خبرگزاری ای بی اس نیوز – سیر تکاملی طبیعت بازگشته است. پیوند سرچشمه حیات و نوروز جمشیدی تبلور است و بیانگر روح اهورایی و تعالی بر پیکر زمین و زمان است.
نوروز یادگاری جاودانه از میراث کهن بشری است که بینش و دانش ایرانیان را به جهانیان می آورد. آشتی، عشق و دوستی، عشق و زندگی، آشا و حقیقت در سیمای ایرانشهری متبلور شده است.
به همین دلیل، نوروز فرهمند در فهرست میراث مشترک بشری از سوی سازمان ملل متحد و یونسکو به ثبت رسیده است.
اکنون بار دیگر سراسر جغرافیای سیاسی و فرهنگی و سرزمینی ایرانشهر و سلسله های ایرانی غرق در جشن و سرور و شادی است. نوروز در طول تاریخ پیام همبستگی و اتحاد ایرانیان نیز بوده است.
در برخی از متون کهن ایران از جمله شاهنامه فردوسی آمده است. جم با عبور از آذربایجان در تخت جمشید فرود آمد و با تاج زرین بر تخت نشست. چون خورشید به تاج زرین خود رسید، جهان نورانی شد و مردم شاد شدند و آن روز را روز نو و جام را جمشید نامیدند. مهمترین شخصیتهای اسطورهای مانند جمشید، سیاوش و کیخسرو ارتباط تنگاتنگی با نوروز دارند.
نوروز روز پیروزی بزرگ جمشید بر دربار است که مظهر بدی هایی چون سرما، تاریکی، جهل و خشونت بود. صعود جمشید و صعود کیخسرو در این روز صورت گرفت که تعابیر مختلفی دارد.
آن روز جمشید دنیای نامرئی جام جهانی را رصد کرد. همان جایی که کیخسرو خانه بیژن را دید و رستم را به دنبال او فرستاد.
منطقه ای که امروز نوروز در آن برگزار می شد شامل چندین کشور است و هنوز هم در این کشورها جشن گرفته می شود. برخی از آیین های نوروزی در این کشورها متفاوت است. مثلاً در افغانستان سفره هفتگی میوه می چینند. اما در ایران سفره هفت سین برپا می شود. شباهت و مجاورت آینه های نوروزی جمهوری آذربایجان با آینه های نوروزی ایرانی بیشتر از سایر کشورهاست.
جغرافیای نوروز به نام نوروز، در سراسر خاورمیانه، بالکان، قزاقستان، تاتارستان، آسیای مرکزی، چین غربی (ترکستان چین)، سودان، زنگبار، آسیای صغیر در سراسر قفقاز تا آستاراخان و همچنین آمریکای شمالی، هند، پاکستان، بنگلادش، بوتان، نپال و تبت را شامل می شود.
کردهای سراسر جهان نیز این جشن را جشن می گیرند. کردهای شجاع به عنوان مشعل داران فرهنگ نیاچک، قیام کاوه آهنگر و پیروزی او بر ضحاک را جشن نوروز نامیدند. در ایام نوروز، کردها برای استقبال از بهار در خارج از شهرها جمع می شوند. عید نوروز در میان اعراب جنوب عراق رایج است و در عید نوروز به علفزارها و فضای سبز می روند. به ویژه زیارت ایوان مدائن در این روز از برنامه های اعراب جنوب و شرق عراق است.
در 24 فوریه 2010، سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه ای در مقر سازمان ملل، نوروز را به عنوان روز جهانی نوروز و فرهنگ صلح جهانی به رسمیت شناخت.
در بختیاری سال نو را با حرکتی جشن می گیرند که معمولاً دو هفته قبل از عید شروع می شود.
قالیچه های آویخته شده به در و دیوار بیش از هر چیز یادآور نزدیک شدن عید است، برای آماده کردن سفره سبزه هفت سین هم از ده روز مانده به عید غلاتی چون گندم و عدس و ماش می پاشند.
در بختیاری به دلیل موقعیت طبیعی و آب و هوای کشاورزی، سبزه عید از اهمیت بالایی برخوردار است و سبزه ها غالباً یک یا سه نوع هستند زیرا سبزه ها نشانه آغاز سالی سبز و پربرکت به ویژه در زمینه کشاورزی است.
در گذشته سبزه ها را از صحرا می چیدند و در بشقاب می گذاشتند و در پا می انداختند و آبیاری می کردند تا سبز بماند.
چهارشنبه سوری نیز در این منطقه قدمت زیادی دارد، مردم در چهارشنبه آخر سال با افروختن آتش و پریدن از روی آن به دنبال سلامتی، رزق و روزی و پایان غم هستند. پرش از روی آتش سه بار تکرار می شود. با پریدن از روی آتش، شعر زیر را خواندند:
من هر روز عید نوروز را جشن می گیرم
موهای قرمز شما 30 تار موی زرد است
بره شاد باد، روزی بره شاد
آنها تعداد آتشسوزیها را سبز میشمارند و معتقدند که هیچکس از روی چند آتش نمیپرد سال آینده چهارشنبه سوری نخواهد داشت.
در پایان به این مناسبت به عنوان یک صنعتگر ایرانی و عضوی از جامعه انبوه سازان فرارسیدن روز رشد و زندگی، نوروز را به آحاد ملت بزرگ ایران تبریک و تهنیت عرض نموده و سالی سرشار از موفقیت را برای همکاران و خانواده محترمشان آرزومندیم. پیروزی و بهروزی از درگاه خداوند متعال. .
نوروز ادامه دارد
فقط یک غنچه باقی مانده است
فرشید پورحاجت، دبیر انجمن انبوه سازان کشور
absnews