مصدق و کاشانی را زشت می نامیدند
وی ادامه داد: برای مبارزه ضد استعماری و استکباری به مسائلی اکتفا کردیم که دیگر کارساز نبود، مانند استفاده از ظرفیت مجامع بین المللی. مطمئناً دکتر مصدق وقتی به لاهه رفت و پیروز شد کار خوبی کرد، اما طرف مقابل آن دادگاه ها را دوست نداشت.
موسی حقانی – رئیس مرکز تحقیقات تاریخ معاصر (وابسته به بنیاد مصطففان) – که به بررسی محتوای «نمایشگاه و داستان 8 مرداد» پرداخت، گفت: 7 مرداد 1332 خاطره تلخی در ذهن مردم ایران است. زیرا نهضت ملی شدن صنعت نفت در یک روز اتفاق افتاد. او از نیروهای نظامی، اراذل و اوباش و اساسا سرویس های اطلاعاتی بیگانه مانند «اینتلیجنت سرویس» و «سیا» و همچنین شبکه صهیونیستی و ناشناخته کشورمان یعنی «بادامان» شکست خورد.
وی معتقد است: راهپیمایی یکپارچه ملت ایران در 9 تیر منجر به بازگشت دکتر مصدق به قدرت شد و آیت الله کاشانی قهرمان 9 تیر است زیرا مردم را به همراهی و حمایت از دکتر مصدق فراخواند.
این استاد تاریخ معاصر می افزاید: ضرب المثلی هست که می گوید تنها جایی که کودتا نمی شود آمریکاست چون در کشور خودش سفارت ندارد! وگرنه هر جا سفارت دارند کودتا کرده اند یعنی بیش از 70 کودتا.
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، مراسم افتتاحیه «نمایشگاه و روایت 8 مرداد» با حضور موسی حقانی – رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر وحید رحمتی – برگزار شد. مدیر مجموعه سعدآباد و جمعی از پژوهشگران تاریخ معاصر، شامگاه شنبه نهم مردادماه در موزه کاخ ملت برگزار شد.
وی افزود: انگلیسی ها هنوز هیچ سندی در مورد کودتای 28 مرداد منتشر نکرده اند و تا دو سه سال پیش نیز چیزی در مورد دخالت خود نگفته اند. البته آمریکایی ها اسناد را منتشر کردند – نه به طور کامل.
رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر با طرح این سوال که آیا خود دکتر مصدق در کودتا همکاری داشته است یا خیر، گفت: به نظر من خود دکتر مصدق در بن بست قرار داشت و زمانی که در بن بست قرار می گیرد. او نمی تواند از بن بست خارج شود. بن بست. عکس های روزنامه های آن زمان را نگاه می کردم دیدم در صف جنگ نرمی که برای تفرقه انداختن ملت شکل گرفته بود، عکس های آیت الله کاشانی را به شکل زشتی چاپ کرده اند و البته ما هنوز هم گرفتار نرم افزار هستیم. جنگ انگلیس و فیلم ها و سخنرانی های قطع شده در 28 آگوست همچنان ظاهر می شود
رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر، انقلاب مردم ایران را یکی از سه انقلاب بزرگ قرن بیستم می داند. راههای مختلفی برای ربودن انقلاب توسط سرویسهای خارجی وجود دارد که اولین راه اختلاف افکنی با کمک مطبوعات است. مثلاً با چاپ کاریکاتورهای زشت دکتر مصدق و آیت الله کاشانی سعی کردند هر دو را بدنام کنند. هر دوی آنها گاهی به تنهایی و بیشتر اوقات توسط اطرافیانشان بی تاب می شدند و چهره شان مخدوش می شد.
حقانی گفت: وقتی با آمریکا یا انگلیس درگیر میشوید، باید عواقب آن را پیشبینی کنید و بپذیرید. کاری که دکتر مصدق کرد، اما نقطه ای را از دست داد و وقتی دلتنگ شد باید شرایط بدتری را تحمل کنی! مثل محمدرضا پهلوی که پس از کودتای 28 مرداد و بازگشتش روحیه رضاخانی پررنگ تری پیدا کرد و با تأسیس ساواک سرکوب گسترده ای را به راه انداخت.
انتهای پیام
حقانی اضافه کرد: آمریکایی ها با وقاحت می گویند ما در 28 مرداد با کمک 5 نفر کودتا کردیم، بعد حتی حرفشان را عوض کردند و گفتند 4 نفر و نیم، چون یکی از آنها کر بود! اگر جنگ نرم مفصلی را علیه نهضت ملی شدن صنعت نفت راه انداخته بودند و اینطور نبود در یک روز کودتا انجام می شد.
وحید رحمتی – مدیر مجموعه سعد آباد – گفت: امروز به این نتیجه رسیده ایم که وظیفه داریم با قصه گویی و پژوهش مستند به مردم اطلاع رسانی کنیم و هم اکنون مجموعه سعد آباد در اولویت اول قرار دارد. البته با نقطه مطلوب فاصله داریم. انشاالله به جایی می رسیم که روند «قصه» تبدیل به «مناظره» شود تا یک طرفه نباشد.
رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر با روایتی از جنگ نرم در نهضت ملی نفت می گوید: فیلم ها و سخنرانی های 7 مرداد قطع شده است. انگلیسی ها و آمریکایی ها اسناد خود را به طور کامل منتشر نکردند و روزنامه های وقت عکس های آیت الله کاشانی را به طرز زشتی چاپ کردند و با چاپ کاریکاتورهای زشت دکتر مصدق و آیت الله کاشانی سعی کردند هر دو را بدنام کنند.
رئیس مرکز تحقیقات تاریخ معاصر همچنین گفت: سخنرانی آیت الله طالقانی را در سال 57 در کنار مقبره دکتر مصدق گوش می دادم و ایشان «تفاوت رهبران نهضت» را با «رفتار احزاب سیاسی» می دانستند. دو دلیل برای شکست نهضت ملی شدن نفت است. آنها می گویند رواج صنعت نفت مرهون تلاش آیت الله کاشانی، آیت الله خوانساری و پیروان اسلام است. در حالی که پیروان اسلام در زمان دکتر مصدق در زندان و شکنجه بودند. دکتر مصدق در مقایسه با قوام السلطنه و وثوق الدوله یک دولتمرد ملی است، اما توانایی مبارزه ضد سلطه را ندارد و وقتی شکست می خورد، سپر را به زمین می اندازد.
حقانی «بی اعتبار کردن رهبران نهضت»، «ایجاد هرج و مرج در جامعه و ترساندن روحانیت» و «القای ناامیدی از آینده» را گامهای منحرف کردن انقلاب دانست. به نظر من ما ایرانی ها باید کودتای 28 مرداد و اختلافات را زیاد مطالعه کنیم. انشاالله به جای جنگیدن و استفاده از تاریخ برای تسویه حساب روز، از دستاوردهای ملت و کشور پاسداری کنیم.
مدیر مجموعه سعد آباد گفت: برنامه ما برای آینده این است که موزه هایمان را با قصه گویی برای عموم جذاب کنیم.