به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، هر ساله گزارش هایی از زیان شرکت های دولتی منتشر می شود. طی سه سال گذشته تلاش شده تا با شفاف سازی اطلاعات شرکت های دولتی اقدامات مثبتی در این زمینه صورت گیرد. بر اساس گزارش های ارائه شده در این زمینه، این شفاف سازی باعث شده تعدادی از این شرکت های دولتی یا شرکت های چند لایه زیرمجموعه آنها از زیان خارج شوند.
با این حال، چالش کسری شرکتهای بزرگ بلندمدت که همچنان متحمل ضرر و زیان میشوند و در نتیجه بر بودجه عمومی کشور فشار وارد میکنند، همچنان پابرجاست. بنابراین لازم است در خصوص شرکت هایی که هنوز سوددهی ندارند، اقدامات جدی صورت گیرد.
سوالی که در این مورد مطرح می شود این است که با توجه به مسیری که در سال های اخیر شاهد آن بوده ایم، برنامه دولت برای این شرکت ها چیست؟ نمونه ای از این شرکت ها ایران ایر است که در سال های اخیر با چالش های مختلفی مواجه بوده که بارزترین نمونه آن تحریم صنعت هوانوردی است. علیرغم سال های اخیر، چالش های پیچیده ای برای برخی از شرکت های هواپیمایی دولتی مانند ایران ایر پدیدار شده است. با این حال، بخش دولتی نتوانسته است آنطور که باید به این چالش ها پاسخ دهد.
استفاده از مکانیسم های جدید برای نجات شرکت های دولتی از ضرر
با توجه به نحوه برخورد با شرکت های زیان ده در سال های اخیر، به نظر می رسد دولت راه حل روشنی برای این مشکل نمی بیند. به ویژه اینکه اکثر بنگاه های قابل واگذاری از طریق خصوصی سازی واگذار شده اند و بقیه شرکت های دولتی به دلیل مشکلات خود نمی توانند در روند خصوصی سازی شرکت کنند. برخی از شرکت های دولتی باقی مانده به دلیل موقعیت، نقش یا ارزش برند، عملاً نمی توانند به بخش خصوصی منتقل شوند.
در این میان شاید مهمترین پیشنهاد برای حل این معضل که پیش از این از سوی برخی مسئولان دولتی و سازمان خصوصی سازی مطرح شده، تولید دارایی های عمومی و در زیر مجموعه آن بحث مدیریت قراردادها باشد.
به طور کلی در بحث قراردادهای مدیریتی، این مشکل مطرح می شود که مالکیت یک تجارت یا شرکت در دست دولت است، اما مدیریت آن به بخش خصوصی سپرده می شود. معمولاً مدت اعتبار این قراردادها برای اطمینان بخش خصوصی طولانی در نظر گرفته می شود. در نتیجه اگر بخش خصوصی بتواند کسب و کار را سودآور کند، بخشی از سود را دریافت می کند و بخشی دیگر به خزانه دولت می رود.
امکان اجرای قراردادهای مدیریتی بر اساس مصوبه شورای عالی تولید
موضوع قرارداد مدیریت پیش از این در شورای عالی تولید به عنوان یکی از شیوه های تولید مورد بررسی قرار گرفته است. این شورا در جلسه 31 دی ماه 1401 خود و در چارچوب تعیین انتساب آیین نامه اجرایی تولید، انتقال حق انتفاع برای مصارف مختلف در قالب عقود اجاره مختلف را یکی از روش های تعیین انتقال املاک و مستغلات مازاد
بهتر است وزارت اقتصاد برنامه های خود را در این زمینه تسریع کند تا روندی که از طریق زیان شرکت های دولتی وارد کشور می شود متوقف شود.
absnews