نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی شورای اسلامی با اشاره به نگرانی برخی از علما در خصوص الزام ثبت رسمی معاملات ملکی، بر اولویت فقه حکومتی بر فقه فردی تاکید کرد.
حسن نوروزی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به مصوبه سال 1398 شورای اسلامی در خصوص پیشنهاد الزام ثبت رسمی معاملات ملکی، خاطرنشان کرد: امروز موضوع اسناد عادی در کشور به یک معضل تبدیل شده است. یکی از این مشکلات این است که دو نفر در یک شرکت قراردادی را روی یک برگه می نویسند و فروشنده و خریدار زمین، منابع طبیعی، منابع ملی و محیط زیست یکدیگر را واگذار می کنند و این دست نوشته با حضور دو نفر از بستگان امضا می شود. یا دوستانی که امضا می کنند و مدارک را به عنوان شاهد دارند. این افراد سپس به دادگاه مراجعه می کنند و برای اخذ سند شکایت می کنند و در اکثر موارد ادعای آنها به نتیجه می رسد.
وی گفت: از زمان تصویب قانون ثبت اسناد و املاک در سال 1310 تا اوایل انقلاب اسلامی، اسناد رسمی معتبر بود، اما بعد از انقلاب عده ای معتقد بودند که ما بر اساس شرع، این قانون و همچنین قانون معاملات داریم. با الحاق ماده 13 به قانون ثبت اسناد و املاک مصوب 1313 لغو شد و این اقدام مشکلاتی را در کشور به دنبال داشت.
نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس افزود: سال ها پیش تصمیم گرفتیم که به اسناد رسمی اعتبار بدهیم و اسناد عادی را باطل کنیم و در دعاوی، دادخواست و محاکم و در صورت ارائه شخصی به اسناد رسمی اعتبار بدهیم. با سند رسمی، به شرطی که سند عادی باشد، این سند باطل می شود. در همین راستا در اردیبهشت 1398 طرح الزام ثبت رسمی معاملات ملکی را ابتدا در کمیسیون و سپس در مجمع نمایندگان تصویب کردیم، اما اعضای شورای نگهبان در بررسی های خود در این زمینه با مصوبه مجلس مخالفت کردند. با توجه به فقه در مسائل مربوط به شرع.
در این مورد بیشتر بدانید:
رهبر انقلاب: معاملات غیر رسمی ملکی باید بی اعتبار شود
نامه رد جلسه تشخیص به مدیریت در خصوص اسناد غیر رسمی
نوروزی گفت: حرف ما این است که بحث فقه فردی و دو نفر در خیابان با فقه حکومتی متفاوت است. در اینجا مسئله حکومت و حاکمیت مطرح می شود; امروز می بینیم که بسیاری از زمین ها فقط به صورت وعده ای و بدون سند فروخته شده و به جایی رسیده ایم که دیگر زمینی برای منابع ملی باقی نمانده است. بنابراین رویه قضایی دولت با رویه قضایی فردی متفاوت است و این موضوع باید مورد تاکید قرار گیرد.
وی گفت: در خصوص موضوع اختلاف مجلس و شورای نگهبان بر نظر خود در مجلس پافشاری کردیم و موضوع برای بررسی به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارائه شد. دو گروه نیز در مجمع تشخیصی حضور دارند. برخی از افراد بر اساس دانش خود از علم حقوق با ما بحث می کنند، در حالی که برخی دیگر بر اساس تصمیمات قضایی فردی با ما بحث می کنند. کسانی که حقوق خوانده اند و بر اساس مبانی حقوقی با ما بحث می کنند، می گویند حرف کمیسیون حقوقی و مصوبه کلی مجلس درست است، اما گروه دیگر بر اساس فقه فردی و نه دولتی با ما بحث می کنند و می گویند طبیعی است. مدارک معتبر است
این معاونت از دیدگاه رهبران در این زمینه بیان کرد: رهبران در این راستا در جلسه رئیس جمهور، مسئولان و جمعی از کارکنان قوه قضائیه در تیرماه امسال، معاملات غیررسمی املاک و مستغلات را احراز کردند. منشأ عمده فساد و خطاب به آقای آژه ای رئیس قوه قضائیه گفت: اینگونه معاملات باید بی اعتبار شود و حتی اگر از نظر شورای نگهبان ایراد داشته باشد، تصویب نهایی این قانون در قانون است. بهترین سناریو مصلحت کشور و نظام
نوروزی افزود: همچنین برخی از فقها که در شورای نگهبان نیز حضور دارند، نامه ای به رهبری نوشتند و با توجه به گفته شما پرسیدند که اگر فقیه اصیل قولی را تأیید کند، چه می شود؟ [فقها] شما نوشته اید که اگر قطعی باشد اشکالی ندارد ولی نظر نهایی من همان است که گفتم و اگر مجمع نظر من را بپذیرد نظر نهایی من هم همین است و او باید به نظر خودش عمل کند. . .
وی با بیان اینکه «نظر رهبری این است که اعتبار اسناد محضری باید ملاک عمل باشد»، گفت: تایید اسناد توسط علما از کار گذشته است و اکنون اگر علما بخواهند استشهادیه را تایید کنند. جز در مواردی که تعارض و استدلالی نباشد فایده ای ندارد; در شرایط امروز کشور که دادگاهی به ریاست فقیه و دیوان عالی کشور و دادگاه تجدیدنظر داریم، دیگر نیازی به تایید یک سند عادی توسط محقق محلی نیست. وقتی موضوع فردی باشد می تواند تایید کند اما وقتی داوری باشد اعتبار به اسناد رسمی می رود.
این عضو هیأت رئیسه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس نیز با تاکید بر اولویت فقه حکومتی بر فقه فردی، در توصیه ای به دانشگاهیان فعال در این حوزه، اعلام کرد: توصیه من این است که همه به عدالت حکومتی بازگردند. فقاهت و خود را به ولی فقاهت و فقاهت حکومتی و فقاهت بسپارید. نگین امام راحل باشید.
در این مورد بیشتر بدانید:
چرا برخی با الزام به ثبت اسناد رسمی مخالفند؟
سخنگوی اقتصادی دولت: آمادگی دولت برای اجرای طرح بی اعتبار کردن اسناد غیررسمی
وی در پاسخ به این سوال که آیا ایرادات مصوبه مجلس در خصوص الزام به ثبت رسمی معاملات ملکی سیاسی است؟ وی گفت: در این حوزه هیچ دیدگاه سیاسی وجود ندارد، بلکه یک دیدگاه مضیق فقهی است. ما وکیلی نداریم که روی موضوع حقوق شهروندی کار کرده باشد که مخالف این موضوع باشد. برخی از حقوق دانان در این مورد اتفاق نظر ندارند و دلیل آن این است که نظر آنها مبتنی بر رویه قضایی فردی است.
وی در پایان درباره تکلیف اسناد قدیمی در صورت قانونی شدن مصوبه مجلس توضیح داد: در مصوبه مجلس گفتیم که مردم 5 سال فرصت دارند تا اسناد عادی را که در اختیار دارند ثبت رسمی کنند و سازمان ضبط صحت آنها را بررسی کند. اسناد و مدارک و این سازمان نیز این مدارک را معتبر می شناسد و مدارکی را در اختیار آنها قرار می دهد و یا درخواست آنها را رد می کند که اکثرا در این آزمون ها مدارک عادی معتبر شناخته می شوند.
انتهای پیام