این تحلیلگر بازار سرمایه می گوید: مهم ترین سوال برای ورود شرکت های دانش بنیان به بورس، مرحله فعالیت آنهاست. باید برآورد مالی شرکت برای 5 سال آینده امکان پذیر باشد و مراحل اولیه فعالیت ها به اتمام رسیده باشد.
گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا; به گفته کارشناسان، حضور شرکت های دانش بنیان در بورس و فرابورس می تواند زمینه ساز رشد و توسعه فعالیت این شرکت های جوان شود. سرمایه گذاران مبتنی بر بورس می توانند از مزایای بازار سهام و مواردی مانند تامین مالی بهره مند شوند که به نوبه خود موضوعی است که باید در نظر گرفته شود. حوزه دانش در ایران علیرغم همه تلاشهای صورت گرفته همچنان به عنوان یک اکوسیستم جوان باقی مانده است که هنوز نتوانسته اعتماد اکثر سرمایهگذاران بهویژه فعالان اقتصادی سنتی را جلب کند. از سوی دیگر، فضای اقتصادی حاکم بر ایران طی دهه های گذشته زمینه شکل گیری و رشد سرمایه گذاران ریسک پذیر را فراهم نکرده است و همین امر باعث شده است که بسیاری از شرکت های مبتنی بر دانش در تامین منابع مالی اولیه با مشکل مواجه شوند. برای حرکت آنها .
اما وجود نهادهایی مانند معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تأسیس صندوق سرمایه گذاری خصوصی در حوزه دانش و فناوری و یا سایر صندوق ها با کارکردهای مشابه و در نهایت حرکت آرام اما تدریجی سرمایه گذاران سنتی به سمت. افزایش ریسک نشان دهنده شکل گیری جرقه های درخشان بهبود است. فضای کسب و کار برای کسب و کارهای دانش بنیان مساعد است.
نمونه هایی از پایگاه های دانش موفق در بازار سهام
احمد اشتیاقی، تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار اقتصادی آنا با ارائه رویکردی مثبت به حضور شرکت های دانش بنیان در بورس گفت: در حال حاضر بستر حضور فعال کسب و کار دانش بنیان در بورس است. بازار بورس و فضاهای خارج از بورس در دسترس است و داستان های موفقیت زیادی وجود دارد، همانطور که اخیراً دیده ایم. به عنوان مثال پس از ورود پر سر و صدا شرکت تپسی به بورس، نه تنها با استقبال خوبی از این شرکت مواجه شد، بلکه ارزش سهام آن نیز 80 درصد افزایش یافت. وجود این نوع پرونده ها نشان می دهد که عرصه برای استقبال از شرکت های دانش بنیان در سالن شیشه ای آمادگی دارد و سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی حاضر در این مجمع نیز آمادگی پذیرش سرمایه گذاری در این فعالیت ها را دارند.
این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: بستر تامین مالی شرکتهای دانشبنیان فرابورس در دسترس است و صاحبان مشاغل میتوانند با توجه به نیازهای توسعهای خود از این شرایط بهرهمند شوند. با این حال، ورود به کسب و کار قوانین خاص خود را دارد که باید بدانید. شرکتهای دانشبنیانی که در ابتدای راه هستند و فعالیتهای آتی آنها همچنان با ریسکهای فراوانی همراه است، فرصت عرضه در بورس یا فرابورس را ندارند. به عبارت دیگر، شرکت ها ابتدا باید به مرحله عملیاتی شدن ایده و سودآوری برسند و همچنان از مزیت تامین مالی بورس بهره مند شوند.
موقعیت صندوق های جسورانه
آشتیاقی در ادامه سخنان خود مولفه های لازم برای پذیرش شرکت های دانش بنیان در بورس را برشمرد و توضیح داد: مهمترین سوال برای ورود شرکت های دانش بنیان به بورس این است که در چه مرحله ای فعالیت می شود. از این شرکت ها بومی سازی شده است. باید برآورد مالی شرکت برای 5 سال آینده امکان پذیر باشد و مراحل اولیه فعالیت ها به اتمام رسیده باشد. در غیر این صورت، شرکت ها نمی توانند سهامی عام شوند و باید از طریق صندوق های تامینی تامین مالی شوند. به بیان ساده تر، شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه نوآوری زمانی می توانند از طریق فرابورس تامین مالی شوند که به مراحل اولیه سودآوری خود رسیده و تنها برای توسعه خدمات خود نیاز به سرمایه گذاری داشته باشند. این نوع فعالیت ها به راحتی می توانند برای جذب سرمایه وارد اتاق شیشه ای شوند.
تقویت اکوسیستم دانش بنیان
تشکیل بستری برای رشد و توسعه فعالیت های فناورانه و فناوری محور، گامی مثبت برای رشد و توسعه چندجانبه کشور است. اما آنچه قابل توجه است این است که بیشتر فعالیت ها در زمینه نوآوری سودآور نیستند و ایده ها در مراحل اولیه خود باقی می مانند. دلایل متعددی برای تبیین این معضل میتوان بیان کرد، اما مهمترین آن نبود پتانسیل اقتصادی و صنعتی برای توسعه و تقویت اکوسیستم دانشبنیان است.