علی رضا رئیسی در «جلسه ستاد مرکزی هماهنگی جوانان جمعیت» که امروز دوشنبه ۲۳ آبان ماه برگزار شد، گفت: معتقدم بحث جوانی جمعیت باید جزو اولویت های کشور باشد. بحث جمعیت جوان را به عنوان اولویت اول وزارت بهداشت به دانشگاه های علوم پزشکی کشور منتقل کرده ایم.
ایران هجدهمین کشور پرجمعیت جهان است
وی با بیان اینکه سومین کشور پرجمعیت منطقه هستیم گفت: آمارها حاکی از آن است که ایران نهمین کشور پرجمعیت آسیا و هجدهمین کشور پرجمعیت جهان است. اگر رشد جمعیت بسیار زیاد باشد و با نرخ 2.5 اتفاق بیفتد، جمعیت کشور در سال 1420 به 116 میلیون نفر می رسد.
معاون وزیر بهداشت در وزارت بهداشت ادامه داد: اگر رشد جمعیت در کشور متوسط و تک نرخی باشد، جمعیت کشور در سال 1420 هجری قمری به 100 میلیون نفر می رسد نرخ پایین آن در سال 1420 هجری قمری به 86 میلیون نفر می رسد.
رئیسی با اشاره به اینکه موضوع جوانی جمعیت باید به اولویت اول کشور تبدیل شود، تصریح کرد: اگر اقدامات مداخله ای در خصوص جمعیت انجام ندهیم جمعیت کشور در سال 1480 به کمتر از 50 میلیون نفر می رسد.
سالمندان 11 درصد از جمعیت کشور را تشکیل می دهند
وی با اشاره به اینکه سالمندان کشور حدود 11 درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهند، گفت: نظرسنجی ها
وی خاطرنشان می کند: درصد سالمندان کشور در سال 1430 به 26 درصد می رسد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به اینکه نرخ باروری کشور از دهه 60 کاهش یافته است، افزود: آمارها حاکی از آن است که نرخ باروری کشور در سال 65 برابر با 6.3 بوده که در حال حاضر معادل 1.65 است.
استان اصفهان در «شکاف جمعیتی»
وی در مورد «نرخ جایگزینی» خاطرنشان کرد: منظور از نرخ جایگزینی این است که جمعیت کشور ثابت باشد و اگر بخواهیم جمعیت با شرایط فعلی ثابت باشد، نرخ باروری کشور باید 2.1 باشد. اگر نسبت جمعیت یک شهرستان کمتر از 1.5 باشد، آن شهرستان در «شکاف جمعیتی» قرار دارد. بررسی ها نشان می دهد که استان اصفهان از شکاف جمعیتی رنج می برد.
3 فرمانداری در «بیر جماعتی»
معاون وزیر بهداشت در وزارت بهداشت افزود: اگر نرخ باروری در استانی به کمتر از 1.3 برسد، آن استانداری وارد «چاه جمعیتی» شده است. اگر وارد چاه جمعیتی شویم، خروج از آن بسیار سخت است. به عنوان مثال استان های گیلان، مازندران و البرز از تراکم جمعیت خوبی برخوردار هستند. جمعیت برخی استان های کشور مانند فارس و زنجان نیر به ثبات رسیده است.
وی با بیان اینکه کشورهای دنیا برای خروج از چاه جمعیتی از راهکارهای مختلفی استفاده می کنند، گفت: کشورها برای خروج از چاه جمعیتی از مهاجرت استفاده می کنند. مهاجرت به دو صورت “مختلط” و “منحل” صورت می گیرد. مهاجرت مختلط به این معنی است که مهاجران با شهروندان کشور میزبان مخلوط نمی شوند
این روش برای افزایش جمعیت مناسب نیست. منظور از راه حل مهاجرت، اختلاط مهاجران با شهروندان کشور میزبان است.
افزایش زاد و ولد از سومین فرزند به پنجمین فرزند
معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره تولد فرزند سوم تا پنجم گفت: درصد تولدهای ثبت شده در کشور از نظر تولد فرزند سوم تا پنجم به بالا در سه سال گذشته افزایش داشته است. سال هاست و ما در این زمینه موفق بوده ایم. مسئله مهم و اساسی این است که موضوع تولد فرزند اول، دوم و سوم در کانون توجه قرار گیرد.
افزایش سن ازدواج در میان افراد تحصیلکرده
رئیسی درباره فاصله زمانی ازدواج تا تولد فرزند اول گفت: فاصله ازدواج تا تولد اولین فرزند حدود 5.5 سال است. سن ازدواج نیز به ویژه در میان تحصیلکردگان بالا رفته است. بنابراین میانگین سن ازدواج مردان به بیش از 30 سال و میانگین سن ازدواج زنان 27 سال است. با توجه به طولانی بودن فاصله زمانی ازدواج تا تولد فرزند اول، فرصت مناسب برای باروری بر اساس «میانگین سن ازدواج»، «وضعیت فیزیولوژیکی» و «فاصله زمانی ازدواج تا تولد» را از دست میدهیم. کودک». “فرزند اول.”
وی همچنین با اشاره به روند ولادت در کشور خاطرنشان کرد: تعداد ولادت های کشور در سال 1390 معادل یک میلیون و 382 هزار نفر بوده و در سال 1402 به یک میلیون و 57 هزار و 959 نفر رسیده است.
خطر افزایش نرخ مرگ و میر از نرخ تولد در کشور
عمده با بیان اینکه میزان مرگ و میر سالانه در کشور تقریباً می باشد
وی با بیان اینکه 420 هزار نفر هستیم، اضافه کرد: اگر سالانه زاد و ولد را از مرگ و میر کم کنیم، سالانه حدود 580 هزار نفر به جمعیت کشور اضافه می شود. اگر نرخ زاد و ولد فعلی را رعایت کنیم، میزان مرگ و میر کشور از نرخ زاد و ولد بیشتر می شود.
سهم 59 درصدی وزارت بهداشت در قانون جوانان
وی درباره قانون «جمعیت جوانان و حمایت خانواده» گفت: قانون جمعیت جوانان دارای 73 ماده، 81 تبصره و 236 تبصره است که 59 درصد آن بر عهده وزارت بهداشت است. 43 ماده، 27 تبصره و 97 دستور بر عهده وزارت بهداشت است که از این تعداد 20 ماده، 15 تبصره و 32 دستور بر عهده معاونت بهداشت در این وزارتخانه است.
رئیسی درباره وظایف سایر معاونت ها و دفاتر وزارت بهداشت در رابطه با قانون جمعیت جوانان توضیح داد: معاونت پزشکی با 13 ماده، معاونت آموزشی با 10 ماده، معاونت توسعه با 9 ماده، آمار، فناوری و اطلاعات 9 مقاله، امور فرهنگی و دانشجویی 6 ماده، پرستاری 5 موضوع، شورای عالی بیمه 5 موضوع، غذا و دارو 3 موضوع، پژوهش 2 موضوع، رسانه و روابط عمومی 2 موضوع. رشته ها و طب ایرانی با دو رشته و صندوق رفاه دانشجویان با یک موضوع.
معاون وزیر بهداشت در وزارت بهداشت گفت: همه عوامل وزارت بهداشت در رابطه با جوانان جمعیت طبق دستور مقام بالاتر وزارت بهداشت صلاحیت دارند. به عنوان مثال، یکی از معیارهایی که معاونت پزشکی برای اعتباربخشی بیمارستان در نظر گرفته است، کاهش سزارین است.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17616/%D8%A2%D9%85%D8%A7%D8%B1-%D9%85%D8%B1%DA%AF-%D8%A2%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%BE%DB%8C%D8%B4%DB%8C-%DA%AF%D8%B1%D9%81%D8%AA%D9%86-%D8%AA%D9%88%D9%84%D8%AF-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز