نرخ رشد پایه پولی در پایان سال 1402 هجری قمری 15.3 واحد کاهش یافت
10:38 – 17 جولای 1403
بانک مرکزی اعلام کرد: بر اساس آمار کارگزار سیاست پولی در بانک مرکزی، رشد پایه پولی با 15.3 واحد درصد کاهش از 42.9 درصد در پایان سال 1401 هجری شمسی به 27.6 درصد در پایان سال رسیده است. سال 1402 ق. شایان ذکر است بخشی از رشد پایه پولی در سال 1401 هجری شمسی به دلیل افزایش درصد سپرده های قانونی بوده که اثر پولی نداشته و همانطور که انتظار می رود با کاهش اثر متغیر مذکور. ، رشد پایه پولی. پایه پولی در سال 1402 روند نزولی قابل توجهی را شاهد بود و رشد نقدینگی از 1/31 درصد در پایان سال 1401 هجری قمری به 3/24 درصد در پایان سال 1402 ه.
در ادامه این گزارش معاون سیاست پولی بانک مرکزی می افزاید: بر اساس وظیفه مجمع عمومی بانک مرکزی در خصوص ارزیابی دارایی های ارزی بانک مرکزی (با توجه به کیفیت آنها) و تعهدات ارزی سال 1402 هجری شمسی صورت دارایی ها و بدهی های بانک مرکزی در پایان سال مذکور مورد بررسی و اصلاح قرار گرفت. همچنین بر اساس دستورالعمل صندوق بینالمللی پول برای تهیه آمارهای پولی و مالی (MFSMCG، 2016) و با در نظر گرفتن اصل منطقه اقتصادی و سکونت و همچنین وضعیت مقیم و غیر مقیم واحدهای نهادی در تهیه آمارهای پولی و مالی. و با هدف افزایش دقت و کیفیت آمارهای پولی، طبقهبندی اجزای پایه نقدی اصلاح شد.
در سال 1402 هجری شمسی خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی 9/430 درصد رشد کرد و سهمی معادل 3/174 واحد درصد در رشد پایه پولی سال 1402 هجری قمری (6/27 درصد) داشت که عمدتاً ناشی از مبادله است. موضوع نرخ
بر اساس این گزارش، در سال مورد بررسی مطالبات بانک مرکزی از بانک ها سهم 44.5 واحد درصدی در رشد پایه پولی داشته است. دلیل اصلی افزایش مطالبات بانک مرکزی از بانک ها افزایش اضافه برداشت بانکی از منابع بانک مرکزی است. در خصوص توسعه بدهی بانک ها به بانک مرکزی که سهم مهمی در رشد پایه پولی در سال گذشته داشته است، باید توجه داشت که علاوه بر سهم بالای سپرده های قانونی، بخش زیادی از اضافه برداشت ها در بانکها و مؤسسات اعتباری تحت تأثیر عواملی مانند کلیت بودجه و ضعف حاکمیت شرکتی هستند که در کوتاهمدت و در سالهای اخیر ایجاد نشده و عمدتاً بر رفتارهای گذشته بانک متمرکز بودهاند. بانک ها و انباشتن عدم تعادل های مختلف در ترازنامه آنها. در این راستا بانک مرکزی تدابیر و سیاست هایی را برای اصلاح عدم تعادل در بانک ها در دستور کار قرار داده است.
بر اساس این گزارش، عامل دیگری در رشد پایه پولی در پایان سال 1402 هجری شمسی وجود دارد که خالص بدهی بخش عمومی به بانک مرکزی با سهم 7.9 واحد درصدی در رشد پولی است. پایه. باید مشخص شود که بخشی از افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی به دلیل افزایش اسناد تعهدی دولت و سهم و سهام دولت در صندوق بین المللی پول است که وجه نقد ندارد. آثار ورود مشابه در سایر بدهی های بانک مرکزی.
رشد خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی در سال گذشته
همچنین عامل عمده دیگری در افزایش سهم خالص بدهی بخش عمومی در بانک مرکزی در رشد پایه پولی وجود دارد و آن کاهش افزایش سپرده های بخش عمومی در بانک مرکزی نسبت به افزایش عمومی است. بدهی بخش، که نشان می دهد پرداخت های دولت در سال 1402 عمدتاً به منابعی که دارد بستگی دارد. ضمن اینکه دولت در این مدت از مانده خزانه استفاده نکرد.
بر اساس اعلام عامل سیاست پولی در بانک مرکزی، عامل کاهش پایه پولی در پایان سال 1402 هجری شمسی، خالص سایر اقلام بانک مرکزی بوده است که سهم کاهشی 199.1 واحد درصدی را داشته است. رشد پایه پولی . دلیل اصلی کاهش خالص سایر اقلام بانک مرکزی نسبت به پایان سال 1401 هجری شمسی، انتشار اندوخته نرخ ارز برای دارایی ها و بدهی های بانک مرکزی به ارز و افزایش سایر تعهدات بانک مرکزی است. به دلیل افزایش در اسناد قابل پرداخت به صندوق بین المللی پول و بانک جهانی.
این گزارش مؤید آن است که در پایان سال 1402 هجری شمسی در نتیجه روند سیاست پولی بانک مرکزی، مانده اوراق بهادار بازار آزاد از 988.4 هزار میلیارد ریال در پایان سال 1401 هجری شمسی 106.4 درصد افزایش یافته است. به 2040.0 هزار میلیارد ریال در پایان سال. در سال 1402 هجری قمری افزایش یافت که بیانگر سیاست فعال بانک مرکزی در مدیریت بازار پول و ذخایر بانکی در دوره مذکور است.