارد یوان (5.4 میلیارد دلار) از سرمایه گذاران تحت حمایت دولت چین جذب کرده است که نشانه دیگری از تلاش مضاعف پکن برای دستیابی به خودکفایی فناوری و مقابله با تحریم های آمریکاست.

این یکی از بزرگترین سرمایه گذاری های صندوق نیمه هادی چینی معروف به “صندوق بزرگ” در سال گذشته است که طی آن مدیران سابق آن هدف تحقیقات مظنون به فساد قرار گرفتند.

در حالی که ایالات متحده تلاش می کند دسترسی چین به فناوری های پیشرفته تراشه را محدود کند، پکن قصد دارد با عرضه تلفن 5G هوآوی، مجهز به قطعات ساخته شده توسط SMIC، در صنعت نیمه هادی ها پیشرفت کند.

علاوه بر این، ژاپن نزدیک به دو تریلیون ین (13.3 میلیارد دلار) بودجه اضافی را برای افزایش ظرفیت تولید نیمه هادی داخلی اختصاص خواهد داد. بلومبرگ به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که حدود 760 میلیارد ین از این مبلغ به صندوقی برای حمایت از تولید انبوه تراشه ها اختصاص خواهد یافت و این پول می تواند برای حمایت از کارخانه دوم شرکت تایوانی TSMC در کوماموتو استفاده شود.

گفته می شود که حدود 640 میلیارد ین برای صندوق دیگری برای حمایت از تحقیقات در زمینه تراشه های پیشرفته استفاده خواهد شد. از این اعتبار می توان برای سرمایه گذاری Rapidos در تولید تراشه استفاده کرد. حدود 750 میلیارد ین به صندوق جداگانه دیگری با هدف تقویت عرضه پایدار تراشه برای ژاپن اختصاص خواهد یافت.

به گفته منابع آگاه، این ارقام تا زمانی که کابینه ژاپن بودجه تکمیلی را در روز جمعه تصویب نکند، نهایی نخواهد شد. شایان ذکر است که ژاپن برای احیای صنعت تراشه خود و فروش سه برابری نیمه هادی های تولید شده در این کشور به بیش از 15 تریلیون ین تا سال 2030 سرمایه گذاری می کند.

علاوه بر موارد ذکر شده، رونق تراشه‌های هوش مصنوعی به رشد 40 درصدی ارزش سهام شرکت‌های تایوانی کمک کرد و آنها را از کوالکام و سایر رقبایشان جلوتر برد. با افزایش تقاضا برای گوشی های هوشمند و تراشه هوش مصنوعی جدید که چشم انداز مدیاتک را تقویت کرده است، افزایش قیمت سهام این شرکت طی پنج ماه ادامه خواهد داشت.

قیمت سهام شرکت فناوری تایوانی از پایان ژوئن 40 درصد افزایش یافته است و از رشد 2 درصدی شاخص نیمه هادی بورس اوراق بهادار فیلادلفیا و رشد 7 درصدی شرکت آمریکایی کوالکام بهتر است. این رشد نتیجه تقاضای شدید برای دستگاه های تلفن همراه با استفاده از تراشه های این شرکت است.

در نهایت می توان به اخبار سازنده تراشه ژاپنی به دنبال مهندس اشاره کرد. شرکت ژاپنی نیمه هادی راپیدوس به دنبال استخدام یک مهندس برای کمک به احیای صنعت تراشه در این کشور است. یافتن مهندسان در کشوری با جمعیت رو به کاهش یکی از مهم‌ترین مشکلات راپیدوس است که با شرکت IBM و شرکت تحقیقاتی Imec همکاری می‌کند و در ماه سپتامبر ساخت کارخانه‌ای را در جزیره هوکایدو آغاز کرد.

Rapidus توسط مدیران کهنه کار صنعت تراشه هدایت می شود که در دهه 1980 کار می کردند، زمانی که ژاپن نیمی از بازار جهانی تراشه را کنترل می کرد. سهم ژاپن از این بازار اکنون به حدود 10 درصد کاهش یافته است و اگرچه ژاپن همچنان یکی از تولیدکنندگان اصلی تجهیزات و مواد ساخت تراشه است، صنعت تراشه داخلی اعتبار داخلی خود را از دست داده است.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *