یکی از بزرگترین پیامدهای ناگوار و آسیب های جبران ناپذیر تغییر کاربری اراضی کشاورزی، تهدید امنیت غذایی کشور است، بنابراین با توجه به پایین بودن سرانه اراضی کشاورزی، حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی ضروری است. نتایج تحقیقات نشان می دهد در حال حاضر به ازای هر ایرانی 2400 متر مربع زمین کشاورزی در کشور وجود دارد. وقتی این مقدار زمین از بین برود و تغییر کاربری پیدا کند یا با کوچکترین تردیدی از تولید خارج شود، قطعا امنیت غذایی ملت ایران به خطر خواهد افتاد. به عنوان مثال، طبق آمار سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان، طی پنج سال گذشته 462 هکتار از مزارع چای تغییر کرده و اشتغال افرادی که در این بخش کار می کردند از بین رفته است.
تهدید امنیت غذایی ایران با تغییر کاربری اراضی کشاورزی
درباره این فایل بیشتر بدانید:
absnews
همچنین بررسی ها نشان می دهد که بین دو متغیر تغییر کاربری اراضی و افزایش درآمد رابطه معناداری وجود دارد. با این توضیح که هر چه تغییر کاربری زمین کشاورزی بیشتر باشد، قیمت زمین بالاتر و متناسب با افزایش ناگهانی درآمد خانوار است. به دنبال افزایش درآمد، زندگی خانوارها بهبود می یابد و کشاورزان مزایای کوتاه مدتی را در فروش زمین خود به دلالان و تغییر کاربری زمین خود و دارایی های ملی تجدیدناپذیر کشور از جمله زمین های جنگلی، شالیزارها و باغ ها می بینند. و در مجموع منابع طبیعی کشور از تولید خارج شده و به ساختمان و ویلا تبدیل می شود.
اخلال در نظام اقتصادی توسط زمین خواران از طریق دزدی زمین های کشاورزی به منظور ساخت و سازهای غیرمجاز مسکونی، صنعتی و خدماتی در روستاها و یا نزدیک به آن و کاهش روزافزون فضای سبز و درختان در حوزه طبیعی کشاورزی به طور غیر قابل برگشت، پیامدهای ناگوار تغییر کاربری زمین، زمین کشاورزی غیرقانونی در نظر گرفته می شود. در بسیاری از موارد، پول استثنایی حاصل از این تغییرات کاربری وارد چرخه فساد شده و به کارکنان شهرداری ها و فرمانداری ها و اعضای شوراها رشوه داده می شود تا امکان تغییر کاربری توسط فرد افزایش یابد. گاهی این افراد با پشتوانه این پول بادآورده در انتخابات شوراهای روستا شرکت می کنند تا قدرت بیشتری برای تغییر آداب و رسوم داشته باشند و همین امر باعث تسریع این چرخه فساد می شود. تجربه نشان داده است که کسانی که از طریق این فساد به دست آورده اند برای کسب قدرت در انتخابات از هیچ تقلبی روی گردان نمی شوند که در نهایت منجر به ورود افراد مفسد به شوراها شد که مخالف رشد و توسعه مطابق با علم بودند. از برنامه می گیرد شهرسازی.
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوزفایل معجزه آبخیزداری» ; یکی از چالش های اصلی بخش کشاورزی کشور که امنیت غذایی کشور را تضمین می کند، تغییر کاربری اراضی کشاورزی است. بررسی ها نشان می دهد که افزایش مهاجرت روستایی به شهرها، وابستگی به بیگانگان و افزایش بیکاری، کاهش درآمد کشاورزان، توسعه نامتوازن شهرها و روستاها و گسترش حاشیه نشینی، کاهش جدی و جبران ناپذیر کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی و محصولات زراعی و باغی و… به ویژه در زمین های کشاورزی مرغوب و خروج مناطق کشاورزی از چرخه تولید و تغییر اقلیم، یکی از بزرگترین مشکلات و چالش های ناشی از تغییر غیرمجاز کاربری اراضی کشاورزی است.
کاهش تولیدات کشاورزی و دامی و رکود صنایع تبدیلی مرتبط با این محصولات و به خطر افتادن استقلال اقتصادی و کاهش تولید ناخالص داخلی از دیگر پیامدهای این پدیده است. محاسبات نشان می دهد هر هکتار زمین کشاورزی در صورت تبدیل به زمین غیرکشاورزی امنیت غذایی 20 نفر را به خطر می اندازد. بر اساس محاسبات سال 1396، ضریب ایمنی غذایی تامین کالری کشور 60 درصد است در حالی که بر اساس اقتصاد صحیح این رقم باید 80 درصد باشد.
اخلال در نظام اقتصادی و سیاسی با تغییر کاربری اراضی کشاورزی
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز