به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز؛ صفدر نیازی شهرکی درباره وضعیت فرسایش خاک به ویژه در بخش هایی از اراضی کشور که در ارتفاعات، کوهپایه ها و تپه ماهورها به دلیل جنگل زدایی است، بیان کرد: میانگین فرسایش در کل کشور حدود 16 و نیم تن در تمامی سطوح است. . که آن هم در اراضی ملی است. در کشورهای دارای شیب، شیب زمانی که باران شدید رخ می دهد، زیرا پوشش گیاهی کاهش یافته است. این باعث سیل شدید و افزایش فرسایش خاک ما شد.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی افزود: در دشت ها فرسایش نداریم اگر بارندگی هم ببارد نفوذ می کند چون شیب زمین کمتر و کمتر می شود و در واقع این آمار است. ارائه شده که متأسفانه نگرانکننده است در قلمرو ملی است.» در خصوص اعلام فرسایش خاک، مسئولیت اصلی سازمان منابع طبیعی و آب کشور اعلام میزان آن و جلوگیری از آن است. لحظه
نیازی شهرکی درباره اقدامات لازم برای جلوگیری از فرسایش خاک گفت: عوامل فرسایش زیاد است، درگیر فرسایش آبی، فرسایش بادی، فرسایش ناشی از استقرار سازه ها و تجهیزات بر روی زمین، تخریب خاک و… هستیم. اما یکی از بزرگترین محرکهای فرسایش، فرسایش آبی است، که ناشی از سیلابی است که شما تجربه میکنید.
وی ادامه داد: تغییر اقلیم در همه جای دنیا اتفاق افتاده است و ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست، شدت بارش های ما افزایش یافته است یعنی بارانی که برف بود تبدیل به باران شده و باران ها در مدت زمان کوتاه تری با شدت بیشتری رخ می دهد. متأسفانه جریان آب بسیار زیاد در جاده های ما و در نتیجه خاک خوب و مناسب رخ می دهد.
وی افزود: یکی از روش های کنترل فرسایش خاک، نصب سازه هایی است که سدهای کوچک آبخیزداری، سیلاب پراکنده یا سد طرقبیون که توسط همکاران ما از سازمان محیط زیست اجرا می شود، کاشت گیاهان علوفه ای در صورت امکان، کاهش شخم در حین انجام می شود. نحوه شخم زدن اراضی دیم ما، اینها عواملی است که می تواند میزان رسوب آب در کشور را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
معاون آب و اراضی وزارت جهاد کشاورزی درباره اجرا نشدن پروژه های حوزه آبخیز و سفره های زیرزمینی بیان کرد: سال گذشته سیل با بارندگی شدید رخ داد و همکاران منابع طبیعی استان 11 کیلومتر احداث کردند. دایک بالادست دشتیاری این اتفاق در سال های گذشته رخ نداده بود، فاجعه خطرناکتر از وضعیت فعلی بود و این خاکریز به کمک ما آمد.
وی ادامه داد: پروژه های متعددی در سازمان منابع طبیعی داریم که از آن جمله می توان به احداث سیلاب و گسترش سیل اشاره کرد. در محدوده اراضی کشاورزی سدهایی در حال احداث است که همچنان در محدوده نماینده مجلس در حال اجراست و ایجاد هوتک نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی افزود: در برنامه هفتم توسعه نیز به این موارد اشاره شده و پروژه های خوبی تعریف شده است تا بتوانیم خسارت های وارده به زمین ها را کنترل کنیم.
وی در خصوص زمین هایی که در حوزه آب و خاک به مزارع کشاورزی تبدیل شده و متولی این اراضی است، گفت: اگر در این زمین ها بحث تامین آب وجود داشته باشد متولی آن وزارت نیرو است. زمانی که واگذاری زمین های کشاورزی از وزارت نیرو حذف شد، بحث انتقال آب، بهره وری آب، بهره وری آبیاری و آماده سازی این اراضی برای فرهنگ سازی مطرح می شود.
نیازی شهرکی ادامه داد: متولی پایین دست سد ساخته شده در ایلام نیز وزارت نیرو است. مشکلات متعددی در بخش آب وجود دارد. در بحث راندمان آبیاری، تامین و حمل و نقل، توزیع و بهره وری استفاده کننده یا مزرعه، برنامه ریزی آب و مصرف بر عهده وزارت نیرو است، ارتقای راندمان آبیاری، ارتقای بهره وری آب در کشت بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است.
وی در خصوص نقشه راهی که اخیراً از سوی وزارت نیرو در حوزه آب ارائه شده است، تصریح کرد: بحث آب یک سوال چندوجهی است، همکاران ما از وزارت نیرو نقشه راه تهیه کرده اند اما در این زمینه با ما همکاری نکردند. برای تولید آن پیش نویس اولیه ارائه شد که هنوز تکمیل نشده است، انتقاداتی از سوی دانشگاهیان و گروه جهاد کشاورزی وجود دارد که بر اساس آن اقداماتی برای تکمیل آن در حال انجام است، اما واقعیت این است که در برنامه هفتم با و اهداف، مقدار آبی که باید برای بخش کشاورزی تامین شود و نیاز آن مشخص شده است. این نقشه راه باید با مقادیر مشخص شده در برنامه هفتم توسعه مدل شود.
نیازی شهرکی در ادامه تصریح کرد و تاکید کرد: بر اساس آخرین آمار بارندگی ما تقریبا 403 میلیارد متر مکعب است. بیش از 70 درصد این باران تبخیر و تعرق می شود، یعنی اصلاً جریان ندارد، بلکه ابتدا به فضا تبخیر می شود و برمی گردد که تقریباً 103 میلیارد متر مکعب قابل برنامه ریزی است.
وی درباره تحویل حجمی آب گفت: 30 سال است که مقرر شده است که آب باید به صورت حجمی در اختیار کشاورزان و تولیدکنندگان قرار گیرد و تولیدکننده بر اساس آب در دسترس، تولید کشاورزی مناسب داشته باشد. نه اینکه در این زمینه اقدامی صورت نگرفته باشد، اما به نظر من وزارت نیرو باید به عنوان متولی تامین آب موثرتر باشد.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در پایان در خصوص ایجاد زیرساخت های لازم اعلام کرد: خیر، زیرساخت لازم نیست، قانون اکثر منابع را که چاه هستند مشخص کرده است، تسهیلاتی برای کشاورز در نظر گرفته شده است. ، 430 هزار حلقه چاه دارای مجوز در کشور داریم. اگر کنتور یا کنتور در این چاه ها بگذاریم حدود 220 هزار برقی و بقیه گازوئیلی است. کنتورها برقی هستند و وزارت نیرو اقدامات خوبی انجام داده است و در حال حاضر 95 درصد خراسان رضوی مجهز به سیستم ذخیره سازی است و پیش بینی می شود به کشاورزان تسهیلات بدهد.
absnews