اخبار اقتصادی روز

مصوبات یازدهم قانونگذار درباره ساماندهی بازار خودرو

نتایج اقدامات مجلس یازدهم در حوزه خودرو نشان می دهد که اقدامات مهمی در این حوزه انجام شده است که از جمله آنها می توان به تصویب قانون ساماندهی صنعت خودرو اشاره کرد که از جمله آن می توان به واردات خودرو، واردات خودروهای فرسوده اشاره کرد. . خودروها، اسقاط خودروهای فرسوده و توسعه حمل و نقل عمومی.

به گزارش ای بی اس نیوز، یکی از مهمترین اقدامات شورای اسلامی دوره یازدهم در حوزه صنعت خودرو، تصویب قانون ساماندهی بازار خودرو (مصوب ۲۵ خرداد ۱۳۰۱) است. یکی از مهمترین مشکلاتی که همواره در حوزه خودرو وجود داشته، افزایش قیمت خودرو در بازار است که مجلس با تصویب قوانین خاصی سعی در ساماندهی این بازار داشته است.

مقررات کلی واردات خودروهای فرسوده و مقررات از رده خارج شدن خودروهای فرسوده از جمله مصوباتی است که در این مجلس تکمیل شده است.

البته نباید فراموش کرد که افزایش قیمت ها در بازار نتیجه کاهش تولید و همچنین تبدیل خودرو به کالای سرمایه ای است. بر اساس بررسی های انجام شده طی پنج سال گذشته، میانگین تولید خودرو در کشور حدود 953000 دستگاه بوده است. و این در حالی است که در این مدت واردات خودرو ممنوع بود.

تولید خودرو در سال 2016 به بیش از 1.5 میلیون دستگاه رسید. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که طی پنج سال گذشته، میانگین تولید خودرو 38 درصد نسبت به سال 2016 کاهش یافته است. برای کاهش جنبه سرمایه ای خودرو و افزایش عرضه باید اقدامات متعددی انجام شود. از جمله این اقدامات می توان به تقویت سازوکارهای حفظ ارزش پس انداز خانوارها در قالب سرمایه گذاری در پروژه های تولیدی، مالیات بر سرمایه و تقاضای غیرمصرفی و البته افزایش عرضه خودرو اشاره کرد.

افزایش عرضه از دو مسیر امکان پذیر است: تولید داخلی و واردات. با توجه به محدودیت منابع ارزی و همچنین لزوم تنظیم بازار خودرو، واردات خودروهای فرسوده در این قانون به عنوان یکی از راهکارهای افزایش عرضه و تنظیم بازار مطرح شد.

در این مدت به منظور تسهیل واردات مواردی از قبیل الزام به ارائه اسناد رسمی استاندارد و اسناد رسمی قیمت نیز برطرف شده و در حال حاضر تدوین آیین نامه اجرایی این قانون در مرحله نهایی است.

از جمله مزایای واردات خودروی کار می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– کنترل بازار و کنترل انحصارها: در شرایطی که عرضه ارز محدود است، می توان خودروهای فرسوده بیشتری را با هزینه ارز ثابت وارد کرد. افزایش واردات باعث افزایش عرضه خودرو در بازار می شود. علاوه بر این، قیمت پایین تر خودروهای دست دوم، قیمت خودروهای وارداتی را به خودروهای تولید انبوه نزدیک می کند. در نتیجه واردات خودروهای دست دوم ممکن است تاثیر بیشتری بر کنترل بازار خودرو داشته باشد.

از سوی دیگر، از سرگیری واردات خودروهای فرسوده می تواند تا حدودی انتظارات تورمی فعالان بازار خودرو را کنترل کند.

– کاهش خودروهای فرسوده: بر اساس اطلاعات موجود در حال حاضر حدود 3.5 میلیون خودروی سواری فرسوده در کشور وجود دارد که سالانه حدود یک میلیون خودرو به این تعداد اضافه می شود. این خودروها مشکلات زیادی از جمله مصرف سوخت بالا، افزایش تلفات جاده ای و آلودگی هوا را در کشور ایجاد می کنند.

با توجه به اینکه با از سرگیری واردات خودروهای فرسوده، تعداد خودروهای وارداتی افزایش می یابد، با در نظر گرفتن لزوم ارائه گواهی اسقاط برای واردات خودرو، تعداد خودروهای اسقاط نیز افزایش می یابد.

– توسعه حمل و نقل عمومی و افزایش رضایت اجتماعی: یکی از چالش های مهم در توسعه حمل و نقل عمومی تامین مالی آنهاست. بسته به منابع حاصل از عوارض واردات خودروهای فرسوده، بخشی از منابع را می توان به توسعه حمل و نقل عمومی اختصاص داد.

علاوه بر این، واردات خودروهای فرسوده به کاهش قیمت خودرو در بازار کمک می کند و این موضوع در کنار توسعه حمل و نقل عمومی می تواند به افزایش رضایتمندی جامعه کمک کند.

اجرای واردات خودروهای فرسوده مستلزم تایید، نامه اجرایی و همچنین تامین ارز برای واردات است.

این دو موضوع برای تسریع در تصویب آیین نامه های اجرایی و در گام بعدی تعیین منابع مشخص تامین ارز باید دنبال شود تا با اجرای قانون تورم قیمت خودرو در بازار کاهش یابد.

فرصت خوبی برای سازماندهی بازار خودرو

یکی از مهمترین اقدامات قانونگذار یازدهم رفع سدی بود که مانع از ورود خودروهای خارجی به کشور می شد.

ناهماهنگی تولید، عرضه و تقاضای بازار خودرو طی دو سال گذشته و تبدیل خودرو از کالای مصرفی به سرمایه گذاری که قیمت آن را در این بازار غیرعادی کرده بود، یازدهمین قانونگذار را بر آن داشت تا و در تکمیل قانون سازمان صنعت خودرو، مجوز واردات خودرو به کشور را صادر کرد و پس از مدتی حتی بحث واردات خودروهای فرسوده را نیز مطرح کرد.

در واقع با وجود اینکه قانون مقررات صنعت خودرو به دولت برای واردات خودرو آزادی عمل داده است، اما نمایندگان برای جلوگیری از هر بهانه ای، واردات خودروهای فرسوده با سن حداکثر پنج سال را تایید کردند تا خودروهای خارجی با قیمت مناسب تر در دسترس باشند. بازار خودرو کشور افراد باید قرار بگیرند.

مجلس این تصمیم را به منظور بهبود عدم تطابق عرضه و تقاضا اتخاذ کرد که اولاً بر قیمت خودرو در بازار تأثیر روانی خواهد گذاشت و منجر به کاهش قیمت خودرو در این بازار خواهد شد. نزول کردن قیمت های پس از تصویب این قانون گواه این گفته است.

بیشتر بخوانید: بازار خودرو در آستانه کاهش قیمت خارجی است

البته این اتفاق در حالی رخ می دهد که دولت توجه چندانی به این موضوع نکرده است و با وجود اینکه بارها از سوی دولت (سخنگوی دولت و وزیر صمت) اعلام شده که مقررات واردات خودروهای فرسوده به زودی اعلام می‌شود و حتی آخرین خبر در این زمینه، ادعای وزیر صمت مبنی بر اعلام این خبر در 11 بهمن است. وی گفت: ابلاغیه واردات خودروهای فرسوده از مناطق آزاد تهیه شده و طی روزهای آینده اعلام خواهد شد. ; طی چند روز آینده اتفاقات زیادی افتاده است، اما هنوز اطلاعیه جدیدی وجود ندارد.

البته وزیر صامت معتقد است که مقررات کلی واردات خودروهای فرسوده نیز تصویب شده و دولت باید آن را اعلام کند. وزارت حریم خصوصی در این مورد مسئولیتی ندارد. بنابراین مناسب است دلیل این تاخیر در اطلاع رسانی را جویا شوید.

از دیگر اقدامات مثبت یازدهم قانونگذار در راستای حمایت از حقوق شهروندی، تصویب قانون تجارت خودروهای فرسوده که منجر به راه اندازی سامانه خرید و فروش خودروهای فرسوده شد تا مردم با آگاهی از وضعیت بیمه خودرو، تصادفات، مشخصات فنی خودرو و ممنوعیت یا عدم ممنوعیت، معاملات خود را با دید بازتری انجام دهند. معاملات مالک خودرو به لطف این مشکل، بسیاری از موارد تخلف در این زمینه که فروشنده کلاهی بر سر خریدار می گذارد، رفع شده است.

یکی دیگر از اقدامات مهم مجلس یازدهم که در دوره قبل تصویب نشد، موضوع آیین نامه خروج خودروهای فرسوده بود.

قانون ساماندهی صنعت خودرو حدود 4.5 سال پیش در مجلس قبل (دهم) مورد بحث و بررسی قرار گرفت و پس از رفت و برگشت بین شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام، سرانجام پس از سه سال در خرداد 1401 به تصویب رسید. پس از تصویب، سه ماه به دولت مهلت داده شد تا مقررات مربوط به از رده خارج کردن خودروهای فرسوده را تدوین، تصویب و ابلاغ کند. اما چه اتفاقی افتاد؟ ماده 10 این قانون به جای تصویب و ابلاغ این آیین نامه اصلاح و تحت عنوان «اصلاح ماده 10 قانون سازمان صنعت خودروسازی» قرار گرفت.

در مجموع می توان گفت که طبق اعتقاد بسیاری از فعالان و کارشناسان اقتصادی کشور، مجلس یازدهم در طول این چهار سال، قوانین مثبت خرد و کلان بسیاری را تصویب کرد که موجب تسهیل زندگی مردم و پیشرفت کشور شد. . کشورها در بخش های خاص و خواسته های فراموش شده مردم. نکته مهمی که در انتخاب مجلس مقتدر برای مجلس دوازدهم باید مورد توجه قرار گیرد تا این مسیر ادامه یابد.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *