اعلام دعوت رسمی نخست وزیر بلاروس از محمد مخبر برای دیدار با رئیس جمهور، نخست وزیر و رئیس پارلمان این کشور که همچنان باعث افزایش تعاملات بین الکساندر لوکاشنکو و ایران پس از سفر وی به تهران در اسفند ماه سال جاری می شود. دو کشور این فرصت را داشتند که راه حل های دوجانبه را تدوین کرده و مسیرهای جدیدی را برای غلبه بر تحریم های کشورهای غربی باز کنند.
به گزارش ای بی اس نیوز، اتحادیه اروپا، ایالات متحده آمریکا و برخی کشورهای غربی از تابستان 2020 مجموعهای از تحریمهای سیاسی و اقتصادی گستردهای را علیه مقامات و نهادهای دولتی و خصوصی بلاروس به دلیل رویدادهای مربوط به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در این کشور اعمال کردند. بلاروس. بلاروس. با شروع جنگ روسیه و اوکراین، به لطف همکاری بلاروس با روسیه، تحریم های بیشتر علیه بلاروس تصویب و اجرا شد و اکنون سیاست تحریمی کشورهای غربی علیه ایران و بلاروس می تواند نقطه حمایتی در توسعه باشد. روابط روسیه و اوکراین دو کشور هدف پیشنهادی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و بلاروس مهمترین مبنای توسعه و تحقق آن است تا اقداماتی در جهت افزایش سطح روابط اقتصادی و تجاری با بلاروس انجام شود و همکاری های سیاسی دوجانبه توسعه و گسترش بیشتری یابد. نسبت به قبل
تغییر رویکرد سیاست خارجی بلاروس و گسترش روابط با کشورهای شرقی از جمله ایران در سالهای اخیر، بسترهای سیاسی و اقتصادی لازم را برای توسعه همکاریهای دو کشور و توسعه سفرهای دوجانبه فراهم کرده است. بین مقامات ارشد ایران و بلاروس نشان دهنده تعمیق روابط و تضمین چشم انداز مثبت است. جلسات گذشته منجر به امضای اسناد همکاری مشترک از جمله «صدور بیمه نامه صادراتی تجار ایرانی و بلاروسی بین صندوق ضمانت صادرات ایران و ضمانت بلاکسیم بلاروس» در آذر 1401 و تهیه «نقشه راه جهانی» شد. . همکاری های اقتصادی، بازرگانی و صنعتی توسط روسای جمهور» «جمهوری دو کشور» در اسفند 1401 خاتمه یافت و با امضای تفاهم نامه بین وزرای صنعت و تفاهم فرهنگی و هنری بین وزرای کشور، همکاری های دو کشور تقویت شد. فرهنگ دو کشور
در زمینه همکاریهای اقتصادی ایران و بلاروس، قابلیتهایی مانند «امکان استفاده از راهکارهای ویژه از جمله تسویه و استفاده از ارز ملی در معاملات تجاری»، «همکاری در حوزه حملونقل با توجه به الحاق بلاروس به شمال» وجود دارد. کریدور جنوبی» و «اجرای توافقنامه تجارت ترجیحی با اتحادیه اقتصادی اوراسیا (از 6 نوامبر 2018) برای توسعه روابط وجود دارد که در کنار اجرای توافقات پانزدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی بین دو کشور در مینسک در اوت 1401 و حل مشکلات در برخی موارد می تواند روابط را تقویت کند. چندجانبهگرایی تجاری، کشاورزی و صنعتی بین ایران و بلاروس امیدوارکنندهتر بود.
در عین حال، دستاوردهای سفر هیئت 25 نفره تجاری و اقتصادی بلاروس به ایران در شهریور 1401 که شامل همکاری شرکت های ذیربط در زمینه ساخت محصولات و لوازم خانگی و قراردادهای صادرات گوشت قرمز بلاروس بود. به ایران، تولید دارو و تجهیزات پزشکی توسط طرف بلاروس و تولید مشترک داروهای بلاروسی در ایران نیز از دیگر زمینههای برنامهریزی شده برای افزایش سطح تعامل بین دو کشور ارزیابی میشود.
با توجه به نقش بلاروس در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیحی ایران و این اتحادیه اقتصادی که اکنون به ریاست میخائیل میاسنیکوویچ بلاروسی می باشد، این یکی دیگر از زمینه های گفت و گو برای دستیابی به اشتراکات بیشتر بین دو کشور و بالا بردن سطح روابط بین دو کشور است. سطح روابط تجاری تضمین می شود. پیش از این جمهوری اسلامی و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال 2018 قرارداد موقت تجارت آزاد امضا کردند و از سال 2021 دو طرف در حال مذاکره برای دستیابی به یک توافق دائمی هستند که به گفته مسئولان این اتحادیه تا پایان سال امسال این قرارداد نیز باید امضا شود. تحقق آن احتمالاً به افزایش چشمگیر حجم روابط اقتصادی دو کشور منجر خواهد شد.
بررسی افزایش حجم کل مبادلات اقتصادی ایران و بلاروس طی دو سال گذشته نشان می دهد که این میزان بر اساس آمار گمرک ایران از 30 میلیون دلار در سال 2021 به 51 میلیون دلار در سال 2022 رسیده است. محصولات غذایی، تجهیزات و ملزومات پزشکی، دارویی، میوههای تازه و خشک، فرش، سنگهای ساختمانی و اخیراً قرارداد ریختهگری و باتریهای لیتیومی از مهمترین محصولات و فناوریهایی هستند که ایران به بلاروس صادر میکند. ایران همچنین محصولات پتروشیمی، کودهای پتاس، محصولات فولادی، وسایل نقلیه موتوری، اتوبوس، کامیون، کاغذ، چوب و پوشاک را از بلاروس وارد میکند.
امروز سفر محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور به بلاروس که به مناسبت سی امین سالگرد روابط رسمی بین دو کشور انجام می شود، با دیدارهای مخبر با رئیس جمهور، نخست وزیر و رئیس پارلمان بلاروس آغاز می شود. ادامه دیدارها و گفتوگوهای دوجانبه هیأتهای عالی دو کشور میتواند نشانههایی باشد که اسفندماه سال گذشته با سفر الکساندر لوکاشنکو به تهران برای توسعه همهجانبه روابط سیاسی و اقتصادی ایران و بلاروس، برای پیوند همه جانبه آشکار شد. و توافقات مثمر ثمر برای هر دو کشور. به گفته محمد جمشیدی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور که از حضور برخی وزرا و مقامات مرتبط با مخبر خبر داد، این رویکرد هدف اصلی دولتمردان ایران در این سفر با هدف یافتن نقاط مشترک بیشتر و راهکارهای دوجانبه است. . سیاست تحریمی کشورهای غربی علیه کشورهای مستقل و بیشتر برای غلبه بر تحریم های ظالمانه کشورهای غربی.
انتهای پیام