وقتی ژاپن ورزش معلولان ایران را از این رشته حذف کرد
نایب قهرمان ورزش کمیته ملی پارالمپیک گفت: با حذف دو رشته شطرنج و قایقرانی از فهرست بازی های پاراآسیایی ناگویا 2026 بعید به نظر می رسد که ورزش های معلولان ایران بتوانند دومین رشته خود را تکرار کنند. عنوان. در این رویداد
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری علم و فناوری آنا، کمیته پارالمپیک آسیا اسامی رشته های بازی های پاراآسیایی 2026 ناگویا را نهایی کرد که شرایط سختی را برای ورزش معلولان ایران به همراه داشت.
اتفاق مهم و نگران کننده تصمیم اخیر سران بازی های پارالمپیک آسیایی به حذف دو رشته قایقرانی (پاراکانو) و شطرنج از فهرست این بازی ها مرتبط است. حوزه هایی که نمایندگان کشورمان در آن ها مهارت و توانایی بالایی دارند و مدعی کسب مدال هستند.
کاروان ورزشی ایران اخیرا در بازیهای پاراآسیایی ۲۰۲۲ هانگژو حضور یافت و عملکرد قابلتوجهی داشت و ضمن صعود یک پله نسبت به دوره قبل این بازیها، در دو رشته قایقرانی و شطرنج نیز مدالهای زیادی کسب کرد. ورزشکاران معلول ایرانی با کسب 2 مدال طلا، یک نقره و 2 برنز در بازی های قایقرانی (پاراکانو) در هانگژو و 4 مدال طلا، 7 نقره و 4 برنز در شطرنج مجموعا 20 مدال گرانبها را به دست آوردند.
بدون شک باید گفت که به برکت این مدال ها و البته افتخار ملی پوشان سایر رشته ها است که کاروان ایران توانست برای اولین بار پس از چین در بازی های پاراآسیایی دوم شود. قدرت ورزش های قاره ای و بالاتر از ژاپن. با این حال به نظر می رسد کار ورزش معلولان کشورمان در بازی های 2026 بسیار سخت باشد. چرا که کاروان ایران بدون 20 مدال در هانگژو باید در ژاپن حضور داشته باشد. ژاپن که قطعا می خواهد از امتیاز میزبانی خود استفاده کند و به عنوان رقیب به چین نزدیک شود و رتبه دوم ایران را در رده بندی بازی ها به خطر بیندازد.
سعید سلگی نایب رئیس ورزش های قهرمانی کمیته ملی پارالمپیک در پاسخ به خبرنگار ورزشی خبرگزاری آنا گفت: حذف دو رشته قایقرانی و شطرنج قطعا در بازی های پاراآسیایی بعدی به ضرر ما خواهد بود. این تصمیم کمیته برگزاری بازی ها بود و ما از شنیدن آن شوکه و ناراحت شدیم. با توجه به نتایج کسب شده در بازی های پاراآسیایی اخیراً در هانگژو ژاپن رقیب اصلی ما در این زمینه محسوب می شود. ایران و ژاپن تا آخرین روز این رقابت ها رقابت تنگاتنگی داشتند که در نهایت موفق شدیم با کسب دو مدال طلای دیگر به مقام دوم رده بندی تیمی دست پیدا کنیم. ژاپنی ها اما حالا که میزبانی بازی های 2026 را بر عهده دارند تمام تلاش خود را کرده اند تا از این امتیاز استفاده کنند و با حذف این دو رشته ایران را به نوعی حذف کنند.
وی ادامه داد: کمیته ملی پارالمپیک ایران رایزنی هایی را با فدراسیون های جهانی مربوطه این دو رشته انجام داد تا بتواند مسئولان برگزاری مسابقات را از این تصمیم منصرف کند. به هر حال اگر بخواهیم کار را متناسب با نهضت المپیک پیش ببریم و نگاه توسعه ای داشته باشیم باید شرایط عادلانه ای برای برگزاری این مسابقات ایجاد کنیم. به خصوص که قبلاً اشاره شده بود که ژاپن در این بازی ها مسابقات پارالمپیک را برگزار می کرد. اما این تصمیم کاملا در تضاد با وعده هایی است که داده شد.
سلاگی با بیان اینکه سایر کشورها نیز از حذف این رشته ها متضرر خواهند شد، افزود: ازبکستان کشوری است که در رشته قایقرانی صاحب سبک است. ازبک ها بیشترین مدال طلا را در رشته قایقرانی در بازی های هانگجو کسب کردند و پس از آنها ایران در این رشته به مقام دوم دست یافت. با این اتفاق ازبک ها هم از عقب نشینی پاراکانو متضرر می شوند. این اولین بار بود که در بازیهای پاراآسیایی روئینگ انجام شد، اما متاسفانه به سرعت کنار گذاشته شد. البته در این زمینه فدراسیون قایقرانی ایران نیز باید مکاتبات لازم را با فدراسیون آسیایی مربوطه انجام دهد، شاید جای امیدواری باشد.
وی همچنین در تشریح شطرنج گفت: شطرنج در دو بازی پاراآسیایی گذشته 2018 و 2022 به فهرست رشته ها اضافه شد که خوشبختانه در هر دوره توانستیم چهار مدال طلا برای شطرنج بازان کسب کنیم. ژاپنی ها چون استعداد خاصی در این دو زمینه ندارند، از سیاست هوشمندانه ای برای حذف رقبا از میدان استفاده کرده اند. با اینکه این حق طبیعی آنها بود و به دلیل امتیاز میزبانی آن مجوز را داشتند، اما کارشان را خوب انجام ندادند. رئیس کمیته ملی پارالمپیک اخیرا در نشست کمیته پارالمپیک آسیایی با آنها رایزنی کرد اما آنها حاضر به تغییر موضع نشدند.
رشتههایی که به فهرست بازیهای پاراآسیایی ۲۰۲۶ اضافه شدهاند، رشتههایی هستند که ایران در آنها حرفی برای گفتن ندارد. سلگی در این خصوص خاطرنشان کرد: راگبی یکی از رشته هایی است که ژاپن آن را در بازی های دوره آینده قرار داده است. متاسفانه راگبی معلولان هنوز در ایران راه اندازی نشده است. ژاپنی ها عموماً رشته هایی را وارد این بازی ها کرده اند که نقاط قوت خود را دارند. با این اتفاق واقعا کار برای ما سخت شده است. علاوه بر این، تنها سه سال تا بازی های 2026 باقی مانده است و در این مدت زمان کمی برای ایجاد یک دادگاه جایگزین داریم.
ورزش معلولان ایران وظیفه دشوار دفاع از عنوان دوم خود در بازی های ناگویا را بر عهده دارد که باید نگران خلاء نسل قدیمی و مدال آوران این رشته در سایر عرصه ها نیز باشد. نایب رئیس فنی ورزش کمیته ملی پارالمپیک با تایید این موضوع یادآور شد: طبیعتا در هر دوره قهرمانان مسن و باسابقه جای خود را به جوان ترین ها می دهند. باید برای نسل آینده ورزش معلولان برنامه ریزی جدی داشته باشیم و در زمینه هایی که بیشترین قدرت را داریم سرمایه گذاری کنیم تا از رقبای خود عقب نمانیم. سال آینده بازی های پارالمپیک 2024 در پاریس برگزار می شود. پس از آن بازی های پارا آسیایی جوانان و سپس بازی های ناگویا. فرصت واقعا کم است و کار سخت است. باید طوری جلو برویم که همه مسابقات را خوب برنامه ریزی کنیم. در هر صورت راه حل دیگری وجود ندارد و باید با این واقعیت تلخ روبرو شویم.
*سابقه حضور ایران در بازی های پارا آسیایی
برخلاف پارالمپیک، بازیهای پاراالمپیک آسیایی سابقه طولانی ندارد و اولین دوره آن در سال 2010 به میزبانی شهر گوانگژو چین برگزار شد. کاروان ورزش معلولان ایران در این بازی ها با کسب 27 طلا، 24 نقره و 29 برنز با مجموع 80 مدال در رده چهارم قرار گرفت. دومین دوره بازی های پاراآسیایی بار دیگر در شرق قاره کهن این بار در سال 2014 در شهر اینچئون کره جنوبی برگزار شد. در این ماده عملکرد نمایندگان کشورمان نسبت به دوره قبل افزایش چشمگیری را نشان داد و 37 مدال طلا، 52 مدال نقره، 31 مدال برنز، مجموعا 120 مدال به دست آمد تا ایران بتواند مقام چهارم خود را تکرار کند.
سومین دوره بازیهای پاراآسیایی سال 2018 در جاکارتای اندونزی برگزار شد و تیم ملی ایران عملکرد چشمگیری از خود به نمایش گذاشت. بدین ترتیب با 51 مدال طلا، 43 نقره و 42 برنز و مجموع 136 مدال موفق شدند رتبه سوم تاریخی بالاتر از ژاپن را کسب کنند.
چهارمین دوره بازی های پاراآسیایی 2022 یک سال پیش (به دلیل شیوع ویروس کرونا) در شهر هانگژو چین برگزار شد و نمایندگان ایران به تاریخی ترین نتیجه تاریخ این رقابت ها دست یافتند. ورزش کشورمان با کسب 44 مدال طلا، 46 مدال نقره و 41 مدال برنز در مجموع با 131 مدال بالاتر از ژاپن و کره جنوبی در رده دوم قرار گرفت.