نظریه عدالت اجتماعی در الگوی پیشرفت اسلامی ایران
با انسجام درون حاکمیتی پیشنهادی، باید فرماندهی واحدی ایجاد شود تا نهادهای مختلف دستگاه اجرایی کشور نسبت به توزیع امکانات و فرصتهای تحقق عدالت، به صورت ناپیوسته و پراکنده عمل نکنند. اما مکمل هم هستند
انتهای پیام
عدالت اجتماعی هدف پیامبران خدا و ادیان ابراهیمی و ارزش و رکن معیار الگوی پیشرفت اسلامی ایران است.
همچنین در این آثار موضوعاتی مانند اصلاح ساختاری و عاملیت، کاهش اجاره بها و اصلاح نگرش گفتمانی به عنوان سازوکارهایی برای تحقق عدالت اجتماعی برجسته شده است که در این میان اصلاحات ساختاری از اهمیت بیشتری برخوردار است.
عدالت اجتماعی به معنای ایجاد حقوق برای مستحقان و دادن حقوق به صاحبان آن در همه عرصه های توسعه است.
از گذشته تا به امروز تعاریف بسیاری از مفهوم عدالت توسط متفکران غربی و اسلامی ارائه شده است که با استفاده از آنها می توان به شاخص های خاص، آراء و مبانی اندیشه چهار متفکر بزرگ معاصر یعنی «امام خمینی» دست یافت. از «شهیدصدر»، «شهید مطهری» و «شهید بهشتی» در مورد عدالت اجتماعی سؤال شد، سپس وی بر اساس این شاخصها به بررسی علل این چالشها و همچنین ارائه راهکارهای مقابلهای پیشنهادی پرداخت.
پس از شناسایی سؤالات اساسی، بهتر است به نظرات متفکران اصلی در این زمینه مراجعه کنیم.
آیت الله فیروزی در یادداشتی با عنوان «نظریه عدالت اجتماعی در الگوی پیشرفت اسلامی ایران» به این موضوع پرداخت.
این ارزش در تمام اجزای سند الگوی اسلامی ایران پیشرفت جایگاه بسیار ممتازی را به خود اختصاص داده و در فرازهای بسیاری بر آن تاکید شده است، زیرا عدالت شاخص حکومت اسلامی است و هیچ ملاحظه ای نمی تواند بر عدالت سایه افکند. اما با وجود تاکید فوق، در عمل و تحقق عدالت اجتماعی در جامعه با چالش هایی مواجه هستیم.
برای حل این مشکلات باید به سوالات زیر پاسخ دهیم:
ب) راهکارهای رفع موانع ذکر شده چیست؟
الف) موانع تحقق عدالت اجتماعی در ایران در چهار دهه گذشته چه بوده است؟
موانع دستیابی به عدالت اجتماعی در جامعه ما بیشتر ساختاری است و به همین دلیل درمان این معضل باید سیستماتیک باشد.
به گزارش ای بی اس نیوز، متن این یادداشت به شرح زیر است:
برای دستیابی به گزارههای علّی و تجربی درباره موانع تحقق عدالت اجتماعی، باید محتوای روشمند مصاحبهها و آثار دست اول این اندیشمندان و آثاری که برای آنها نوشته شده، مورد مطالعه و تحلیل قرار گیرد.
در نهایت، یافتهها و نتایج بهدستآمده از فرآیند مذکور حاکی از آن است که برای تحقق عدالت اجتماعی باید سازوکار مشخصی داشته باشیم.