یکی از اعضای هیات علمی پژوهشکده راهبردی شورای تشخیص فرصت ها گفت: یکی از چالش های جدی و مهم مناطق آزاد کشور، بی بهره بودن این مناطق از چشم انداز و برنامه ملی است.
حسن بیک محمد لو عضو هیات علمی پژوهشکده راهبردی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما وی گفت: مناطق آزاد بر اساس مقتضیات منطقه ای که قرار است منطقه آزاد در آن ایجاد شود ایجاد نشده است و عدم طراحی کلی در مناطق آزاد به این معناست که بین مناطق تفاوتی وجود ندارد و زمانی که یک منطقه هیچ تفاوتی با سایر مناطق ندارد، این به معنای مزیت مرکزی و رقابتی است که ما آن را تصور نمی کنیم.
آقای بیک محمد لو افزود: فقدان طرح کلی، مناطق را به سمتی سوق می دهد که امور تولیدی، تجاری و صنعتی در همه مناطق به یک شکل اداره شود و مناطق به سمت یک مأموریت سوق داده شوند. زمان ایجاد مناطق آزاد را باید تصویب میکردیم و برای آنها معتقدم مأموریت دیگر به سمت مأموریت نیست و این مأموریت باید در سند استان تنظیم میشد.
توسعه مناطق آزاد به توسعه منطقه ای منجر نشده است
این کارشناس اقتصادی گفت: سوال بعدی نحوه مدیریت مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و صنعتی است. سوال این است که آیا مناطق آزاد قرار است از طریق مقررات، توسعه منطقه ای را حمایت کنند یا ایجاد کنند؟ مناطق آزاد در کنار سایر دستگاه ها مانند یک دستگاه اجرایی دولتی شد و هیچ آیین نامه ای وضع نشد.
آقای بیک محمد لو افزود: در دنیا آژانس ها یا سازمان های توسعه منطقه ای بدون مالکیت و مدیریت کارها تشکیل می شود که کارشان تسهیلگری، برنامه ریزی و هدایت است، اما هنوز این تفکر در مناطق آزاد جا افتاده است.
این کارشناس اقتصادی گفت: مناطق آزاد مدیریت یکپارچه ندارند و نبود مدیریت یکپارچه باعث شده این مناطق نتوانند روابط خود را تنظیم کنند. تعارضات نهادی مناطق آزاد هنوز حل نشده و مشکلات مناطق آزاد با دستگاه های اجرایی پابرجاست.
یکی از اعضای هیات علمی پژوهشکده راهبردی شورای تحلیل فرصت افزود: چالش بعدی بحث قوانین است، تعارضات حقوقی که وجود دارد و قانون نحوه اداره باید اصلاح شود تا اصلاح شود. انجام دهید. این درگیری ها از سال 72 وجود داشته و باید تکلیف مشخص شود.
تعداد مناطق آزاد باعث افزایش قیمت در مناطق محلی شده است
این کارشناس اقتصادی تعداد مناطق آزاد را از دیگر چالش ها عنوان کرد و گفت: در نظر گرفته می شود که هرجا مرز تجاری واردات و صادرات وجود دارد به منطقه آزاد تبدیل شود و فرانشیز مناطق ایجاد شد که باعث افزایش قیمت شد. . 16 منطقه آزاد وجود دارد. به عنوان مثال طرح دو اتفاقی توسعه سواحل مکران که آن هم تصویب شد، تنها از شرق استان هرمزگان تا منتهی الیه استان سیستان و بلوچستان، قرار است در عمق خاک، این منطقه آزاد شود. در حالی که خود چابهار نیز جزو این سازمان توسعه سواحل مکران است.
آقای بیک محمد لو افزود: مناطق آزاد باید بر اساس قوانین خودشان اداره شوند. در حال حاضر در این موضوع اختلاف نظر وجود دارد و اگر مدیریت یکپارچه که قانون دارد و اجرا نمی شود اصلاح و اجرا نشود با مشکل مواجه خواهیم شد.
مناطق آزاد باید ماموریت گرا باشند
این کارشناس اقتصادی گفت: باید به هر منطقه آزاد یک بخش و مزیت رقابتی اختصاص یابد. زمانی که مزیت رقابتی مناطق آزاد مشخص شود، احتمالا با کاهش تعداد مناطق آزاد مواجه خواهیم شد. برخی مناطق آزاد یا مناطقی که مسئولان و مسئولان نتوانسته اند به اهداف خود برسند باید کاهش یابد و تعارضات جدی که به دلیل قوانین وجود دارد برطرف شود.
آقای بیک محمد لو افزود: حقوق و تکالیف، تعیین تعرفه، معافیت های گمرکی، معافیت های مالیاتی، تسهیلات و بیمه اختلافاتی است که هنوز حل نشده است و این اختلاف با یک قانون جهانی قابل حل است.
آقای بیک محمد لو افزود: چالش دیگر تغییر زودهنگام مدیران در سطوح مختلف در مناطق آزاد است که باعث می شود مدت زمان مدیریت در مناطق آزاد کوتاه باشد و این مشکل نرم افزاری مانع از ورود نیروی انسانی مناسب به مدیریت مناطق آزاد می شود. مناطق آزاد .