تنها موتور اقتصادی کشور که به سرعت و با کارایی لازم قابل بهره برداری است، منابع نفت و گاز است. اگر بتوانیم اقتصاد کشور را مستقل از درآمدهای نفت و گاز مدیریت کنیم، ایده آل بود، اما در شرایط فعلی باید از این مسیر برای تقویت اقتصاد ملی استفاده کنیم.
به گزارش ای بی اس نیوز، علی زاویه، کارشناس حوزه انرژی در جمع خبرنگاران با اشاره به چالش ها و مشکلات کنونی کشور در حوزه انرژی، گفت: نروژ با وجود منابع نفتی در آب های عمیق و هزینه های بالای تولید، دارای یک صندوق 4.1 میلیارد دلاری است که نه تنها آسایش نسل فعلی بلکه نسل های آینده را نیز تضمین و تضمین می کند.
وی گفت: این کشور با حمایت مناسب شرکت های داخلی خود بیش از صد شرکت معتبر بین المللی در حوزه بالادستی نفت ایجاد کرده است که هم از صنایع نفتی خود حمایت می کنند و هم در عرصه رقابت جهانی گسترش می یابند و منبع صادرات هستند. محصولات مهندسی وی گفت: متأسفانه در ایران دولت های مختلف به عنوان آخرین راه برای تامین مالی پروژه های ملی از صندوق توسعه ملی وام گرفتند و در نتیجه بیش از 100 میلیارد دلار بدهی عمومی برای صندوق ایجاد شد.
این کارشناس متعجب است که آیا درآمدهای حاصل از منابع نفتی نباید در بودجه جاری کشور استفاده شود؟ وی گفت: در حالت ایده آل بله، اما به هر حال در شرایط فعلی اقتصاد ما وابسته به نفت و درآمدهای نفتی است، نباید فراموش کرد که در روند انتقال انرژی جهانی در بهترین شرایط، یک پنجره 30 ساله. برای فروش نفت و یک پنجره 50 ساله برای فروش گاز داریم.
وی با بیان اینکه تا سال 2050 نفت مخازن نفتی ما ارزش چندانی نخواهد داشت، گفت: کشورهای مشابه کشورمان مانند همین کشورهای نفت خیز خلیج فارس سرعت تخلیه مخازن خود را با این پنجره های زمانی تنظیم کرده اند. به منظور تبدیل ثروت زیرزمینی به دارایی های موجود و تبدیل به رزماری.
چالش عدم تعادل انرژی ملی است
وی گفت: در واقع کارکرد اقتصادی نفت و گاز برای ما نه تنها به عنوان نهاده تولید، بلکه به عنوان تامین کننده منابع لازم برای اجرای طرح های توسعه اقتصادی برای ما مهم است. تامین انرژی ما در سال های اخیر با نهاده های تولید نیز مشکل داشته ایم. بحث عدم تعادل گاز و برق و مشکل تامین بنزین و گازوئیل مشکل کشور ما نیست.
این کارشناس انرژی افزود: در اینجا باید به این نکته توجه داشت که مشکل عدم تعادل گاز به چند دلیل تنها مشکل شرکت ملی گاز یا وزارت نفت نیست، بلکه در سطح ملی مشکل دارد.
وی با بیان اینکه اولا عمده برق تولیدی کشور از نیروگاه های حرارتی تامین می شود که سوخت اصلی آن گاز طبیعی است، گفت: ثانیا گاز طبیعی به عنوان ماده اولیه محصولات پتروشیمی و تامین کننده فولاد و فولاد غیر قابل جایگزینی است. صنایع سیمان ، و اقتصاد کشور به این صنایع وابسته است.
وی کمبود و عدم تعادل گاز طبیعی را اثرات جبران ناپذیری بر رشد و توسعه اقتصادی کشور دانست و تاکید کرد: با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص برنامه هفتم و ابلاغ کلی آن باید در مسیری باشیم که رشد اقتصادی 8 درصدی که نه تنها نیاز به رفع عدم تعادل گاز، بلکه تامین منابع انرژی لازم متناسب با این رشد را دارد.
این کارشناس انرژی با اشاره به ارائه راهکار برای چالش های حوزه انرژی گفت: مشکلات ذکر شده قدیمی، مزمن و از بخش های مختلف اقتصادی و سیاسی کشور است. عناوین این مسائل به قدری زیاد است که حل آنها مستلزم چندین رساله مکتوب است.
ضرورت بازنگری در حاکمیت منابع و مصرف انرژی
وی با اشاره به لزوم بازنگری در حاکمیت منابع و مصرف انرژی، گفت: این مقوله به سایر شاخص های اقتصادی نیز مرتبط و وابسته است. به این معنی که در مورد روشهای بهینهسازی هزینه، دو نکته را نباید فراموش کرد: اولاً باید سیاستهای قیمتی و سیاستهای غیرقیمتی را همزمان اجرا کرد و ثانیاً به نرخ حقوق و دستمزد نسبت به قیمت انرژی توجه کرد. در کشور.
وی با بیان اینکه افزایش قیمت حامل های انرژی باید متناسب با حداقل درآمد و نرخ دستمزد کارکنان در کشور باشد، تاکید کرد: تنها در این صورت افزایش قیمت ها منجر به توسعه فقر انرژی و انرژی نمی شود. فقر مالی و افزایش تورم به امید اثرات مفید.
به گفته این کارشناس حوزه انرژی، بنابراین بهبود وضعیت کشور در حوزه انرژی به متغیرهای اقتصادی در ابعاد مختلف بستگی دارد که نیازمند مداخله جراحی سنگین است. اگر این کار را تغییر و اصلاح حاکمیت در حوزه های اقتصادی و انرژی تعبیر کنیم، این امری است که جز با توجه دقیق وکلای مردم و نمایندگان شورای اسلامی می توان به آن دست یافت.
انتهای پیام