اخبار سیاسی روز

موانع احیای برجام – ایسنا

وی در خصوص تحلیل های مبنی بر تغییر تیم مذاکره کننده و تاثیر آن در روند کار خاطرنشان می کند: تردید دارم دولت آقای رئیسی در نتیجه کار تاثیری داشته باشد. این موضوع و سیاست‌های کلی در سطح نظام مطرح است و به نظر می‌رسد سیاست مقاومت در برابر 1+4 و آمریکا در برجام همچنان به قوت خود باقی است. واقعیت این است که مذاکره کننده مجری سیاست هایی است که به او ابلاغ شده است. مذاکره کننده نقش تعیین کننده ای در موضع گیری و دفاع از منافع دارد، اما اساس کار به تیم مرتبط نیست. تا زمانی که استانداردهای بین المللی که تعیین کرده ایم تغییر نکند، به نتیجه متفاوتی نخواهیم رسید. اگر در سال 2015 توافقی حاصل شد به این دلیل است که استانداردهای بین المللی ایران، آمریکا و غرب به هم نزدیک شده اند. اگرچه معامله ناقص بود، اما آنچه به دست آمد قابل دفاع و سازگار بود، اما اکنون به نظر می رسد که اصلاً با هم سازگار نیستند و حتی به هم نزدیک نیستند.

انتهای پیام

این کارشناس مسائل بین الملل مهم ترین مشکل و مانع بر سر راه احیای برجام طی یک سال گذشته را انتظارات طرفین ایرانی و آمریکایی برای بازگشت به برجام دانست و افزود: علاوه بر انتظارات، پیش بینی های بدی نیز در مورد هر دو وجود دارد. طرفین نیز قابل توجه بودند. ایران معتقد بود که به دلیل جنگ با روسیه، نظام بین‌الملل به چالش کشیده می‌شود و نظام جدیدی شکل می‌گیرد و طرف آمریکایی و اروپایی به دلیل بحران غذا و انرژی و طرف‌های اروپایی امتیاز بیشتری در مذاکرات به ایران می‌دهند. و احزاب آمریکایی نیز معتقد بودند که ایران در صورت جذب تظاهرات و راهپیمایی ها می تواند امتیاز بیشتری در این فضا کسب کند. اگر نگوییم غربی ها عامل اعتراض و ناآرامی در ایران بودند، اما به طور جدی به این فکر کردند که مذاکرات را متوقف کنند و ببینند چه می شود و آن پیش بینی هم اشتباه بود. دیدیم که نتیجه نمی گیرند.

حسن بهشتی پور در گفت وگو با ای بی اس نیوز درباره آغاز هشتمین سال اجرای برجام در حالی که مدت هاست این توافق اجرایی نشده است؟ وی گفت: برجام با همه مشکلاتی که در اجرای آن دارد همچنان به تحمیل خود به طرف های توافق ادامه می دهد. درست است که تعهدات اروپا و آمریکا اجرا نشده یا به طور جزئی و تعهدات ایران پس از اردیبهشت 1397 به تدریج کاهش یافته است، اما این توافق به عنوان سند همکاری بین کشورها برای کمک به منع گسترش سلاح های هسته ای و عدم اشاعه هسته ای باقی مانده است. انتظار هر یک از طرفین این است که آن را احیا کنند اما در جهتی که می خواهند. هر یک از کشورها سعی می کند با اهرم هایی که در اختیار دارد طرف مقابل را مجبور به تغییر رفتار و یا امتیاز دادن بیشتر کند.

بهشتی پور در پاسخ به اینکه چشم انداز همه طرف ها را برای از سرگیری مذاکرات و ادامه مذاکرات در آینده نزدیک می بینید؟ وی گفت: همه چیز بستگی به این دارد که ایران در مهار بحران اقتصادی و تحولات سیاسی موفق باشد و طرف مقابل به ویژه آمریکا در برابر خواسته های ایران مقاومت بیشتری داشته باشد یا خیر.

این کارشناس مسائل بین‌الملل درباره تاثیر موضع‌گیری‌های تند مقامات آمریکایی در شش ماه گذشته مبنی بر اینکه برجام در اولویت دیپلماسی آنها نیست؟ وی گفت: همه این مواضع با هدف کسب امتیاز بیشتر از آنچه در برجام پیش بینی شده است. قابل پیش بینی نیست که کدام طرف بیشتر شکست می خورد یا امتیاز بیشتری می دهد، اما از مواضع آنها مشخص است که انتظار دارند طرف ایرانی امتیاز بدهد، در حالی که ایران از طرف ایرانی هم انتظار امتیاز دادن را دارد، آمریکا تضمین های لازم را در این زمینه می دهد. علاوه بر انجام تعهدات خود.

وی ادامه داد: واقعیت این است که برجام در حال حاضر در بدترین شرایط قرار دارد و تاکنون دچار مشکلات زیادی نشده است. با وجود همه اینها، ما نباید امید خود را به برجام از دست دهیم، معتقدم که زمینه برای راه اندازی مجدد آن آماده است.

این کارشناس مسائل بین الملل درباره تهدید مکانیسم ماشه یا ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت تصریح کرد: فعال سازی مکانیسم ماشه موضوعی نیست که فقط برای ایران خطرناک باشد. طرف مقابل نیز فعال شدن این مکانیسم را از دست می دهد. اگر آسیب نمی دیدند چرا در شورای امنیت در مقابل آمریکا ایستادگی می کردند؟ آنها می دانند که داشتن این توافق چقدر مهم است. علاوه بر این، ایران رسما اعلام کرده است که در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه، واکنش ایران خروج از NPT خواهد بود که موضوع را بسیار پیچیده‌تر می‌کند. درست است که این سازوکار به نفع ایران نیست، اما ایران کور نیست.

بهشتی پور با تاکید بر اینکه برجام در کما به سر می برد، گفت: معتقدم دو طرف اصلی توافق و همچنین طرف های دیگر علاقه مند به بازگشت به برجام هستند و باید تلاش شود تا برجام از برجام خارج شود. کما . . .

یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: اگر تاکنون برجام اجرایی نشده و مذاکرات بازگشت به نتیجه نرسیده است، ربطی به خواسته دولت ندارد، به دلیل انتظاراتی است که ایران در بازگشت به برجام داشته است. و طرف آمریکایی نخواست یا نتوانست با آنها ملاقات کند، در غیر این صورت ایران آماده بازگشت به برجام بود.

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه وقت کشورمان و فدریکا موگرینی، رئیس وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در 27 ژانویه 2015 بیانیه مشترکی را قرائت کردند و رسما آغاز «روز اجرای کار» را اعلام کردند. برجام

بهشتی پور در پاسخ به اینکه برخی معتقدند مذاکرات تا پایان دولت آقای رئیسی بعید است از سر گرفته شود، با تاکید بر اینکه عقل سلیم می گوید مذاکرات باید از سر گرفته شود، گفت: کسانی که اینها را می گویند همان هایی هستند که می گویند مذاکرات برجام در سال گذشته انجام شده است. دولت آقای رئیسی تا طومار خالی نباشد وگرنه این دولت اصلاً نمی خواست این مذاکرات را ادامه دهد، اما من معتقد نیستم، برجام محصول جمهوری اسلامی ایران است و کاری ندارد. با دولت هایی که ایران در زمان بازگشت به برجام داشت و طرف آمریکایی نتوانست آنها را تامین کند وگرنه ایران آماده بازگشت به برجام بود.

وی مواضع مقامات ارشد آمریکایی در قبال برجام را نوعی «گرم شدن بازار» دانست و گفت: این مواضع برای این است که طرف مقابل فرصت را از دست ندهد. اما من معتقدم که برنامه جامع اقدام مشترک با همه مشکلاتش زنده و در حال انجام است زیرا مورد نیاز همه طرف هاست. ممکن است عده ای بگویند ماهیت بودن و نبودن با این همه چیست؟ من می گویم متن توافق شده برای شروع بهتر از بی متنی است. هر زمان که قرار است از سر گرفته شود، بر اساس توافق خواهد بود. این حرف هایی که گفته می شود، برجام مرده است و معنایی ندارد. دیدید که همین برجام دو بار آمریکا را در انزوای کامل در شورای امنیت قرار داد، اگر برجام مرده بود این نتیجه را نداشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *