معاون نظارتی بانک مرکزی از بهبود چشمگیر نسبت تسهیلات/ سپرده بانک ها و موسسات اعتباری در اکثر استان های کشور خبر داد.
به گزارش ای بی اس نیوز، ابوذر سروش با اشاره به بهبود چشمگیر نسبت تسهیلات به سپرده های بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی در اکثر استان های کشور، واگذاری حق رای بیش از 10 درصد از مالکان واحدهای شناسایی شده در تعداد موسسات اعتباری خصوصی به وزارت اقتصاد و همچنین تفویض اختیارات بیشتر به وزارت اقتصاد و دارایی نسبت به 50 درصد از حق رای چهار موسسه اعتباری به استناد تبصره (2) ماده (1) این قانون به اطلاع وزارت اقتصاد و دارایی رساند. قانون اصلاح قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی.
وی با اشاره به بهبود چشمگیر نسبت تسهیلات به سپرده ها در بانک های دولتی و خصوصی پس از ابلاغ بخشنامه بانک مرکزی و اجرای آن، خاطرنشان کرد: نسبت تسهیلات به سپرده بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی در کل کشور کاهش یافت. 77 درصد در زمان ابلاغ بخشنامه بانک مرکزی در سال 1398. این نسبت در پایان اردیبهشت ماه 1402 به حدود 83.5 درصد کاهش یافت. نسبت مذکور در بانکها و مؤسسات اعتباری غیر بانکداری خصوصی (شامل اطلاعات ستادی شرکتها و واحدهای تولیدی) سایر استانهای مستقر در تهران) از 61 درصد در زمان بخشنامه فوق به حدود 4/67 درصد در پایان اردیبهشت 1402 کاهش یافته است.
معاون نظارتی بانک مرکزی در ادامه تصریح کرد: در آمارهای منتشر شده در روزهای گذشته از تسهیلات بانکی مبالغ پرداختی بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی در قالب عقود مشارکت حقوقی لحاظ نشده است، ضمن اینکه منابع اهدایی از این محل است. همچنین به عنوان بودجه برای شبکه استفاده شد. باید در نظر داشت که بر اساس آمار مربوطه این رقم بیش از 400 هزار میلیارد تومان است و در صورتی که مبالغ پرداختی شبکه بانکی کشور در قالب قرارداد مشارکت حقوقی به آمار ارائه شده در خصوص نسبت نسبت تسهیلات به سپردهها با افزایش فاصله دارد.
سروش با اشاره به پاسخ مستدل روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی به وزیر اقتصاد و تاکید وی در این نامه بر لزوم پاسخگویی وزارت اقتصاد در خصوص مشارکت این وزارتخانه در بانک های خصوصی. وی گفت: انتظار داریم با توجه به مکاتبات فراوان بانک مرکزی در خصوص اصلاح ساختار مالی بانک های خصوصی، این وزارتخانه طرح اصلاح این وزارتخانه را تهیه و به بانک مرکزی ارسال کند.
وی با اشاره به بخشنامه شماره 21669/99 بانک مرکزی مورخ 3/2/1399 اظهار داشت: بر این اساس بانک ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی که نسبت کل تسهیلات اعطایی هر استان به کل سپرده های خود در همان استان است. کمتر از 50 درصد باشد، موظف شدند با توجه به نیاز به تأمین مالی پروژه های ملی و همچنین تحقق سالانه، نسبت مذکور را حداکثر تا پایان سال 1400 در مدت معینی به حداقل 50 درصد برسانند. ماموریت های بودجه ای؛ به طوری که حداقل 50 درصد از منابع سپرده قابل تخصیص هر استان به همان استان اختصاص دارد.
معاون نظارتی بانک مرکزی افزود: بر اساس آخرین اطلاعات موجود، عملکرد شبکه بانکی موید این است که نسبت تسهیلات به سپرده بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی در سراسر کشور بهبود چشمگیری داشته است. بخشنامه صدرالاشاره. به طوری که نسبت مذکور از 77 درصد در زمان بخشنامه مذکور به حدود 5/83 درصد در پایان اردیبهشت 1402 رسید و مقررات مذکور در اکثر استان های کشور رعایت شد.
سروش تصریح کرد: در عین حال نسبت مذکور (شامل اطلاعات مربوط به ستاد بنگاه ها و واحدهای تولیدی سایر استان های مستقر در تهران) در برخی استان ها به ویژه استان های محروم کشور از جمله ایلام (168 درصد)، کهگیلویه و بویراحمد. (177%). خالص سپرده قانونی در قالب تسهیلات در این استان ها.
معاون نظارتی بانک مرکزی ادامه داد: بر اساس آمارهای موجود در بانک مرکزی، عملکرد بانک ها و موسسات اعتباری خصوصی غیربانکی نیز موید این است که نسبت تسهیلات به سپرده در اکثر استان های کشور بهبود یافته است. به طور قابل توجهی بهبود یافته است. در سالهای پس از ابلاغ بخشنامه. نسبت مذکور (شامل اطلاعات مربوط به مقر شرکتها و واحدهای تولیدی سایر استانهای مستقر در تهران) از 61 درصد در زمان بخشنامه مذکور به تقریباً 4/67 درصد در پایان اردیبهشت 1402 کاهش یافت.
سروش تصریح کرد: این نسبت در مدت اخیر در تمامی استان ها به جز فارس و گیلان بالای 50 درصد بوده و در برخی استان ها مانند بوشهر (386 درصد)، ایلام (143 درصد)، مرکزی (156 درصد)، کهگیلویه و بیراحمد. بانک ها و مؤسسات اعتباری خصوصی غیربانکی (275 درصد)، کرمان (209 درصد) و چهارمحال و بختیاری (109 درصد) بیش از 100 درصد منابع سپرده جذب شده به این استان ها را پس از کسر سپرده قانونی در قالب تأسیسات پرداخت کردند. این استان ها
وی با تاکید بر اینکه اطلاعات یاد شده موید این است که تعداد بانک های خصوصی و موسسات اعتباری غیربانکی که در برخی استان های کشور به حد نصاب نرسیده اند نسبت به پایان اسفند ماه سال 1401 کاهش یافته است، خاطرنشان کرد: نکته مهم در مورد بانک ها است. و اعتبار خصوصی غیر بانکی این است که برخی از بانک های خصوصی به ویژه در خاورمیانه، ایران و ونزوئلا شعبه استانی ندارند و طبیعتاً کارکردی ندارند. بنابراین نسبت مذکور برای بانک ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی خصوصی استان های فاقد شعبه صفر است.
سروش افزود: بدیهی است موسسات اعتباری غیربانکی مانند موسسه اعتباری غیربانکی توسعه در این زمینه عملکرد خوبی ندارند. همچنین مشکلات ناشی از عدم تعادل بانک ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی از دیگر عواملی است که باعث شده عملکرد برخی از آنها در این زمینه بهبود نیابد و نسبت تسهیلات به سپرده های آنها کمتر از حد مقرر باشد.
به گفته معاون نظارت بانک مرکزی، برای این گروه از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی خصوصی که نسبت تسهیلات به سپردههای آنها در استان مذکور کمتر از سقف تعیین شده است، هشدار لازم به بانکها و غیر بانکی داده شده است. موسسات اعتباری بانکی
سروش همچنین اظهار داشت: بر اساس تبصره (2) بند (1) قانون «اصلاح قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی» در تعدادی از موسسات اعتباری، حق رای بیش از 10 درصد واحدها. مالک مشخص شد و بر این اساس طبق قانون حق رای مازاد بر آن به وزارت اقتصاد تعلق گرفت و حتی در چهار موسسه اعتباری بیش از 50 درصد از حق رای آنها به وزارت امور اقتصادی و دارایی تفویض شده است. اما تاکنون از این اختیار استفاده نشده است و باید به این وزارتخانه احترام گذاشت. با توجه به الزام این مؤسسات اعتباری خصوصی به رعایت مقررات مربوط به نسبت کل تسهیلات اعطایی به کل سپردههای هر استان، اقدامات لازم را انجام دهند.
انتهای پیام