چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

نان پخته و فروخته شده؛ مبنای تخصیص آرد به نانوا

جلال افزود: گلایه برخی نانوایان این بود که سهمیه آرد محدودی دارند و نمی توانند ساعت کاری خود را افزایش دهند. رویکرد فاز دوم حذف سهمیه آرد نانوایان است و عملکرد دستگاه کارتخوان مبنایی برای امکان خرید آرد نانوایی است. این رفتار هر 10 روز، 15 روز یا یک ماه یکبار بررسی می شود و فردی که قصد عرضه آرد خارج از شبکه آرد را دارد، مشمول سهمیه آرد نخواهد بود. تنها فروش نان به مردم و تکمیل معامله خرید، معیار عملکرد نانوا خواهد بود.

وی کارتخوان هوشمند را ابزار اصلی فروش نان عنوان کرد و گفت: در حال حاضر بیش از 76 هزار نانوایی به این کارتخوان مجهز هستند که از این تعداد 18 هزار دستگاه کارتخوان (نانوایی) در روستاهای مختلف کشور موجود است. بر این اساس روزانه 9.5 میلیون تراکنش خرید نان توسط مصرف کنندگان ثبت می شود. در واقع هدف از مرحله اول این طرح این بود که زنجیره گندم، آرد و نان نمایان شود.

امکان استفاده از کارت نانوایی وجود دارد

جلال با تاکید بر اینکه دولت با ایده اولیه جیره بندی نان مخالف بود، گفت: در ابتدا برخی از تحلیلگران معتقد بودند که کشور با کمبود آرد مواجه خواهد شد، اما اجرای فاز اول این طرح نشان داد که با وجود اینکه قیمت نان تغییر نکرده و محدودیتی برای خرید اعمال نشده است. مقدار نان ثبت شده در کارتخوان هوشمند و مقدار آرد توزیع شده 15 درصد کمتر از مقدار آرد توزیع شده بین نانوایان است.

مشاور وزیر اقتصاد و دارایی با اشاره به طرح هوشمند مدیریت یارانه آرد و نان خاطرنشان کرد: مرحله دوم این طرح به زودی اجرایی می شود که طی آن به هر نانوا بسته به میزان نان پرداخت می شود. پخت و فروش می کند و همچنین تراکنش های انجام شده در دستگاه کارت خوان ثبت می شود به اضافه چند درصد دیگر آرد تخصیص می یابد.

مشاور وزیر اقتصاد درباره این سوال که یارانه دولت به نانوایان از کجا تامین می شود؟ وی گفت: این کمک هزینه که بابت افزایش اجاره بها و دستمزد پرداخت می شود از رتبه ای که به آرد و نان اختصاص می یابد توسط سازمان برنامه و بودجه جبران می شود.

مشاور وزیر اقتصاد ادامه داد: البته وسوسه سوء استفاده در این فرآیند وجود دارد، اما از آنجایی که این فرآیند داده محور است، نانوایان باید بدانند که رفتار آنها مدام مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد و رفتار غیرعادی به راحتی قابل مشاهده است.

کمک هزینه واریز به حساب نانوا

جزئیات فاز دوم پروژه

وی همچنین درباره امکان استفاده از کارت بانکی نانوایان برای اتباع یا افرادی که کارت بانکی برای خرید نان ندارند، توضیح داد: قرار است نانوایان طی فرآیندی استفاده از کارت بانکی نانوایان را بیاموزند. بنابراین نانوایان یکی از کارت های بانکی خود را در دستگاه کارتخوان ثبت می کنند و اگر مشتری به دلایلی کارت بانکی نداشته باشد می تواند پول را به نانوا بدهد و نانوا با کارت خود معامله را ثبت می کند.

محدودیت دسترسی نانوایان به آرد برای پخت نان بیشتر برداشته شد

مشاور وزیر اقتصاد درباره این سوال که تفاوت مصرف آرد چقدر بوده است؟ پاسخ: با وجود افزایش قیمت سایر مواد غذایی، امسال افزایش قیمت نان نداشته ایم. البته همیشه در استفاده از آرد انحرافی وجود دارد که قرار است در فازهای بعدی طرح اصلاح شود. مقدار انحراف حدود 5000 تن آرد در روز است.

