اخبار اقتصادی روز

نرخ بیکاری در سال 1402 به کدام سمت خواهد رفت؟



اتاق بازرگانی ایران در آخرین تحلیل خود از اقتصاد ایران به شاخص بیکاری در سال گذشته و چشم انداز آن در سال جدید پرداخته است.

به گزارش ای بی اس نیوز، سال ها کاهش نرخ بیکاری به کمتر از 10 درصد و رسیدن به محدوده 8 درصدی یکی از وظایف برنامه های بالادستی بود که تلاش ها برای تحقق آن بی نتیجه بود. اما در یکی از بدترین دوره های اقتصاد ایران، یعنی از دوران کرونا، با وجود شرایط نامناسب کسب و کار، نرخ بیکاری در بازار کار ایران بدون ایجاد شغل به رقمی رسید. شواهد حاکی از آن است که احتمال تک رقمی شدن نرخ بیکاری در سال 1402 وجود دارد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در زمان شیوع ویروس کرونا در ایران، از یک سو به دلیل محدودیت‌های فاصله‌گذاری اجتماعی که منجر به کندی کسب‌وکار شده و از سوی دیگر به دلیل عدم تطابق دستمزدها با هزینه‌های زندگی، بخش قابل‌توجهی از جمعیت فعال اقتصادی بازار کار را ترک کرد و در شرایطی که در این مدت حدود 1.5 میلیون شغل موجود نیز از بین رفت، نرخ بیکاری دوباره کاهش یافت. در واقع کاهش نرخ بیکاری در سال های اخیر بیش از آنکه نتیجه ایجاد مشاغل جدید باشد، نتیجه خروج جمعیت فعال اقتصادی از بازار کار و خروج آنها از چرخه فعالیت اقتصادی بوده است. . این مشکل مستقیماً به معنای کاهش شدید بهره وری نیروی کار و هدر رفت آن در اقتصاد ایران است.

بر اساس آخرین اطلاعات مرکز آمار ایران از توسعه بازار کار کشور در پاییز 1401، کل جمعیت در سن کار (افراد 15 سال به بالا) معادل 63 میلیون و 886 هزار نفر بوده که از این تعداد تقریباً 26 نفر میلیون و 207 هزار نفر از نظر اقتصادی فعال بوده و در جرگه فعال یا بیکار جای گرفته اند.

بر اساس این آمار در پاییز 1401 بهبود نرخ مشارکت اقتصادی ادامه دارد و این شاخص به حدود 41 درصد می رسد و در عین حال نرخ بیکاری 0.7 درصد نسبت به پاییز 1400 کاهش می یابد.

به عبارت دیگر در پاییز 1401 با وجود افزایش نیروی کار وارد بازار، نرخ بیکاری نیز کاهش یافت و دلیل آن نیز ایجاد شغل واقعی در اقتصاد بود که بخش قابل توجهی از آن با تلاش و کوشش ایجاد شد. از بخش خصوصی

فرآیند تعیین دستمزد در پایان هر سال به منظور جبران هزینه های تحمیل شده بر معیشت کارگران انجام می شود. اما در پایان سال 1401 با توجه به ملاحظاتی که در بالا ذکر شد این غرامت صورت نگرفت و حقوق فقط 27 درصد افزایش یافت. از این نظر در سال جدید انگیزه ای وجود ندارد که بتواند نیروی کار را برای ورود به بازار ترغیب کند و همین مشکل ممکن است دوباره بنگاه های اقتصادی را با مشکل کمبود نیروی کار واجد شرایط و در بهترین حالت کاهش مواجه کند. نرخ بیکاری با کاهش نرخ بیکاری. مشارکت اقتصادی باید تکرار شود.

بررسی تحولات بازار کار نشان می دهد: اگر اقتصاد ایران به دنبال جبران فرصت های از دست رفته گذشته و افزایش تولید است، باید برای جذب نیروی انسانی در سن کار، افزایش فعالیت ها و تقویت زنجیره ارزش آفرینی چاره اندیشی کرد. در غیر این صورت جمعیتی که انتظار می رود مولد باشند و با ورود به بازار کار به توسعه اقتصاد کشور، بهبود معیشت خانوارها و بهبود نرخ حمایتی صندوق بازنشستگی کمک کنند، صرفا یک مصرف کننده ساده باقی خواهند ماند. یعنی از نظر اقتصادی و اجتماعی، از نظر اجتماعی می تواند منجر به بحران شود.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *