اخبار اقتصادی روز

موتور بخش مسکن نیاز به تقویت دارد!

برای کاهش فشار تقاضا و غلبه بر این وضعیت، تولید مسکن نیازمند منابعی است که به نظر می رسد سیستم بانکی نمی خواهد و یا نمی تواند نقش بسزایی در این زمینه داشته باشد.

فعالان سازندگی نیز از عدم توجه به بودجه نهضت ملی مسکن گلایه دارند. چند روز پیش سید محمد مرتضوی، رئیس کانون انبوه سازان کشور در این خصوص به ای بی اس نیوز گفت: نامزدهای نهضت ملی مسکن گاهی توان پرداخت را ندارند و بانک هایی که باید به این طرح وام بدهند از حوزه مسکن دوری می کنند. در این شرایط انبوه سازان پیشنهاد تامین منابع این پروژه را دادند که با استقبال چندانی از سوی وزارت راه و شهرسازی مواجه نشد.

به گزارش ای بی اس نیوز، عدم تخصیص اعتبارات و تجهیزات به حوزه مسکن با انتقاد کارشناسان، کارکنان دولت و نمایندگان مجلس مواجه شده است. امسال بانک مرکزی باید حدود 480 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای ساخت مسکن می داد اما اکنون کمتر از 30 هزار میلیارد تومان تسهیلات اعطا شده است. مجتبی یوسفی عضو کمیسیون سازندگی مجلس با بیان این مطلب گفت: حدود 50 تا 60 درصد از بودجه خانوار در شهرهای بزرگ به مسکن اختصاص دارد.

مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون سازندگی مجلس می گوید: علیرغم اقدامات خوب دولت فعلی و تصویب «قانون تولید مسکن» در مجلس فعلی، باید گلایه کنم. مشکل مسکن مردمی با شعار حل نمی شود چرا که سیستم بانکی تسهیلات لازم را برای این امر پرداخت نمی کند، در حالی که مجلس مصوب کرده سالانه 20 درصد تسهیلات بانکی به حوزه مسکن اختصاص یابد، اما این موضوع باعث شده است. نرسیده – وارد نشده.

در سال 2018 برای 360000 واحد مسکونی پروانه صادر شد. در سال 1399 این تعداد به 460000 واحد رسید و در سال 1400 520000 واحد پروانه صادر شد. از جمله دلایل رشد پروانه ها در سال های 1399 و 1400 می توان به دو برنامه اقدام ملی و نهضت ملی مسکن اشاره کرد.

انتهای پیام

سهم مسکن در سال‌های 1395 و 1396، 44 درصد، در سال 1397 به 46.8 درصد و در سال 1398 معادل 49.9 درصد بوده است. بر اساس بررسی‌ها و تجزیه و تحلیل داده‌های به‌دست‌آمده از سامانه‌های املاک، تخمین زده می‌شود که این رقم در سال‌های 1399 و 1400 افزایش چشمگیری داشته است، به‌طوری‌که اکنون گفته می‌شود بیش از 50 درصد از هزینه‌های خانوار به مسکن اختصاص دارد.

بر اساس تحقیقات ارائه شده در سال 1394، بخش مسکن با 78 بخش اقتصادی رابطه قبلی و با 56 بخش اقتصادی با ضریب انتشار 1.2 رابطه پسینی دارد. یعنی به ازای هر شغل 1.2 شغل غیرمستقیم ایجاد شده است. همچنین سهم مسکن و ساختمان در اشتغال مستقیم کشور حدود 12 درصد و تعداد شاغلان این بخش 3.1 میلیون نفر است. با توجه به نیروی محرکه صنعت ساختمان در اقتصاد کشور، رونق ساخت و ساز می تواند بسیاری از بخش های صنعتی و خدماتی را جابجا کند.

بازار مسکن حداقل با 134 بخش اقتصادی در گذشته و حال رابطه دارد که رونق آنها می تواند اقتصاد کشور را به حرکت درآورد. در همین راستا دولت سیزدهم طرح نهضت ملی مسکن را برعهده گرفت و برای یک میلیون و 500 هزار واحد زمین در اختیار گرفت اما کارشناسان، مسئولان و نمایندگان مجلس از عملکرد نظام بانکی در تزریق منابع در این طرح گلایه دارند.

در حال حاضر بیشتر نگاه ها به پروژه نهضت ملی مسکن دوخته شده است. بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی وزارت راه و شهرسازی، برای یک میلیون و 525 هزار واحد از طرح نهضت ملی مسکن زمین تامین شده و 430 هزار واحد نیز به مرحله خاکبرداری و فونداسیون رسیده است. 642 هزار و 699 متقاضی این طرح افتتاح حساب و 333 هزار نفر 40 میلیون تومان اولیه را واریز کردند.

برخی از کارشناسان کمبود تولید مسکن در گذشته را دلیل مشکلات بازار مسکن می دانند. از سال 1392 بخش ساخت و ساز و مسکن دچار رکود شده است و این مشکل در سال های اخیر به طور کامل حل نشده است. بر اساس پروانه های ساختمانی صادر شده، در اوایل دهه 90 سالانه حدود 900 هزار واحد مسکونی در کشور تولید می شد که روند کاهشی ادامه داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *