نقطه عطف جدید برای تجارت ترجیحی ایران
وی با اعلام اینکه اتاق ایران آمادگی دارد در خصوص تجارت ترجیحی دی 8 به فعالان اقتصادی اطلاع رسانی کند، خاطرنشان کرد: علاوه بر تجارت ترجیحی، لازم است به بحث سرمایه گذاری های مشترک در داخل دی 8 نیز توجه بیشتری شود. پیشنهاد من تشکیل کمیته سرمایه گذاری ویژه D8 برای بررسی امکانات کشورهای عضو برای افزایش سرمایه گذاری های مشترک است.
رئیس اتاق ایران موضوع داوری و حل و فصل اختلافات در چارچوب تجارت ترجیحی را از اهمیت بالایی برخوردار دانست و افزود: اجرای مطلوب داوری باعث افزایش اعتماد بین تجار کشورهای عضو می شود. اتاق ایران از دیرباز مرکز داوری و حل اختلاف بوده است و ما آمادگی داریم تجربیات خود را در این زمینه به اشتراک بگذاریم.
وی با بیان اینکه در زمان تصویب نهایی قرارداد تجارت ترجیحی در بنگلادش، اکثر فعالان بخش خصوصی از جزئیات آن اطلاعی ندارند، ادامه داد: این در حالی است که بخش خصوصی در اجرای این توافقنامه حضور بیشتری دارد. لذا درخواست ما این است که با همکاری شما بتوانیم برنامه ای برای آشنایی فعالان بخش خصوصی با این قرارداد ترتیب دهیم. من همین درخواست را در تماس با روسای اتاق های هفت کشور دیگر مطرح کردم تا بتوانیم با فعال سازی بخش خصوصی حجم مبادلات تجاری را افزایش دهیم.
ایزیکا عبدالقادر امام، دبیرکل گروه هشت کشور در حال توسعه اسلامی (D8) با غلامحسین شفیع در اتاق ایران دیدار و پیششرطهای اجرای تجارت ترجیحی میان کشورهای عضو را بررسی کردند.
شفیعی تسهیل در تردد بازرگانان کشورهای عضو D8 را از دیگر عوامل مهم موثر بر افزایش سطح روابط تجاری این گروه برشمرد و گفت: در این راستا پیشنهاد من این است که سفارتخانه های کشورهای D8 نامه های خود را به رسمیت بشناسند. معرفی از اتاق های بازرگانی و برای افراد تجاری که از آن استفاده می کنند معرفی می شود، ویزا را می توان به سرعت و به راحتی صادر کرد. علاوه بر این، این ویزاها باید چند بار ورود باشند تا افراد تجاری بتوانند به راحتی با طرفین خود مذاکره کنند.
به گزارش ای بی اس نیوز، عبدالقادر امام در این نشست با بیان اینکه در اجرای تجارت ترجیحی اعضای D8 موفقیت های خوبی داشته ایم، گفت: البته سازوکار حل و فصل اختلافات چند سالی است که به حالت تعلیق درآمده است تا زمانی که اعضا به جمع بندی مشترک در این زمینه برسند. صحبت های آنها در نتیجه، یک وقفه ایجاد شد و اعضای D8 نتوانستند این مکانیسم را در قوانین داخلی خود بکار گیرند. اما در نهایت در خرداد سال گذشته موفق شدیم سازوکار حل اختلاف را راه اندازی کنیم. وزرای صنعت، معدن و تجارت کشورهای عضو D8 به زودی با یکدیگر دیدار خواهند کرد و در خصوص تصویب و حمایت از سازوکار حل اختلاف اقدام خواهند کرد.
بر اساس اطلاعیه سایت اتاق ایران، غلامحسین شفیع – رئیس اتاق ایران – نیز D8 را دارای توانمندی های اقتصادی، فرهنگی و نیروی انسانی قابل توجهی دانست و گفت: با وجود جمعیت نزدیک به یک میلیارد نفر در کشور D8 و ناخالص تولید 4 تریلیون دلاری در بازار داخلی است، اما این سوال همچنان مطرح است که چرا با وجود این قابلیت ها، حجم تجارت درون گروهی D8 کم است؟
انتهای پیام
شفیعی با تاکید بر اینکه تجارت ترجیحی می تواند قفل روابط اقتصادی درون گروهی را بشکند و حجم روابط D8 را متحول کند، ادامه داد: فهرست اقلام تجارت ترجیحی بین کشورهای عضو باید گسترش یابد. این لیست محدود است و با افزایش آن می توانیم به افزایش روابط تجاری که هدف ماست دست یابیم.
رئیس اتاق ایران از آمادگی خود برای برگزاری نشست مجازی با شرکت مالزیایی و همکاری مشترک در حوزه حلال خبر داد و گفت: با توجه به موانع بانکی تجربه زیادی در زمینه جبران خسارت داریم. به عنوان مثال، ما مصالح ساختمانی لازم را به پاکستان صادر می کنیم و از آنجا برنج وارد می کنیم. با برخی کشورها، اگر به محصول مورد نظر آنها نیاز نداشته باشیم، آن را وارد می کنیم و به کشور ثالث صادر می کنیم. بنابراین مکانیسم جبران خسارت در ایران در حال توسعه است.
وی با اشاره به فعالیت یک شرکت مالزیایی و ایجاد بستری در زمینه تجارت الکترونیک برای ارائه محصولات مرتبط با کشورهای D8، خواستار همکاری اتاق ایران با این شرکت شد.
وی همچنین به برگزاری اجلاس اتاق های کشورهای D8 در بنگلادش اشاره کرد و یادآور شد: اتاق ایران در این نشست پیشنهاد صدور گواهی مبدا را داد که مورد توجه قرار گرفت و ادامه دارد. ضمناً در این جلسه تمایل خود را برای برگزاری نشست بعدی اتاق های اعضای D8 اعلام کردیم.
عبدالقادر امام با ابراز ناراحتی از حجم مبادلات تجاری 130 میلیارد دلاری در کشورهای D8 گفت: هدف ما رسیدن به بیش از 500 میلیارد دلار تا سال 2030 است.