اخبار اقتصادی روز

نظارت لحظه ای مردم بر عملکرد نانوایی/افزایش قیمت آرد در بازار دلالی



مدیر اجرایی طرح هوشمندسازی یارانه آرد ضمن تشریح آخرین وضعیت فاز دوم این طرح گفت: اجرای این فاز هنوز به مرحله نهایی نرسیده است اما آثاری از جمله افت قیمت پروانه نانوایی ها و افزایش قیمت آرد در بازار دلالی را به دنبال داشته است.

محمدرسول نظافتی در گفت وگو با خبرنگار ای بی اس نیوز، با اشاره به اجرای فاز اول طرح هوشمند یارانه آرد و نان، اظهار کرد: پس از اجرای موفقیت آمیز فاز اول و نصب دستگاه های کارتخوان هوشمند در بیش از 99 درصد نانوایی های کشور، اجرای فاز دوم آن به صورت آزمایشی از آذرماه گذشته در استان قزوین و از 20 بهمن ماه به تدریج در سراسر کشور آغاز شد.

افزایش یارانه دولت به نانوایان

وی ادامه می دهد: در مرحله دوم یارانه پرداختی دولت به نانوایان که از اردیبهشت 1401 معادل 15 درصد بود، از 27 بهمن 1401 به 30 درصد و از تیر 1402 به 40 درصد افزایش یافت و همچنین سهمیه آرد نانوایان که تا بهمن 1300 ثابت بود، ثابت بود. یعنی هر نانوایی هر چقدر هم که نان مردم را بپزد و عرضه کند (بر اساس عملکرد ثبت شده در دستگاه های کارت خوان هوشمند)، می تواند به همان میزان به اضافه چند درصد آرد یارانه ای بیشتر برای دوره بعد دریافت کند. به عبارت دیگر، عملکرد خود نانوا است که میزان آرد یارانه ای را که نانوایی در دوره بعدی دریافت می کند، تعیین می کند. هر دوره همچنین می تواند درصد بیشتری از عملکرد ثبت شده در کارتخوان را دریافت کند.

مدیر اجرایی طرح هوشمندسازی یارانه آرد با بیان اینکه قبل از اجرای فاز دوم طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان، سهمیه آرد اختصاص یافته به هر نانوایی ثابت بود اما از نانوایی به نانوایی متفاوت بود، تصریح کرد: در واقع روند به این صورت نبود که همه نانوایی ها به یک اندازه آرد یارانه ای دریافت کنند. کمیت و کیفیت خدمات نانوایی تاثیری در کاهش یا افزایش سهمیه آرد نداشت. این تفاوت در سهمیه آرد باعث شده اولاً بین نانوایی هایی که متعهد به تولید نان باکیفیت برای مردم هستند و معدود نانوایی هایی که به دنبال کسب سود از راه های دیگری غیر از تهیه نان یا دادن نان بی کیفیت به مردم هستند، تفاوتی وجود ندارد. دوم اینکه برخی از نانوایی هایی که می خواستند ساعت های بیشتری در روز بپزند یا به دلیل کیفیت بالای نان مشتری بیشتری داشتند، به دلیل محدودیت های سهمیه ای نتوانستند ساعات پخت را افزایش دهند. امکان افزایش سهمیه آنها وجود نداشت.

با اشاره به اینکه در اجرای فاز دوم طرح هوشمند یارانه آرد و نان، قیمت آرد مانند قبل بود و تغییری نکرد، گفت: در واقع سقف سهمیه آرد نانوایان برای فروش نان به مردم برداشته شده است. به عبارت دیگر باز هم سهمیه نانوایی ها متفاوت است اما مبنای و دلیل این تفاوت سطح عملکرد نانوایی است. به عبارت دیگر، هر نانوایی برای دوره جدید به اضافه 10 درصد بیشتر از میزان نانی که در دوره قبل پخت و به فروش می رساند، یارانه آرد دریافت می کند. بنابراین نانوایان می توانند تولید نان را افزایش دهند. از طرفی اگر نانوایی تمام آرد دریافتی دوره قبل را به نان تبدیل نکند و به مردم بفروشد، در دوره بعد به همان میزان آرد کمتر دریافت می کند.

قیمت حباب پروانه نانوایی را کاهش دهید

وی با تاکید بر اینکه مرحله دوم طرح مدیریت هوشمند یارانه آرد و نان از 17 بهمن ماه 1401 آغاز و در پایان مرداد ماه 1402 به بلوغ کامل می رسد، گفت: در آن زمان آمار و ارقام نهایی در خصوص کاهش شکاف مصرف آرد یارانه ای اعلام می شود. با این وجود، مدتی است که نشانه های مثبتی وجود دارد که نشان می دهد طرح هوشمندانه یارانه دادن به آرد و نان به ثمر نشسته است. از جمله این نشانه ها افت قیمت حباب گونه مجوزهای نانوایی است. پیش از شناور شدن سهمیه آرد نانوایی ها، وجود سهمیه ثابت آرد یارانه ای در پروانه نانوایی ها باعث شد تا قیمت پروانه نانوایی ها تا چند میلیارد تومان متناسب با میزان سهمیه آرد معامله شود. بررسی ها در سال گذشته نشان می داد در هر شهر کشور مجوز نانوایی معادل قیمت یک آپارتمان 100 متری در همان شهر خرید و فروش شده است.

مدیرعامل طرح هوشمند یارانه آرد ادامه داد: اما از اواخر اسفندماه سال گذشته و مدتی پس از شناور شدن سهمیه آرد، اجاره بهای پروانه نانوایی ها تا حد زیادی موضوعیت خود را از دست داده است و همین امر موجب شده تا قیمت این نوع پروانه ها از اواخر اسفند 1300 تا امروز روند نزولی داشته باشد و در شهرهای مختلف 70 درصد کاهش یابد.

افزایش قیمت آرد در بازار دلالی

نظافتی افزود: نشانه دیگر افزایش قیمت آرد در بازار دلالی است. همانطور که گفته شد اختلاف قیمت آرد یارانه ای با آرد سنف و صنعت (آرد سانوفی مانند قنادی ها و صنایع) حدود 16 برابر بوده است. یعنی دولت هر کیسه 40 کیلویی آرد یارانه ای را حدود 40 هزار تومان به نانوایی ها می فروشد، در حالی که کل قیمت آن کیسه آرد به دولت و قیمتی که آرد را به صنایع و تجارت می فروخت، 600 هزار تومان بود. اما این کیسه 40 هزار تومانی تا قبل از اسفند 1300 حدود 200 تا 250 هزار تومان در بازار دلالان خرید و فروش می شد که در این راستا با آزاد شدن سهمیه آرد نانوایان و کاهش عرضه آرد یارانه ای در بازار دلالی، قیمت هر کیسه فلود حدود 60 کیلوگرم به بازار 40 کیلویی رسید. mans and s به قیمت آرد رایگان تقریبی شده است. همچنین یکی از نشانه های دیگر اثربخشی طرح بهبود یارانه آرد و نان افزایش حجم خرید آرد به قیمت تمام شده از سامانه خرید آرد (سامانه سیما) برای مصارف تجاری و صنعتی است. زیرا با شناور شدن سهمیه آرد نانوایان و کاهش انحراف آرد یارانه ای به سمت صنوف و صنایع، اصناف و صنایع مصرف کننده آرد به ناچار برای تامین نیاز خود بیشتر به خرید از سیما مراجعه می کنند.

نظارت بر عملکرد نانوا در زمان واقعی

وی در ادامه از ارائه برنامه ای برای مردم در فاز دوم طرح هوشمند خبر داد و گفت: از طریق این برنامه مردم می توانند پس از هر خرید نان نظرات خود را در خصوص کیفیت نان و عملکرد نانوایی ثبت کنند. این بررسی ها به طور مثبت شامل سوالاتی در مورد کیفیت بهینه نان، رعایت قیمت مصوب، رعایت وزن چانه، بهداشت محیطی، رفتار خوب نانوا، رعایت صف و صف و غیره و به صورت منفی شامل سوالاتی در مورد خمیر یا نان سوخته، وزن کم چانه، فروش اجباری (نان کنجد)، رعایت نکردن قیمت مصوب، عدم رعایت اصول بهداشتی و غیره خواهد بود.

