مهر تایید وزیر اقتصاد به راهکار پیشنهادی مرکز پژوهش/بررسی در حساب واحد خزانه داری افتاد؟- اخبار اقتصادی ایران – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز | ای بی اس نیوز خبرگزاری ای بی اس نیوز
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، مرکز پژوهش های مجلس به تحلیل رشد پایه پولی در هفت ماهه اول سال 1401 پرداخت که بر اساس این گزارش مرکز پژوهش های مجلس روند رشد پایه پولی و نقدینگی را از فروردین تا مهر 1401 مورد بررسی قرار داده و توصیه هایی را ذکر کرده است. و راهکارهایی برای مدیریت رشد پایه پولی و نقدینگی. در این قسمت از این گزارش آمده است که اگرچه میانگین نقدینگی و پایه پولی در 7 ماهه نخست سال گذشته به ترتیب معادل 37 و 30 درصد نقطه به نقطه افزایش یافته است، اما به میزان قابل توجهی است و باید مورد تحلیل قرار گیرد. واقعیت این است که در مهر 1401 رشد پایه پولی و نقدینگی نقطه به نقطه برابر 34.5 درصد بوده است.
در ادامه این گزارش، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، دلیل اصلی رشد پایه پولی افزایش بدهی بانک ها به بانک مرکزی است گفت و ضمن تاکید بر لزوم و ضرورت تداوم سیاست کنترل رشد ترازنامه ای شبکه بانکی، پیشنهادات سیاستی را به رئیس کل سیاست پولی کشور در راستای مدیریت و کنترل بدهی بانک ها به بانک مرکزی ارائه کرد. .
فروش اوراق به بانک ها، راهکار پیشنهادی مرکز تحقیقات به بانک مرکزی
بنابراین مرکز پژوهش های شورای اسلامی، دو راهکاری که در شرایط فعلی علیه بانک مرکزی برای پوشش کسری ذخیره بانک ها از طریق اضافه برداشت توضیح داده است، عبارتند از:
1- بانک مرکزی باید از طریق عملیات بازار آزاد و در ازای دریافت وثیقه در قالب اوراق دولتی، پایه پولی شبکه بانکی را فعالانه تامین کند. اتخاذ این سیاست دارای سه نکته مثبت به شرح زیر است:
الف) عرضه پایه پولی با خرید اوراق بهادار عمومی برگشت پذیر است و بانک مرکزی می تواند اوراق را در بازار بفروشد و پایه پولی ایجاد شده را وصول کند اما ایجاد پایه پولی با اضافه برداشت برگشت پذیر نیست.
ب) خرید اوراق قرضه توسط بانک مرکزی می تواند منجر به افزایش تقاضای اوراق قرضه توسط بانک ها شود که این امر تامین مالی دولت را نیز با انتشار اوراق تسهیل می کند.
ج) اضافه برداشت با نرخ جریمه 34 درصد در صورت عدم وجود نرخ کمتر در عملیات بازار آزاد اعطا می شود، بنابراین نرخ جریمه 34 درصد ممکن است عدم تعادل شبکه بانکی را تشدید کند که مناسب نیست.
2- همچنین راه حل دیگری که در ادامه وضعیت فعلی تلقی می شود این است که در صورت عدم ایجاد فعال پایه پولی توسط بانک مرکزی، با توجه به ایجاد پایه پولی به صورت درونزا، ذخایر لازم با استقراض از بانک مرکزی تامین شود. بانک مرکزی و به هر شکلی پایه پولی منفعلانه افزایش خواهد یافت.
در حقیقت؛ اگرچه در این گزارش، عامل کنترل تک ترازنامه به عنوان اصلی ترین عامل کنترل نقدینگی درج شده است، اما در ادامه به این نکته اشاره شده است که اگرچه این سیاست نتوانسته از رشد نقدینگی هدفمند جلوگیری کند، بانک مرکزی سیاست رشد فعال پایه پولی در مقابل رشد غیرفعال با استفاده از ابزار انتشار اوراق قرضه از پایه پولی استفاده کنید.
مهر تایید وزیر اقتصاد به راهکار پیشنهادی مرکز پژوهش ها
گفتنی است، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد با اشاره به انتشار اوراق مالی اسلامی برای تسویه بدهی های دولت به شبکه بانکی گفت: در بسته سیاستی دولت مقرر شده بود که تمامی بدهی های دولت به شبکه بانکی تسویه شود. تسویه دولت به شبکه بانکی تنها در قالب انتشار اوراق مالی اسلامی خواهد بود. پخش دو اثر دارد. اول اینکه تاریخ سررسید بدهی دولت مشخص و مشخص است و دوم اینکه ایجاد بدهی برای دولت هزینه بیشتری خواهد داشت.
از سوی دیگر، اخیراً پور ابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت وگویی ضمن اشاره به بدهی 400 هزار میلیارد تومانی دولت به شبکه بانکی گفت: بانک های کشور تقریباً 400 هزار میلیارد تومان مطالبات دولت دارند. و این تعداد جزو تعهدات آنها به مناطق متفرقه از جمله مسکن بوده است مورد اعتراض قرار خواهد گرفت.
آیا بانک مرکزی به دنبال راه حل/تجدید سوم در حساب واحد خزانه است؟
بررسی ها نشان می دهد برخلاف پیشنهاد مرکز پژوهش ها، بانک مرکزی به دنبال راه حل سوم برای کاهش اضافه برداشت بانک ها نزد بانک مرکزی است. بر این اساس، در سال های نه چندان دور محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در گفت وگویی گفته بود: 372 هزار میلیارد تومان از منابع دولتی و بنگاه های دولتی بانک مرکزی تامین می شود، زیرا دولت پول خود را از بانک ها دریافت کرده است. و با انتقال آن به بانک مرکزی باعث عدم تعادل در سیستم بانکی شد. برخورد با این موضوع یکی از برنامه های بانک مرکزی مطابق با خزانه داری و وزارت اقتصاد است.
لازم به ذکر است که منظور از حساب واحدهای خزانه داری انسداد و انتقال حساب های دولتی از بانک های تجاری به بانک مرکزی است. بنابراین هرگونه حساب مؤسسات، شرکت ها و مؤسسات دولتی نزد بانکی غیر از بانک مرکزی خلاف قانون است، مگر اینکه براساس مجوز خزانه داری و صرفاً به منظور ایجاد حساب جاری باشد.
به نظر می رسد رئیس بانک مرکزی راه حل مدیریت اضافه برداشت بانکی نزد بانک مرکزی را با بازنگری در سیاست حساب ها در واحدهای نقدی مرتبط می داند و از آنجایی که نتایج و پیامدهای این سیاست آشکار شده است، بدهی از بانک آیا به بانک مرکزی رفته اید؟ بنابراین ممکن است فرزین قصد داشته باشد بار دیگر و شاید به صورت محدود از وضعیت فعلی خارج شود و به بانک ها به ویژه بانک های اصل 44 اجازه دسترسی آزادتر به حساب های شرکت های دولتی را بدهد.
absnews