یکی از اعضای کمیته برنامه و بودجه شورای اسلامی به تشریح نکات مثبت و منفی لایحه بودجه 1403 پرداخت.
محسن زنگنه در گفت وگو با ای بی اس نیوز، به تشریح نکات مثبت و منفی لایحه بودجه 1403 پرداخت و گفت: کاهش و حذف احکام غیر بودجه ای و کاهش حجم بودجه از نکات مثبت بودجه سال آینده است. صورت حساب
وی تصریح کرد: متأسفانه هر ساله در قوانین و لوایح مالی دولت، تصمیمات غیربودجه ای وجود داشت. دولت فعلی در لایحه مالی 1403 بر تصمیمات بودجه ای تمرکز کرده است که نکته مثبتی است. مصارف بودجه به ضمیمه آیین نامه داخلی مجلس، جداول منابع و لایحه می باشد که می تواند نمای کلی از بودجه را ارائه دهد.
این عضو دفتر کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه در ادامه مهمترین نقطه ضعف لایحه بودجه 1403 را عدم انطباق با برنامه هفتم دانست و گفت: بر اساس برنامه هفتم باید حجم دولت طی 5 سال کاهش یابد. سال اجرای برنامه هفتم به طوری که کلیه بنگاه های دولتی از یک دوره 5 ساله بهره مند شوند. برای اجرای این تصمیم دولت باید حداقل در سال اول 10 تا 20 درصد از شرکت ها را واگذار کند.
زنگنه با بیان اینکه منابع حاصل از واگذاری دارایی های مالی و سرمایه ای دولت در تولید به دست می آید، افزود: پیش بینی می شد این منابع نسبت به سال 1402 افزایش یابد اما این میزان در بودجه کاهش یافت. امسال منابع بخش تولیدی بالغ بر 126 هزار میلیارد تومان است که پیش بینی می شود در بودجه سال آینده به 60 همات برسد که به معنای کاهش نقل و انتقال دارایی های مالی و سرمایه از دولت است.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به تصویب لایحه دستمزد و حقوق برنامه هفتم در مجلس، گفت: مجلس مصوب کرد مابه التفاوت حقوق بازنشستگان و کارگران ذیربط 40 درصد کاهش یابد. در سال اول اجرای برنامه هفتم، اما دولت در بودجه سال آینده فقط این کار را انجام خواهد داد. مابه التفاوت 2 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان را در نظر گرفت که نمی تواند به هدف برنامه هفتم برسد.
زنگنه همچنین تصمیمات برنامه هفتم در حوزه صنعت، معدن، تجارت، بیمه سلامت و آموزش را برجسته کرد و گفت: تصمیمات برنامه ریزی شده با رشد 18 درصدی منابع بودجه همخوانی ندارد. اینکه دولت بودجه را تکمیل کرده، نکته مثبتی است، اما در این شرایط تکلیف اجرای مفاد برنامه هفتم چه می شود؟ آیا می توان از سال اول اجرای برنامه هفتم با افزایش 18 درصدی منابع بودجه ای به همه خانوارها بیمه سلامت داد و به رشد متوازن 8 درصدی دست یافت؟
وی ادامه داد: دولت مدعی است امسال بیش از 7 درصد رشد اقتصادی داشته است اما این رشد اقتصادی به طور متوسط است، یعنی 25 درصد رشد مربوط به حوزه نفت است و رشد کشاورزی منفی است. . و رشد صنعت 2 تا 3 درصد است، اما با توجه به رشد 25 درصدی نفت، متوسط رشد اقتصادی افزایش یافته است.
زنگنه با اشاره به جدول شماره یک برنامه هفتم گفت: در این جدول پیش بینی می شود سهم بخش های مختلف از جمله کشاورزی، صنعت، خدمات و بهره وری به رشد 8 درصدی در اقتصاد دست یابد، اما آیا تحقق این امر امکان پذیر است. با رشد 18 درصدی منابع بودجه در سال آینده، رشد 8 درصدی در اقتصاد؛ این موارد نشان می دهد که لایحه بودجه با برنامه هفتم همخوانی ندارد.
وی با اشاره به جداول لایحه بودجه 1403 گفت: جدول هدفمندی نسبت به سال گذشته 15 درصد افزایش یافته است، در شرایطی که امسال شکاف جدی بین منابع برنامه ریزی شده و میزان منابع مورد نیاز برای خرید گندم وجود داشت و برای به همین دلیل خرید گندم به تاخیر افتاد. انجام شد، امسال 156 تلاش برای خرید گندم انجام دادیم که مطمئنا در سال آینده 10 درصد افزایش خواهد یافت.
این نماینده مجلس با برآورد اینکه باید رشد 10 درصدی تورم را در حوزه دارو لحاظ کرد، افزود: با توجه به این موضوع، رشد 15 درصدی در جدول هدف می تواند ما را به هدف خود برساند یا در جای دیگری شاهد آن بوده ایم؟
وی در خصوص جنبه مالیاتی بودجه اظهار داشت: توضیحات وزیر اقتصاد و سازمان برنامه حاکی از این نیست که از مودیان جدید مالیات بگیریم. بنابراین می ترسیم که بر مالیات دهندگان فعلی مانند اصناف فشار وارد شود؟ در حال حاضر، شرکت ها و بخش های تولید راضی نیستند.
زنگنه با بیان اینکه نگران رشد 50 درصدی منابع مالیاتی هستیم، تصریح کرد: این نرخ رشد در سال گذشته 56 درصد و سال قبل 60 درصد بوده است. آیا این سوال بر مالیات دهندگان فعلی فشار نمی آورد؟ لازم است دولت در مورد پروژه خود توضیح دهد.
وی با تاکید بر اینکه موافق افزایش سهم مالیات در بودجه است، در عین حال گفت: دولت توضیح دهد که افزایش سهم مالیات اگر محل تعدیل قوانین است از کجا باید باشد. . کاهش مالیات و جلوگیری از فرار مالیاتی و ورود مالیات دهندگان جدید اقدام بسیار خوبی است، اما اگر قرار باشد بر مالیات دهندگان فعلی فشار بیاورد، رکود اقتصادی را بیشتر می کند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پایان با بیان اینکه دولت باید لایحه بودجه را اصلاح کند، گفت: این ایرادات موضوع بحث عمومی است، بنابراین دولت باید لایحه را اصلاح کرده و مجدداً ظرف یک مدت به مجلس بازگرداند. هفته، زیرا در غیر این صورت مجلس نمی تواند این تغییرات اساسی را اجرا کند زیرا دولت با این تغییرات موافق نیست و وی در جلسه بررسی شورای نگهبان با مشکل مواجه می شود.
انتهای پیام
انتهای پیام