مدیر اجرایی طرح هوشمند یارانه ارد افزود: کاربرد برنامه این است که برای اولین بار افراد به برنامه مراجعه کرده و با وارد کردن نام، کد ملی و شماره کارت بانکی خود امکان دسترسی دائمی به برنامه را ایجاد می کنند. از این پس تمامی تراکنش های خرید نان در این برنامه قابل مشاهده خواهد بود و هرکسی می تواند بلافاصله پس از خرید نان از نانوایی های کشور به برنامه مراجعه کرده و تراکنش خرید خود را مشاهده کند. سپس با کلیک بر روی معامله وارد فرم نظرسنجی شده و نظر خود را در مورد کیفیت نان و عملکرد نانوایی ثبت کنید. البته محدودیت زمانی برای ثبت نظر وجود ندارد و خریداران نان می توانند بلافاصله پس از خرید یا چند ساعت بعد و یا چند روز بعد و … با مراجعه به اپلیکیشن نظرات خود را ثبت کنند.

نظافتی با بیان اینکه بازخوردی که مردم درباره هر نانوایی می دهند در سیستم توزیع آرد انجام می شود و نشان دهنده نحوه عملکرد نانوا است، گفت: این احضار به نوعی منجر به رتبه بندی نانوایان می شود و بر پرداخت کمک هزینه و تخصیص آرد یارانه ای به آن نانوایی تاثیر می گذارد. به عبارت دیگر میزان رضایت مردم از عملکرد نانوایی تاثیر مستقیمی بر پرداخت یارانه ها و تخصیص آرد یارانه ای به نانوایی خواهد داشت.

سیاست های غیر قیمتی طرح هوشمند برای تقویت اقتصاد نانوایان

وی در ادامه تصریح کرد: تقویت اقتصادی واحدهای نانوایی از طریق دو سیاست کلی انجام می شود: اول سیاست های قیمتی (تعدیل قیمت نان)، دوم سیاست های غیر قیمتی. سیاست‌های قیمت‌گذاری (قیمت نان) از گذشته زیر نظر و وظایف کارگروه‌های گندم، آرد و نان استانی بوده که بالاترین مرجع سیاست‌گذاری و نظارت در این حوزه بودند و اکنون نیز همین روال وجود دارد. بنابراین طرح هوشمند یارانه آرد هیچ ورودی در بحث قیمت نان ندارد.

مدیر اجرایی طرح هوشمند یارانه آرد ادامه داد: اما طرح هوشمند یارانه آرد از ابتدا با یک سری سیاست های غیرتعرفه ای سعی در تقویت اقتصاد نانوایان داشت. یکی از دغدغه های اصلی طرح بهبود یارانه آرد، تقویت اقتصادی واحدهای نانوایی بوده است. پرداخت کمک هزینه و تسویه آن به صورت شبانه روزی از ابتدای فاز اول تا کنون یکی از سیاست های غیر قیمتی برای تقویت اقتصاد نانوایی است. این یارانه از اردیبهشت تا بهمن ماه 1401 معادل 15 درصد فروش روزانه هر واحد نانوایی بوده و از بهمن ماه 1300 به 30 درصد و از تیرماه 1402 به 40 درصد افزایش یافته است، در همین حال اخیراً سیاست های غیر قیمتی دیگری به دولت پیشنهاد شده است که بهبود و تقویت اقتصاد واحد نانوایی را در بر می گیرد که در آن مصوبه بازارسازی و تقویت اقتصاد واحد نانوایی در استان ایجاد نشده است. امکان خرید مخمر متناسب با حجم آرد تخصیص یافته به نانوایان در سامانه یکپارچه خرید آرد، ایجاد امکان عرضه برخی کالاها به واحدهای نانوایی با تایید کمیسیون نظارت استان و غیره.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *