07:00 – 08 نوامبر 1403 ق
ایجاد زمینه افزایش مشارکت مردمی به منظور ارتقای کارایی و اثربخشی نظام مالیاتی کشور و دور شدن از شیوه سنتی پرداخت مالیات، رویکرد جدیدی است که تحت عنوان علامت گذاری مالیاتی در کشور دنبال و اجرا می شود. مودیان مشمول ماده 100.
در این رویکرد، افراد با تصمیم گیری مستقیم در نحوه هزینه کردن مالیات های پرداختی خود، در راستای دستیابی به توسعه هدفمند در سریع ترین زمان ممکن، بهبود انطباق مالیاتی، افزایش شفافیت مالیاتی و در نهایت دستیابی به هدف نهایی نظام مالیاتی گام برمی دارند. اجرای عدالت مالیاتی است.
در سال جاری سیستم مالیاتی به شکلی منحصربفرد تعمیم یافت و امکان انتخاب مستقیم و آنلاین پروژه توسعه مورد نظر مؤدیان فراهم شد. در این رویکرد توجه ویژه به توزیع عادلانه مالیات و تمرکززدایی از شهرهای بزرگ، پروژه های زیربنایی و عمرانی مربوط به استان های محروم در اولویت تخصیص مالیات قرار گرفته است. بر اساس آمارها، 90 درصد از ظرفیت مالیاتی نسبی استان تهران بین 16 استان محروم کشور تقسیم شده و برای تکمیل پروژه های زیربنایی این استان ها هزینه شده است.
مهرداد لاهوتی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در خصوص تمرکززدایی از هزینه های مالیاتی کردستان با مشارکت مردم در قالب رویکرد جدید تعمیم مالیاتی گفت: با تداوم اجرای رویکرد آینده نگری ایجاد خواهد شد. انگیزه بیشتر برای مشارکت مردم، زیرا با پرداخت مالیات معلوم می شود، مثلاً این مالیات در محل تولد او هزینه می شود و منافع عمومی آن توسط خود فرد تعیین می شود که شامل حال مردم او می شود. شهر یا استان از این رو باید تلاش کرد تا نظام مالیاتی کشور با سرعت بیشتری به سمت اجرای این رویکرد حرکت کند.
وی همچنین در خصوص مهم ترین تاثیر برچسب گذاری مالیاتی توضیح داد: معمولا دولت در ازای مالیاتی که دریافت می کند خدمات ارائه می کند و آثار این خدمات به دلیل عمومی بودن چندان مشخص نیست.
وی بیان کرد: در واقع ممکن است مردم متوجه نباشند که این خدمات در ازای مالیاتی که می پردازند ارائه می شود، اما تعیین مالیات این فایده را دارد که همه چیز را روشن کند و فرد بداند که این مالیات در کجا و چگونه هزینه می شود و چرا مشارکت در نحوه هزینه کردن مالیات در یک پروژه خاص، دولت و مردم منتفع خواهند شد.
لاهوتی افزود: قطعا با روش علامت گذاری مردم نتایج ملموس پرداخت مالیات را با وضوح و سرعت بیشتری مشاهده خواهند کرد و از سوی دیگر به دلیل ایجاد انگیزه برای پرداخت مالیات، روند دریافت مالیات برای مردم تسهیل می شود. ” دولت.» در رویکرد جدید، بر پروژههای با پیشرفت مادی بالا تأکید ویژهای شد، بهطوریکه ۱۳۲۳ پروژه به طور کامل تأمین اعتبار شدند.
وی ادامه داد: مهمترین نتیجه روش جدید تعیین مالیات توسط مودیان و جلب مشارکت مردم در توسعه کشور افزایش رضایت از پرداخت مالیات و شفافیت در توزیع منابع مالیاتی برای توسعه کشور است.
یکی از اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: تفاوت نظام سنتی پرداخت مالیات با رویکرد جدید این است که در گذشته دولت تصمیم می گرفت مالیات دریافتی را در کجا خرج کند و شاید مقدار زیادی از این مالیات به دست می آمد. صرف هزینههای جاری میشود، اما در رویکرد جدید، تصمیمگیرنده مردم هستند.