00:00 – 14 سپتامبر 1403
یکی از ابزارهای نظارت و کنترل اقتصاد کشور، مالیات بر عایدی سرمایه است که مبنای کنترل سفته بازی و محدود کردن دلالی در کشور است، اما متاسفانه در چند سال گذشته به دلیل سنگ اندازی هایی که در کشور رخ داد. در بخش های مختلف هنوز به تصویب مجلس نرسیده و نرسیده و با ایرادات شورای نگهبان مواجه است.
به گفته بسیاری از کارشناسان، یکی از راه های کاهش سود بازارهای موازی، وضع مالیات بر عایدی سرمایه است. با تصویب این مالیات، دولت با توجه به افزایش سود، قیمت مسکن و… از ما درصدی مالیات دریافت می کند. در نتیجه، با افزایش هزینه های سرمایه گذاری در بخش های غیرمولد، جذابیت سرمایه گذاری در این بازارهای موازی کاهش می یابد.
کاهش احتکار در بخش مسکن و خودرو از طریق مالیات بر عایدی سرمایه
در همین زمینه پور ابراهیمی رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرده بود که اجرای این قانون منوط به تکمیل نظام مالیاتی است و دولت باید پس از تصویب این قانون زیرساخت های لازم را تکمیل کند که یکی از آنها سیستم مالیات دهندگان
وی با بیان اینکه باید مبنای مالیاتی، مالیات بر عایدی سرمایه یا مالیات بر سفته بازی وجود داشته باشد تا مانند همه کشورها از سفته بازی جلوگیری شود، گفت: زیرا اگر چنین برنامه ای وجود نداشته باشد، شاهد ایجاد بازارهای زیرزمینی و دگرگونی خواهیم بود. بازارهای مالی در بازارهای سرمایه ما نوسان می کند ارز معامله گران را جذب می کند و انحصار خودرو و مسکن منجر به افزایش قیمت می شود.
مالیات بر عایدی سرمایه، بازار مسکن را از دست تاجران و دلالان خارج می کند
اقبال شکری، عضو کمیسیون سازندگی مجلس نیز در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران، تصریح کرد: طرح مالیات بر عایدی سرمایه که یکی از آنها مربوط به مسکن است، می تواند به بهبود و کاهش واسطه گری و سفته بازی منجر شود. در بازار مسکن مجالس دوره قبل تلاش کردند کلیات این طرح را تصویب کنند، اما اجرای این قانون خود نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور ایفا می کند و به موازات آن بازار مسکن را نیز بهبود می بخشد. بازارها
وی ادامه داد: اخذ مالیات از خانه های خالی که در سال گذشته توسط دولت سیزدهم اجرا شد، توانست تاثیرات بسیار مثبتی بر بازار مسکن داشته باشد به طوری که حدود 560 هزار خانه خالی از طریق این سامانه به بازار مسکن عرضه شد. بنابراین تصویب مالیات بر عایدی سرمایه قطعا می تواند تاثیرات بسیار مثبتی بر بازار اقتصادی کشور داشته باشد.
عموم مردم نباید از طرح مالیات بر عایدی سرمایه بترسند
بر اساس این گزارش، مهدی مهدی بی نظر سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرد: دلالان، دلالان و سودجویان در بازارهایی مانند املاک، خودرو، ارزهای دیجیتال و سکه باید از مالیات بر عایدی سرمایه بترسند. مردم عادی نباید از این قانون بترسند، زیرا در طرح مالیات بر عایدی سرمایه چهار نوع دارایی در نظر گرفته شده است که عبارتند از املاک و مستغلات با کاربری های متنوع و سرقفلی، خودرو، سکه، طلا و جواهرات و همچنین ارزهای رمزنگاری شده.
سخنگوی رسمی سازمان امور مالیاتی تصریح کرد: کسانی که مایل به خرید خانه بهتر هستند مشمول این مالیات نمی شوند، همانطور که واگذاری خانه به فرزندان و خرید خودروی جدید مشمول قانون مالیات بر عایدی سرمایه نیست.
سخنگوی رسمی سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه در طرح مالیات بر عایدی سرمایه سه سال استراحت وجود دارد، گفت: بنابراین برای مدت سه سال مالکان مشمول این قانون هستند قانون می تواند آنچه را که دارند بدون پرداخت مالیات به آنها بفروشد.
خرید 100 خودرو مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی شود
وی ادامه داد: بر اساس اطلاعیه سازمان امور مالیاتی کشور: اگر شخصی ۱۰۰ خودرو بخرد مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی شود مگر اینکه بخواهد آن را بفروشد و سود کند. در این طرح افرادی که برای خود، همسر و فرزندان خود خودرو خریداری می کنند مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی شوند.
بر اساس این گزارش، بر اساس ماده 81 قانون مالیات های مستقیم، کشاورزان مشمول مالیاتی نیستند که شامل انواع صنایع اعم از دامپروری و زنبورداری می شود. حدود 40 درصد از اقتصاد کشور یا بدون مالیات یا معاف از مالیات است.
شورای نگهبان 19 ایراد به قانون مالیات بر عایدی سرمایه وارد کرد که کمیسیون اقتصادی آن را بررسی و پس از تصویب در مجلس به شورای نگهبان ارسال کرد.
لازم به ذکر است نمایندگان مجلس اعلام کردند از نیمه دوم شهریور ماه آینده طرح مالیات بر عایدی سرمایه را مورد بررسی مجدد قرار داده و ایرادات شورای نگهبان را رفع و مجدداً به شورای نگهبان ارسال خواهند کرد. لذا امیدواریم با تصویب این طرح در آینده نزدیک شاهد حذف بخش زیادی از دلالی و سفته بازی در اقتصاد کشور باشیم.
خبرنگار: کبری عزیزم