محمدجلال در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به طرح مدیریت هوشمند یارانه آرد و نان، اظهار کرد: فاز اول این طرح اواخر اردیبهشت ماه در استان زنجان اجرا شد و پس از مشخص شدن نتایج، ظرف مدت 100 روز. زیرساخت های آن در کشور به بلوغ قابل قبولی رسیده است تا فرآیند فروش نان با ابزار جدیدی به نام کارت خوان هوشمند انجام شود.

جلال در ادامه مرحله دوم را تطبیق خرید آرد نانوایی با عملکرد مردم دانست و گفت: مرحله بعدی کاهش فاصله در مصرف آرد یارانه ای است. البته دولت دو ملاحظه مهم دارد. اولاً در هیچ مرحله ای از این طرح قیمت نان آزاد نمی شود و دوم اینکه دولت قصدی برای جیره بندی نان ندارد. یعنی در واقع تغییری برای افراد در اجرای این طرح ایجاد نمی شود. در واقع به جای اختصاص سهمیه به نانوایان، قرار است از ظرفیت داده استفاده شود و هر نانوایی بر اساس عملکرد فروش خود آرد یارانه ای دریافت کند.

وی افزود: در واقع هر میزان فروش که در معامله نانوایی ثبت شود، مبنای خرید آرد نانوایی در آینده می شود. بنابراین، هیچ شخص ثالثی آرد را در بین نانوایان جیره بندی نمی کند و تنها تلاش نانوا برای تامین نان، میزان دسترسی به آرد یارانه ای را تعیین می کند. بنابراین میزان رضایت مردم، سود نانوایان از آرد یارانه ای و یارانه دولتی تاثیرگذار است. البته مبلغ کمک هزینه نیز برای جبران افزایش اجاره بها و دستمزد بازگردانده می شود.

مشاور وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه رضایتمندی مردم در فاز دوم این پروژه بر سرنوشت اقتصادی نانوا تاثیرگذار خواهد بود، در خصوص بازه زمانی اجرای فاز دوم توضیح داد: مقدمات انجام شده و این مرحله به زودی انجام می شود. تا زمان مشخص شدن نتایج به صورت آزمایشی در یک استان اجرا شود و همچنین به استان های دیگر منتقل شود.

جلال سپس درباره نرخ رشد مصرف آرد یارانه ای توضیح داد: آرد یارانه ای که بین نانوایان توزیع می شود به طور طبیعی 2.5 درصد در سال افزایش می یابد. امسال با توجه به حذف ارز مورد علاقه و افزایش قیمت ها در بازارهای موازی، انتظار می رفت مصرف نان در بین مردم افزایش یابد اما آمارها نشان می دهد میزان مصرف آرد در هشت ماهه امسال سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایشی نداشته و مصرف مشابه سال گذشته بوده است. . دلیل آن ایجاد شفافیت و دیده شدن در کانال افرادی بود که انگیزه سوء استفاده را داشتند.

انتهای پیام

وی در ادامه با اشاره به اینکه در مرحله اول طرح مذکور تصمیم دولت برای عدم افزایش قیمت نان در سال جاری برای مردم طبق روال گذشته شد، گفت: از امسال پرداخت ارز ترجیحی هدفمند شد و با افزایش قیمت برخی از محصولات اساسی، دولت تصمیم گرفت قیمت نان که هر ساله با توجه به تورم چند درصد افزایش می‌یابد، امسال افزایش پیدا نکند، بلکه افزایش هزینه‌های نانوایان باید جبران شود. به هر طریقی؛ به همین دلیل دولت امسال تصمیم گرفت با ثابت نگه داشتن قیمت نان به نانوایان کمک هزینه پرداخت کند. بدین ترتیب در مرحله اول طرح در پایان هر روز به هر نانوایی معادل 15 درصد فروش نان غرامت تعلق می گیرد و این 15 درصد در مرحله دوم افزایش چشمگیری خواهد داشت.

جلال همچنین در پاسخ به این سوال که در اجرای طرح مذکور گزارشی مبنی بر تخلف نانوایان گزارش شده است یا خیر؟ وی تصریح کرد: ممکن است در برخی نانوایی ها تخلف صورت گیرد چرا که گاهی از الگویی مانند معاملات غیرواقعی استفاده می شود. البته کشف این تخلفات کار پیچیده ای نیست و در فاز بعدی پروژه، رفتارهای متقلبانه به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *