مهمترین اقدامات سازمان زندانها در زمینه حرفه آموزی و اشتغال زندانیان در سال 1401
اقدامات اصلی سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی در زمینه حرفه آموزی و اشتغال زندانیان در سال 1401 توسط ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران منتشر شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، گزارش ستاد حقوق بشر در خصوص اقدامات اصلی سازمان زندان و اقدامات تامینی و تربیتی در زمینه حرفه آموزی و اشتغال زندانیان به زبان فارسی و انگلیسی در سال 1401 منتشر شد.
بر اساس این گزارش، با توجه به اینکه یکی از عوامل اصلی ارتکاب جرایم و افزایش جمعیت کیفری، بیکاری و پیامدهای آن است که اغلب ریشه در فقدان مهارت های حرفه ای دارد، سازمان زندان ها امکان آموزش حرفه ای و حرفه ای را به اجرا گذاشته است. استخدام برای تمامی داوطلبان ثبت نام شده در دستور کار آن.
کاهش آسیب های حبس، توانمندسازی، خودکفایی و کار مستقل زندانیان در دوران حبس و پس از آزادی، بازگشت محکومان از چرخه جرم به چرخه تولید جامعه، باز ادغام اجتماعی زندانیان، پیشگیری از آسیب های اجتماعی و تحکیم خانواده. کمک به رفع نیازهای مادی و معنوی زندانیان و خانواده های آنان و کاهش میزان بازگشت به زندان، از اهداف مهم این سازمان، برگزاری دوره های آموزشی حرفه ای و ایجاد اشتغال برای زندانیان است.
ساختارهای اشتغال و آموزش حرفه ای در زندان
در راستای اشتغال و آموزش حرفه ای زندانیان، ساختارهای زیر ایجاد شده است:
دفتر برنامه ریزی اشتغال و حرفه آموزی: این دفتر تخصصی زیر نظر وزارت بهداشت، درمان و تربیت و آموزش و پرورش سازمان زندان ها تأسیس شد و یکی از مهمترین وظایف آن برنامه ریزی کلان در زمینه حرفه آموزی و اشتغال است. در زندان ها ایجاد ظرفیت های جدید اشتغال با کمک وزارتخانه ها و مردم و نظارت بر کلیه فعالیت های مرتبط در این زمینه.
بنیاد تعاون زندانیان: این سازمان مردم نهاد با هدف توسعه اشتغال در زندان ها ایجاد شد. یکی از ماموریت های این بنیاد ایجاد کارگاه های مختلف در زندان ها و فروش محصولات ساخته شده توسط زندانیان است. بخش قابل توجهی از زندانیان در داخل یا خارج از زندان در طرح های اشتغال بنیاد تعاون مشغول به کار هستند و بر اساس آن حقوق دریافت می کنند.
انجمن حمایت از زندانیان: انجمن حمایت از زندانیان موسسه ای خیریه و غیرانتفاعی است که از سال 1320 با هدف کمک به زندانیان و خانواده های آنان، بازپروری و اصلاح زندانیان و همکاری با زندان ها و مراکز بهداشتی درمانی پس از آزادی زندانیان تاسیس و فعالیت می کند. . زندانیان انجمن ها به صورت داوطلبانه در 230 شهر و تمامی استان های کشور ایجاد شده است. اگر چه مهم ترین وظیفه انجمن های مذکور حمایت از خانواده زندانیان است، اما در زمینه اشتغال زندانیان و پرداخت حقوق به زندانیان شاغل نیز محدودیت فعالیت دارند.
آموزش حرفه ای برای زندانیان
سازمان زندان تفاهم نامه همکاری با نهادهای مسئول حرفه آموزی از جمله سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی و غیره امضا کرده است. نیازهای بازار کار جامعه دوره های حرفه آموزی را به صورت رایگان برگزار می کند و پس از قبولی در آزمون، مشمولانی که موفق به کسب نمره قبولی در آزمون می شوند، مانند سایر شهروندان جامعه، گواهی صلاحیت معتبر بدون ذکر زندان دریافت می کنند. طرح آموزش حرفه ای زندانیان به دو روش زیر و در 4 مرکز آموزشی (صنعت، خدمات، صنایع دستی و کشاورزی) انجام می شود:
آموزش کلاسیک: آموزش در کلاس های نظری و عملی کارگاه های آموزش حرفه ای در زندان با حضور مربیان فنی و حرفه ای.
آموزش حین کار در زندگی واقعی: آموزش حین کار در کارگاه های شغلی داخل و خارج از زندان زیر نظر سرپرست کار.
اشتغال زندانیان
سازمان زندان ها با همکاری و مشارکت بنیاد تعاون زندانیان، انجمن های حمایت از زندانیان و کارآفرینان حقیقی و حقوقی داخل و خارج از زندان اقدام به ایجاد مشاغل زیر برای زندانیان واجد شرایط در زندان می نماید.
استخدام در کارگاه داخل زندان؛
اشتغال نشسته در زندان ها (خوداشتغالی)؛
ارسال کار به مراکز کاریابی دولتی و خصوصی خارج از زندان (اعم از خوداشتغالی و کارفرما).
به زندانیان شاغل بر اساس سطح مهارت، دستیاری و عملکرد ماهانه و بر اساس دستورالعمل های ابلاغی، حقوق پرداخت می شود. علاوه بر این، این زندانیان بر اساس میزان مشارکت در توسعه حرفهآموزی و فعالیتهای شغلی در زندان از دوستیهای قانونی مانند مرخصی، افزایش دفعات ملاقات و تماس تلفنی، انتقال به زندان نیمه باز، اعزام به کار هستند. خارج از. زندان، سیستم نیمه لیبرال آزادی مشروط و آزادی تحت نظارت. سیستم ها و خدمات الکترونیکی پس از چک اوت سود می برند.
مهمترین اقدامات در زمینه اشتغال و آموزش حرفه ای زنان در زندان
برگزاری دوره های آموزشی در رشته های فنی و حرفه ای، صنایع دستی، جهاد کشاورزی در رشته های نوین و متناسب با فعالیت ها و توانایی های بانوان از جمله نقاشی فرش، توری دوزی، خیاطی، زیور آلات تزئینی، سازماندهی آموزش های حرفه ای در قالب دوره های کلاسیک و کارشناسی ارشد کارآموزی. استفاده از بخش خصوصی و کارآفرینان به منظور معرفی و ایجاد شغل برای مددجویان از جمله خیاطی، مونتاژ اسباب بازی و غیره، اقدام کارآفرینان و زندانیان به استفاده از تسهیلات مالی برای فعالیت بانک ها برای ایجاد و توسعه شغل نیز از اقدامات مهم است. او در حوزه اشتغال و آموزش حرفه ای برای زنان زندانی است.
دستاوردها در زمینه آموزش حرفه ای زندانیان
برگزاری دوره های آموزش حرفه ای برای 136000 زندانی (یا 78 درصد زندانیان)، صدور گواهینامه شایستگی برای 103000 زندانی (یا 60 درصد زندانیان)، برگزاری 14 میلیون ساعت دوره آموزش حرفه ای برای زندانیان (به طور متوسط 102 ساعت برای هر کارآموز) صدور کارت صنعتگر برای اولین بار برای 2096 زندانی، برگزاری اولین دوره مسابقات مهارتی بین 4726 زندانی و افزایش 29 درصدی نتایج حرفه آموزی در سال 1401 نسبت به سال 1400 از مهمترین دستاوردها در زمینه حرفه آموزی است. زندانیان زندانیان در سال 1401 است.
دستاوردها در زمینه اشتغال زندانیان
بکارگیری 46102 محکوم (معادل 36 درصد از محکومان واجد شرایط حاضر در زندانها)، پرداخت متوسط حقوق ماهیانه معادل 16247000 ریال به هر زندانی شاغل، رشد 53 درصدی عملکرد استخدامی زندانهای کشور در سال 1401 نسبت به سال 1400. رشد میزان حقوق پرداختی به زندانیان شاغل در سال 1401 نسبت به سال 1400 و جذب فرصت های شغلی بیش از 2610 میلیارد ریال برای ایجاد تعهدات جدید شغلی برای 3896 زندانی از مهمترین دستاوردهای حوزه اشتغال زندانیان در سال 1401 است.
متن کامل گزارش ریاست حقوق بشر در مورد اقدامات اصلی سازمان زندان و تامین امنیت و آموزش در زمینه حرفه آموزی و اشتغال زندانیان در سال 1401 را بخوانید.
انتهای پیام