کمبود دارو، افزایش اجاره بها، هزینهها، بدهیهای سنگین، افزایش چکهای برگشتی و خودکشی موسسان داروخانهها از مهمترین مشکلات داروخانههای کشور است که به هیچیک از آنها توجه چندانی نشده است. این مسائل نشان می دهد که صنعت داروسازی کشور اکنون با سرعت بالایی به سمت افول و نابودی پیش می رود.
نایب رئیس انجمن داروسازان استان تهران درباره این ابلاغیه و مشکلاتی که در چند سال گذشته ایجاد کرده است، گفت: این آیین نامه از سال 1383 اجرایی شده و اخیراً مجدداً از سوی سازمان غذا و دارو ابلاغ شده است. در این ابلاغیه هیچ اشاره ای به مجوز تاسیس داروخانه غیر داروسازان نشده بود. در قانون موسس آمده است که موسس فردی است که صلاحیت او در کمیته ماده 20 مورد بررسی قرار می گیرد به همین دلیل جدولی که شامل مدرک تحصیلی از دیپلم داروسازی تا دکتری است تهیه و ثبت کردند. هر موسس با مدرک داروسازی حق امتیاز خود را دارد. موسسه ای که به حد نصاب برسد مجوز تاسیس داروخانه را می گیرد.
بهمن صبور اذعان داشت: ایجاد فضای رقابتی بین همه مشاغل از جمله داروسازان از فرمایشات مقام معظم رهبری است.
وی یکی از رهبرانی است که از سال 2013 در سیاست های عمومی افزایش درآمد به مردم اشاره شده است. این سیاست به وضوح بیان می کند که ایجاد فضای رقابتی بین اتحادیه های مختلف باید به نیازها و شرایط هر منطقه بستگی داشته باشد. اما گمان می رود سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در دولت سیزدهم و سید امیر سیاح رئیس مرکز بهبود کسب و کار وزارت اقتصاد این سیاست را نپذیرفته و اجرا نکرده اند. اعضای تیم خاندوزی اعلام کردند که حوزه سلامت شاهد رقابت است. این بدان معناست که هزاران داروخانه یا بیمارستان می توانند آزادانه در یک منطقه ساخته شوند. بیماران می توانند برای جراحی یا ویزیت به بیمارستان ها مراجعه کنند و با مقایسه قیمت ها به بیمارستانی مراجعه کنند که با قیمت کمتری درمان را ارائه می دهد. این موضوع زمینه ساز بسیاری از داروخانه های کشور است که همگی با مشکل کمبود دارو مواجه هستند و مشکلات حیاتی بسیاری را برای بیماران ایجاد می کنند.
4000 داروخانه ظرف سه سال اضافه شد
صبور افزود: ایران تا ساعت 1400 حدود 11500 داروخانه خصوصی و 3000 داروخانه دولتی داشت پس از آن حدود 4000 داروخانه به تعداد داروخانه های کشور اضافه شد. ساخت بی رویه داروخانه ها در کشور مشکلات زیادی را به همراه داشته است که مهم ترین آن کمبود دارو است. همچنین مشکل بعدی حوزه سلامت در دولت سیزدهم، توزیع دارو است. در دوران جنگ تحمیلی ایران و عراق، کشور ما با قدرت تمام مشکلات را مدیریت کرد. اما با سیاست های غلط مسئولین
در مورد توزیع دارو نیز با وجود کمبود، از 10 به حدود 100 رسیده است. در حالی که نیازی به این میزان تولید دارو نیست، حتی قاره اروپا دارای 12 توزیع کننده در سراسر کشور با صرف 444 میلیون دلار در بخش دارویی است. بخش
5 مورد خودکشی در بین موسسان داروخانه رخ داده است
نایب رئیس انجمن داروسازان استان تهران گفت: مشکل دیگری که از دل بسیاری از داروخانه ها بیرون آمده چک های برگشتی موسسین داروخانه ها است که در سه سال گذشته به اوج خود رسیده است. تا قبل از سال 1400 بین 250 تا 300 مجوز داروخانه در سراسر کشور صادر شده است. از سال 1400 به بعد این تعداد به 1300 اظهارنامه در سال رسید و باعث افزایش سرسام آور چک های برگشتی و هزینه ها شد. این موضوع سال گذشته منجر به خودکشی 5 موسس داروخانه شد که به دلیل بدهی های سنگین و فشار هزینه های زیاد تصمیم به پایان زندگی خود گرفتند.
صبور تعداد زیاد دانشکده های داروسازی در کشور را یکی دیگر از مشکلات داروسازان عنوان کرد که تعداد آنها از 4 دانشکده به حدود 32 دانشکده افزایش یافته است. بسیاری از این کالج ها کیفیت آموزشی بالایی ندارند و قادر به تربیت داروسازان ماهر نیستند. دانشجویان زیادی در این دانشکده ها تحصیل می کنند و تعداد آنها به بیش از 2000 نفر رسیده است. اما آیا این تعداد دانشجو پاسخگوی نیاز کشور است یا مازاد بر نیاز کشور است؟ صدور مجوز ساخت داروخانه برای همه مردم ظلم به دانشجویان داروسازی است. افزایش کمیت دانشکدههای داروسازی و کاهش کیفیت آنها نتیجه حماقتها و سیاستهای غلط دولت است که امری تولید، توزیع و نظارت است.
مشکلات جدی ایجاد کرد.
وی افزود: مهمترین دلیل این مشکلات صدور مجوزهای فراوان برای داروخانه ها با وجود نبود زیرساخت های اولیه، تجهیزات، تولید و توزیع در ایران است. 4000 داروخانه ای که در 3 سال گذشته تأسیس شده است، اکثراً «انبارهای دارویی» هستند که داروها در آنها ذخیره یا نگهداری می شود و این منجر به کمبود دارو نمی شود.
وی با اشاره به اینکه دارو یک کالای استراتژیک است، خاطرنشان کرد: نباید عرضه و درآمد دارو را آنقدر افزایش داد که ناپایدار باشد. اینها افکار سیاستگذاران نادانی است که برای بخش دارویی کشور بدبختی و بدبختی ایجاد کرده اند، به گفته وی، ایران در سه سال گذشته شاهد بدترین دوران داروسازی در بخش عرضه و توزیع بوده است. مسئولیت همه مشکلات در این حوزه بر عهده وزارت بهداشت نیست ارگانی در بدنه دولت به نام دولت اقتصاد دیجیتال است و وزیر بهداشت در آن عضویت ندارد. میراث فرهنگی و گردشگری که ربطی به بهداشت، دارو و درمان ندارد، منشا مشکلات حوزه پزشکی و درمانی کشور است.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17234/%D9%86%D8%A7%D8%A2%DA%AF%D8%A7%D9%87%DB%8C-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%DA%AF%D8%B0%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%AF%D8%A8%D8%AE%D8%AA%DB%8C-%D9%81%D9%84%D8%A7%DA%A9%D8%AA-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1-%D8%B1%D9%82%D9%85-%D9%85%DB%8C-%D8%B2%D9%86%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز