یک فعال صنعت داروسازی گفت: شرکت های دارویی 26 همت از مراکز درمانی دولتی و 46 همت از بخش خصوصی تقاضا دارند که این تقاضا 72 همت است در حالی که وسعت بازار دارویی کشور کمتر از 200 همت است.
این فعال صنعت دارو ادامه می دهد: زمانی که بودجه تخصیص نمی یابد، سازمان های بیمه گر پول دارو را به مراکز درمانی نمی پردازند، به عبارتی پول به شرکت های توزیع کننده دارو، دارو و در نهایت به کارخانه های داروسازی نمی رسد. کارخانه ها مشکل دارند و تولید کاهش می یابد، خاطرنشان کرد: پس از آن باید برای تامین نیاز خود به واردات روی بیاوریم.
عبدالزاده گفت: با توجه به تخصیص ارز یارانه ای به داروها و تفاوت نرخ ارز داروها با ارز بازار آزاد، قیمت دارو در ایران همیشه کمتر از نرخ بین المللی است و این موضوع انگیزه معکوس را افزایش می دهد. قاچاق ; قرار بود با اجرای طرح داروار، یارانه ها در انتهای زنجیره تخصیص داده شود تا قاچاق معکوس توجیه نشود، اما امروز که فاصله بین ارز آزاد و اسمی کماکان حفر شده است، همان مشکلات به وجود می آید. قبل از اجرای طرح داروار تکرار شود.
دبیرکل انجمن صنفی شرکت های پخش دارو خاطرنشان کرد: در حوزه دارو قوانین ثابتی نداریم و هر کدام از مدیران سازمان غذا و دارو که بر این کرسی تکیه می کنند، قوانین قبلی را زیر پا گذاشته و دستورالعمل جدیدی صادر می کنند. پیش از اجرای طرح دروار، بحث مابه التفاوت نرخ داروهای تولید شده با ارز 4200 تومانی و موجود در انبارها با مسئولان سازمان غذا و دارو مطرح شد. شرکتها وصول نمیشوند اما پس از اجرای طرح، کارخانههای داروسازی و فعالان صنعت را به دادسرای جرایم اقتصادی معرفی و اعلام کردند که مابهالتفاوت نرخ ارز به آنها پرداخت شود.
وی گفت: علاوه بر این در زمانی مشخص اعلام کردند که شرکت های واردکننده محصولات می توانند در داخل کشور کارخانه بسازند و مقرر کردند که مواد اولیه مصرفی با کارخانه خارجی صاحب برند یکی باشد. در این قانون برخی از سرمایه گذاران اقدام به راه اندازی کارخانه کردند که ناگهان اعلام شد مواد اولیه تولید داخل نباید وارد شود و از بخشنامه قبلی تخلف کردند که سرمایه گذاران را با مشکل مواجه کرد.
عبدالله زاده با اشاره به دخالت نهادهای خارج از حوزه بهداشت و درمان در حوزه دارو افزود: شورای رقابت با بحث آزادسازی مجوزها باعث افزایش تعداد داروخانه ها در هر محله شده است. بسته به نیاز هر منطقه، برخی از داروخانه ها برای ادامه حیات و ادامه فعالیت اقتصادی خود مجبور به رعایت چرخه صحیح توزیع دارو می شوند و دارو از شبکه خارج می شود. کنترل داروهای بدون نسخه و داروهایی که تحت پوشش بیمه نیستند برای سازمان غذا و دارو مشکل است و افزایش تعداد داروخانه ها اقتصاد طبیعی داروخانه را مختل می کند و تخلفات زیادی را تولید می کند.
دبیرکل انجمن صنفی شرکت های پخش دارو گفت: دانش و توان تولید دارو در کشور به مراتب برتر از کشورهای همسایه است، اما صادرات دارو از آنجا بسیار سخت است، زیرا با توجه به تخصیص با وجود ارز یارانه ای، کارخانه ها نمی توانند محصولات خود را صادر کنند. نیاز به مستندات علمی دارد، اما سازمان غذا و دارو همکاری لازم را برای تایید مستندات انجام نمی دهد، دلیل آن این است که بر بازار تسلط ندارد و این سازمان دائما نگران است که اگر صادرات داشته باشیم، کمبود داشته باشیم.