به گزارش ای بی اس نیوز، از سال 2016 با خروج آمریکا از برجام، کاهش فروش نفت و به تبع آن کاهش منابع ارزی، دولت مجبور به مدیریت منابع و در این راستا واردات بسیاری از … کالاهای لوکس ممنوع است سیاست دیگری که در این زمینه در دستور کار قرار گرفت، تعمیق سازندگی داخلی بود.
اما وزارت امنیت معتقد است که این محدودیت ها بر اساس قانون حداکثر استفاده از ظرفیت تولید و خدمات کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب اردیبهشت 1397 اجرا می شود و ممنوعیت ورود 100 درصد نیست اما تصمیم با توجه به کیفیت و کمیت اقلام و کالاها گرفته می شود. اما به نظر می رسد پس از گذشت بیش از چهار سال از محدودیت های مختلف وارداتی، هنوز تعادل کافی در این بخش وجود ندارد.
البته در سالهای اخیر تولیدکنندگان بخشهای مختلف از برخی ممنوعیتهای واردات انتقاد کردهاند و معتقدند این ممنوعیتها در شرایطی ایجاد شده است که تولید داخلی پاسخگوی نیاز بازار نیست. به عنوان مثال اخیراً علیرضا عباسی – رئیس سندیکای خیاطان و مبلسازان تهران – در نشستی خبری یکی از مشکلات این صنعت را تامین پارچه رومبلی مدور دانست. زیرا این پارچه ها نیاز به تکنولوژی خاصی دارد و در سال های اخیر دو سه کارخانه در این بخش مستقر شده و تولیدکنندگان به بهانه حمایت از تولید ملی خواستار ممنوعیت واردات شده اند. بنابراین حدود دو سال است که واردات ممنوع شده است اما تولید جوابگوی نیاز کشور نیست.
اما این اولین بار نیست که محدودیت واردات چنین مشکلاتی را در بازار ایجاد می کند. کمتر از یک ماه پیش محمدرضا فرجی –رئیس سندیکای فناوران رایانه تهران– وی از حفظ ممنوعیت واردات مودم خبر داد و گفت: در حال حاضر بیش از 70 درصد مودم ها به صورت قاچاق وارد کشور می شود. زیرا برخی افراد مودم را به نام خود تولید می کنند و به همین دلیل اجازه واردات آن را ندارند.
در داخل کشور دو نوع پارچه رومبلی بافته شده و حلقه دار وجود دارد که اولی مشکلی ندارد. بیش از 100 واحد تولیدی پارچه های تار و پود را با کیفیت و قیمت مناسب تولید می کنند و حتی واردات این پارچه آزاد است اما چون مقرون به صرفه نیست وارد نمی شود. البته بالای 60 درصد مصرف کشور پارچه مدور است.
در سالهای اخیر شکایات زیادی در بخشهای مختلف در خصوص اعمال محدودیتهای خودسرانه برای واردات برخی کالاها بر اساس تولید داخلی مطرح شده است، در شرایطی که این میزان تولید جوابگوی مصرف نیست و گاه این شرایط منجر به افزایش شدید میشود. افزایش قیمت برخی کالاها و رونق بازار. از جمله کالاهایی که در سال های اخیر (به گفته تولیدکنندگان) با این مشکل مواجه شده اند، برخی از انواع مواد اولیه شامل پوشاک، کلید، لوازم ورزشی و محصولات کامپیوتری می باشد.
به گفته تولیدکنندگان مبل، این وضعیت باعث ایجاد انحصار در بازار شده و قیمت این محصول بنگاه ها در سال گذشته به 100 تا 130 هزار تومان و قیمت این محصول بنگاه ها به 100 تا 130 هزار تومان رسیده و بازار قیمت به 180-220 هزار تومان می رسد. در نتیجه این وضعیت قیمت یک مبل که دو سال پیش 10-15 میلیون تومان بود، اکنون به 35-40 میلیون تومان رسیده است.
در همین راستا در سال 1397 قانون ممنوعیت ورود کالاهای با امکان تولید داخلی به کشور تصویب شد که البته انتقاداتی نیز به همراه داشت؛ چرا که برخی از فعالان اقتصادی معتقدند این ممنوعیت نه تنها کمکی به بازار و تولید داخلی نمی کند، بلکه گاه موجب افزایش فساد و قاچاق نیز می شود. همچنین برخی با اشاره به زیان های انباشته صنعت خودرو، آن را محصول ممنوعیت حضور رقبای خارجی می دانند. همچنین قانون «حداکثر استفاده از ظرفیت تولید و خدمات کشور و حمایت از داراییهای ایران» که در سال 1390 به منظور حمایت از سرمایههای ملی و افزایش ظرفیت تولیدکنندگان تصویب و تصویب شد، در سال 1397 در مجلس اصلاح شد. این قانون مقرر می دارد که کارفرما و محل کار باید ایرانی باشد اما اگر شرکت ایرانی-خارجی باشد یعنی 51 درصد ایرانی و 49 درصد خارجی باشد هیأت نظارت قانون باید آن را تأیید کند و در صورت سهم طرف خارجی. بیش از 49 درصد باشد، علاوه بر تأیید هیأت نظارت، نظر مساعد شورای اقتصاد نیز باید اخذ شود.
انتهای پیام
اخیراً تولیدکنندگان مبل از ممنوعیت واردات نوعی پارچه مبل انتقاد کرده اند، زیرا تولیدات داخلی جوابگوی نیاز بازار نیست و قطع واردات منجر به افزایش قیمت و انحصار بازار این محصول شده است. اما مبلمان تنها صنعتی نیست که با این مشکل مواجه شده است و سوال اینجاست که چرا با وجود قانون مشخص ممنوعیت واردات و پس از گذشت بیش از چهار سال ممنوعیت، هنوز این مشکل برطرف نشده است؟