یکی از مهمترین برنامه های وزارت نیرو از ابتدای دولت سیزدهم توسعه انرژی های تجدیدپذیر است که از ابتدای فعالیت این دولت توجه به تولید انرژی های پاک و ذخیره و حفظ انرژی سوخت های فسیلی تا مهرابیان وزیر نیرو وعده ساخت 10 هزار مگاوات نیروگاه و نیروگاه های تجدیدپذیر را داد.
توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر به خودی خود بازاری جذاب برای سرمایهگذاران محسوب میشود که این امر به دلیل پتانسیل بالای کشور در بهرهمندی از منابع انرژی تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی، انرژی بادی، زیست توده و انرژی زمین گرمایی است. اما فقدان مدلهای سرمایهگذاری مناسب و مدلهای مختلف مشارکت بخش خصوصی و سرمایهگذار در این حوزه به پاشنه آشیل توسعه انرژیهای پاک در کشور تبدیل شده است.
از جمله این مدل ها برای توسعه، خرید و فروش برق تجدیدپذیر، راه اندازی تابلوی برق سبز و توسعه مکانیزم فروش برق تجدیدپذیر در بورس انرژی است. الگویی که به دولت قبل پیشنهاد شد اما مورد استقبال قرار نگرفت و با رویکرد متفاوت دولت فعلی نسبت به این بخش، سرانجام در خرداد 1402 تابلوی سبز در ایران به عنوان راهکاری جدید با هدف اطمینان بخشی بخش خصوصی به تصویب رسید. سرمایه گذاری و ایجاد خروج دولت از فرآیند خرید، فروش و قیمت گذاری برق.
تامینکنندگان این پنل بخش خصوصی و نیروگاههای انرژیهای تجدیدپذیر بوده و با توجه به الزامات قانونی صنایع و ادارات برای تامین بخشی از برق مصرفی خود از انرژیهای پاک، تقاضای برق تجدیدپذیر خواهند داشت. این مشوق برای صنایعی که از طریق تابلوی سبز اقدام به خرید برق می کنند در نظر گرفته شده است تا در صورت تلاش برای تامین برق از اینجا، در برنامه های مدیریت مصرف در فصل تابستان قرار نگیرند و در تولیدشان اختلالی ایجاد نشود. آنچه از سوی نقوی مدیرعامل بورس انرژی اعلام شده این است که شرکت هایی که در سال 1402 هجری شمسی اقدام به خرید برق سبز کرده اند، با قطعی کمتر برق و عدم توقف خط تولید، بیش از 2500 میلیارد تومان سود دریافت کرده اند.
رشد 100 درصدی تقاضا برای برق تجدیدپذیر در تابلوی سبز
سید مهدی حسینی مدیرکل دفتر بودجه، تسهیل سرمایه گذاری ها و تهیه منابع مالی سازمان انرژی های تجدیدپذیر در خصوص وضعیت پنل سبز در بورس انرژی گفت: پنل سبز در خرداد 1402 هجری شمسی راه اندازی شد و در حال حاضر در حدود سال 1402 هجری قمری مجاز به فروش 100 نیروگاه در این تابلوها می باشد. از ابتدای تاسیس مرجعیت تاکنون ارزش مبادلات به 670 میلیارد تومان رسیده که منجر به مبادله حدود 280 میلیون کیلووات ساعت انرژی شد.
وی ضمن اشاره به لزوم تعمیق بازار با تقویت سمت عرضه و تقاضای تابلوی سبز گفت: در سال 1403 با رشد 100 درصدی تقاضای برق تجدیدپذیر از صنایع به دلیل افزایش دو برابری سهم انرژی های تجدیدپذیر مواجه خواهیم بود. صنایع تحت پوشش مهمترین نکته در افزایش سطح تقاضا افزایش نیاز قانونی صنایع بر اساس ماده 16 قانون جهش تولید دانش بنیان در سال آینده به میزان 2 درصد مصرف برق است. این در حالی است که بیش از 240 واحد صنعتی در کشور جزو متقاضیان تامین و تبادل برق در پنل سبز بورس انرژی و فعالان بازار این حوزه بودند.
نیاز صنایع به تامین برق از منابع تجدیدپذیر 2 درصد بود.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای اسفندماه گذشته سهمیه 2 درصدی از طریق تابلو برق سبز در اختیار صنایع قرار گرفته است، گفت: در صورت عدم انجام تکالیف قانونی مقرر در قانون توسط ذی نفعان صنعتی از طریق تابلو برق سبز یا با ایجاد نیروگاه تولید برق، صنایع ملزم به پرداخت تعرفه برق تجدیدپذیر بر اساس میانگین قبض دو ماهه برای سرمایه گذاران تجدیدپذیر هستند و میانگین شش ماهه این نرخ در حال حاضر معادل 30443 ریال است. مورد بعدی که می تواند در تنوع و توسعه عرضه و تبادل برق تجدیدپذیر در پنل سبز موثر باشد، ارائه 5 درصد برق به نهادهای دولتی از طریق پنل سبز و انرژی های تجدیدپذیر در سال 1403 هجری قمری است.
این مقام مسئول با اشاره به عملکرد موفق هیات مدیره طی ده ماه گذشته، افزود: حداکثر نرخ معاملات درون هیات در این مدت به 3800 تومان رسیده است که پیش بینی می شود به دلیل معافیت از برنامه های مدیریت مصرف نظارت مالی باشد. قدرت. وزارت نیرو در خصوص صنایع تحت پوشش که همگی از طریق تابلو برق سبز برق تامین می شوند، قطعا رشد خوبی را تجربه خواهند کرد.
الحسینی درباره نیروگاه های مجاز برای فروش در پنل برق سبز گفت: با توجه به تعادل در بازار عرضه و تقاضا، تمامی نیروگاه هایی که از سال 2018 شروع به کار کرده اند، مجازند تمام برق تولیدی خود را در این کمیته به فروش برسانند. . در حال حاضر حدود 350 مگاوات درخواست سرمایه گذاری بر اساس مدل جدید قرارداد گرین پنل وجود دارد که مجوز ساخت برای آنها صادر شده است و انتظار می رود با استقبال صنایع از پنل سبز، بازار مناسبی برای عرضه و تبادل برق ایجاد شود. زیر پانل در تابستان سال ظاهر می شود تا آینده را ببینیم.