شورای عالی کار متشکل از شرکای جامعه کارگری، کارفرمایان و نماینده دولت در اسفندماه امسال حداقل دستمزد روزانه 139 هزار و 325 تومان را تصویب کرد تا دستمزد ماهانه کارگران به 4 میلیون و 179 هزار و 750 تومان برسد. حقوق کارگر به 850 هزار تومان و کمک هزینه مسکن به 650 هزار تومان و روزانه به 7 هزار تومان افزایش یافت تا حداقل دستمزد دریافتی کارگر بدون سابقه و بدون فرزند با کل پایه حقوق ماهانه. از 4,179,750 تومان، بن 850 هزار تومان و حق مسکن 650 هزار تومان معادل 5 میلیون و 679 هزار و 750 ریال؛ داستانی که برخی منتقدان با تردید به آن می نگرند و واقع بینانه آن را نمی دانند!
اجتناب ناپذیری افزایش حقوق
عدالت برای کارگران
ایران در آغاز قرن حاضر بیش از 10 میلیون کارگر مشمول قانون کار دارد و اگر خانواده آنها در اولویت قرار گیرد تقریبا نیمی از جمعیت کشور را پوشش می دهد که برنامه ریزی برای آنها را به موضوعی بسیار حساس تبدیل می کند. . این تعداد از مردم باید تا حد امکان عدالت را در زندگی خود تجربه کنند تا امید به آینده و بهبود شرایط را در ذهن و روان خود حفظ کنند. اهمیت این عدالت و این امید به حدی است که رهبر معظم انقلاب در اولین دیدار با اعضای کابینه سیزدهم پس از تصدی مسئولیت بر آن تاکید کردند و از مسئولان دولت خواستند در هر برنامه و اقدامی عدالت را رعایت کنند. ما در این حوزه عقب هستیم و باید تلاش کنیم، هر مصوبه، لایحه و تصمیم دولت باید «ضمیمه عدالت» داشته باشد و باید اطمینان حاصل شود که این مصوبه یا تصمیم و مصوبه بر طبقات مستضعف و عدالت تاثیری نداشته باشد. وی افزود: واقعیت این است که ضربه زدن به طبقات مستضعف جامعه در فضای رانت خواری، تبعیض و بی عدالتی بیش از آنکه یک معضل اقتصادی و معیشتی باشد یک معضل روانی است و سرمایه اصلی کشور از هر جهت کارگران هستند. جمعیتی که دولت تلاش می کند به هر نحوی از آنها حمایت کند؛ کسانی که کشور را از چرخه تحریم عبور می دهند، باعث شکوفایی اقتصاد و اقتدار و سربلندی کشور و رفاه و آسایش ملت می شوند.
حجت عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه، این تصمیم را توافقی بین قشر کارگر و کارفرما پس از دهه ها دانست و گفت: این خبر خوبی برای جامعه کارگری و تولیدی است که مدت ها قبل از عید است. چرا که جامعه کارگری همیشه نگران این بوده اند که سال آینده در روزهای پایانی سال چه اتفاقی برای آنها خواهد افتاد. ما افزایش بیشتری در موارد قانونی داشته ایم که بر بازنشستگی و بازنشستگی تأثیر می گذارد و بنابراین این تصمیم تأثیر بیشتری بر بازنشستگی کارگران دارد.»
از سوی دیگر آمارها سهم دستمزد کارگران در قیمت تمام شده کالا را بین 1 تا 10 درصد تخمین می زنند و این بی عدالتی است که در هیاهوی مخالفت ها با این افزایش دستمزد نادیده گرفته می شود. نکته قابل تامل دیگر این است که پیش بینی افزایش قیمت برخی کالاها که در سبد معیشتی کارگران بسیار حائز اهمیت است، حتی اگر در واقعیت رخ ندهد، بار روانی سنگینی بر دوش این قشر تحمیل شده است. افزایش تدریجی دستمزدها ممکن است تا حدودی آن را کاهش دهد. ; تصمیمی که می توان آن را جشن شورای کار و دولت برای کارگران در شرایط سخت این روزها دانست.
به گزارش خبرنگار ای بی اس نیوز، شورای تعیین دستمزد کارگران روز 16 اسفندماه با حمایت دولت یکی از سخت ترین و موثرترین تصمیمات دو دهه اخیر را در زمینه تعیین حقوق کارگران و کارگران گواهینامه گرفته اتخاذ کرد. . حقوق سال 1401 با 57.4 درصد افزایش به پایه 4 میلیون و 179 هزار تومان می رسد که با احتساب میزان هزینه های اسکان، کوپن غذا و حق الزحمه کودکان به بیش از 6 میلیون و 200 هزار تومان افزایش می یابد. تفاوت معیشت کارگران کم درآمد و اقشار اجتماعی با دستمزد آنها، شرایط سخت اقتصادی را برای این قشر سختتر کرده و بیش از هر زمان دیگری احساس تبعیض در آنها کرده است. دولت برای از بین بردن این ساختار راهی را در پیش گرفته است که اولین نشانه آن حمایت از افزایش تدریجی دستمزد کارگران است.
آیتالله رئیسی امروز همان دغدغههای رئیس قوه مجریه را دارد، اما چالشها، موانع و مشکلات راههای جدید برطرف شده و این بار دست رئیسی برای برقراری عدالت در زندگی کارگران بازتر است. . وی در هر سفر به استان های مختلف کشور بیشترین حضور را در کارخانه ها داشته و در معدود واکنش ها به انتقادات سفرهای استانی موضوع کارخانه ها و کارگران را مطرح کرده و در جمع مردم به صراحت اعلام کرده است. شیراز 13 مهرماه، «بعضی می گویند سفر به استان ها هزینه بر است؛ اگر به استان ها نیایم، چگونه کارخانه ای که 13 سال غیرفعال بوده راه اندازی می شود؟» در دیدار با مجامع استانی. رئیس جمهور در ۱۴ بهمن ماه، بی عدالتی در پرداخت دستمزدها در کشور را بسیار نگران کننده توصیف کرد و حمایت همه جانبه دولت از افزایش تدریجی دستمزدها در اسفندماه را می توان پاسخی به این نگرانی دانست.
افزایش بیش از 50 درصدی دستمزد کارگران اقدامی جسورانه از سوی دولت سیزدهم برای تقویت دغدغه های عدالت خواهی خود است. این اولین بار نیست که عدالت برای افراد کم درآمد و محروم در کانون منظومه فکری آیت الله سید ابراهیم رئیسی قرار می گیرد. کارگران و حل مشکلات و چالش های آنها سال ها دغدغه یک رئیس جمهور تولیت آستان قدس رضوی و یا به عنوان قاضی نظام اسلامی بوده و هر جا که تصور تضییع حقوق کارگران وجود داشت ایشان حضور داشتند. در صحنه درگیری گواه این گفته ده ها کارخانه ای است که در دوران ریاست وی بر قوه قضائیه به دنبال احیا و رفع مشکلات خود بوده و هزاران کارگر را در عرصه کار و تلاش و تولید با انگیزه نگه داشته و یا به محل کار خود بازگردانده اند. کارخانه های احیا شده در هر یک تحقیق این پیگیری خستگی ناپذیر را نشان می دهد.
انتقاد از این تصمیم از سوی دیگر تصمیم بزرگ دولت است که از همان روزهای اول فعالیت خود به دنبال جراحی اقتصادی در بخش های مختلف بوده است. برخی معتقدند افزایش دستمزد کارگران منجر به ناتوانی کارفرما در پرداخت دستمزد و در نهایت بیکاری می شود. در حالی که نگرانی کارفرمایان را نباید نادیده گرفت و یقینا همانطور که آیت الله رئیسی در جلسه 15 اسفندماه هیئت دولت بر تعهدات دولت در قبال کارفرمایان و پیمانکاران تاکید کرد، مسئولان نیز به این سوالات توجه دارند، اما دولت تلاش می کند کارگران بایستند. و با تمام توان در مسیر این افزایش حرکت کنند.
ماده 41 قانون کار ضوابط تعیین دستمزد را بر اساس تورم و سبد معیشتی به صراحت تعریف کرده است، اما تأخیر سال ها در اجرای این بند باعث شده تا بین آنچه کارگر به عنوان دستمزد دریافت می کند و هزینه زندگی وی تفاوت قابل توجهی وجود داشته باشد. . بیشترین درصد افزایش دستمزد کارگران طی سه دهه گذشته در سال 1370 رخ داد که دستمزدها 66 درصد افزایش یافت. از آن زمان تاکنون هیچ دولتی نتوانسته و شاید با رویکرد محافظه کارانه دستمزدها را بیش از 40 درصد افزایش دهد و این زمانی قابل توجه است که در 20 سال گذشته به جز در برخی سال ها تورم همیشه بالا بوده است. بود و کارگر بیشترین آسیب را از این مشکل متحمل شد.
اما آیا این روزها شرایط معیشتی کارگران واقعی است؟ پاسخ منفی به این سوال، دولت سیزدهم را بر آن داشت تا در نیمه اول سال اول مسئولیت خود، به موقع در مورد حقوق کارگران تصمیم گیری کند و از آنها حمایت کند تا «علی خدایی» نماینده کارگران در شورای عالی کار، این تصمیم را “بازگشت به حاکمیت قانون” گرفته است. تشریح و تصریح کنید: «امسال دولت مصوبه ای برای تعیین دستمزد کارگران در سال 1401 صادر نکرد و وزارت تعاون، کار و رفاه همکاری خوبی با جامعه کارگری و کارفرمایی داشت. دولت امسال بستری را برای رسیدگی به مسائل و چالش های مختلف برای نمایندگان کارگری و کارفرمایی فراهم کرده و در نهایت تصمیم گرفته شده است.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز