13:06 – 12 سپتامبر 1403
آزاد راه تهران – شمال یکی از پروژه های عظیم عمرانی و حمل ونقلی کشور است که تاکنون سه قسمت آن ساخته شده و اکنون یک مسیر از مسیر برگشت برای قطعه دوم باقی مانده و مسیر سوم نیز وجود دارد. که بخشی از آن هنوز تکمیل نشده و در مرحله طراحی است.
پروژه بزرگراه تهران – شمال در سال 1373 به تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی رسید و عملیات اجرایی آن از سال 1376 آغاز شد و پس از افتتاح منطقه یک بزرگراه شمال تهران در 15 اسفند 1396، مسئولان وزارت راه. و شهرسازی قول دادند که فاز دوم این پروژه را تا پایان سال 2019 یا در نهایت تا پایان سال بسازند. دولت دوازدهم یعنی بهار 1400 اما این وعده محقق نشد.
در دولت سیزدهم البته چندین بار تکمیل مسیر خروجی از محدوده بزرگراه تهران – شمال به تعویق افتاد. از جمله اینکه قول داده شد تا پایان سال 1401 هجری قمری این شاهراه بازگشایی شود; اما سرانجام در 26 تیر 1402 باند محدوده بزرگراه تهران – شمال به عنوان بخشی از کریدور بزرگراه شمال – جنوب کشور با هدف کاهش زمان سفر، تسهیل و تسهیل تردد در منطقه و افزایش ایمنی سفر طراحی و اجرا شد.
البته مسیر برگشت بزرگراه هنوز به بهره برداری نرسیده است. اما مهرداد بذرباش وزیر اسبق راه و شهرسازی قول داد تا پایان سحر امسال راه برگشت فاز دوم اتوبان تهران – شمال را افتتاح کند. به گفته وی، تکمیل این مسیر 15 هزار میلیارد تومان هزینه دارد و البته با توجه به تغییرات و تحولاتی که در دولت و ورود دولت چهاردهم به وجود آمده، هنوز برنامه اجرایی برای این موضوع ارائه نشده است. .
پس از اتمام فاز دوم، فاز سوم بزرگراه تهران-شمال باقی مانده است که از پل زنقل ابتدای استان مازندران آغاز و به مسافت 47 کیلومتر ادامه می یابد و به فاز چهارم این بزرگراه متصل می شود. چهارراه دشت نذیر. به گفته محمود میلادینیل – مدیرکل دفتر امور اجرایی راهداری – کار مطالعاتی منطقه سوم بزرگراه تهران-شمال در حال انجام است و مذاکرات مقدماتی با چین برای انجام کارهای مهندسی در قبال منطقه سوم انجام شده است. برای حذف روغن. با وجود این در قراردادها قید شده بود که 80 درصد از پیمانکاران ایرانی برای این پروژه استفاده می شود.
پیش از این، خیرالله خادمی، مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور، در خصوص وضعیت اخیر جاده تهران – آزاد شمال و هزینه عوارض قطعه دوم و روند ساخت قطعه سوم، گفته بود: «مبلغ انجام شده است. عوارض قطعه دوم جاده تهران – آزاد شمال که باید توسط وزیر راه و شهرسازی تعیین شود امضا نشده و ارزش آن اعلام نشده است.
وی با بیان اینکه نرخ عوارض بزرگراه با هزینه و بازده سرمایه گذاری های بزرگراهی تناسبی ندارد، گفت: در حال حاضر نرخ عوارض بزرگراهی معادل قیمت یک پفک است و با این نرخ ها نمی توان سرمایه گذاران را ترغیب کرد. در این زمینه سرمایه گذاری کنند.
وی افزود: منابع دولت برای ساخت و ساز محدود است و اگر بخواهیم حمل و نقل کشور مانند دنیا کار کند باید دخل و خرج آن متناسب با یکدیگر باشد.
وی پیش از این گفته بود: برای ساخت منطقه 3 تهران – آزاده شمالی 90 هزار میلیارد تومان نیاز است که با بودجه جاری سالیانه نمی توان این کار را انجام داد و در کمیته ای که به دستور رئیس جمهور تشکیل شده است، فرض شده است که این کار یا با انحلال نفت انجام می شود و یا سهام کارخانه های دولتی به بنیاد مصطفان واگذار می شود و این طرح جلو می رود.
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیرساختهای کشور خاطرنشان کرد: ساخت پروژه بزرگراه تهران-شمال طی 19 سال در عمل 20 درصد پیشرفت داشته است، اما در 6 سال گذشته فرآیندهای اجرایی خوبی در این زمینه انجام شده است که کمبود منابع مالی باعث کاهش سرعت ساخت این بزرگراه شده است.
الخادمی اضافه کرد: برای ساخت باند رفت و برگشت قطعه دوم به 12 هزار میلیارد تومان نیاز داشتیم که 50 درصد آن را دولت و 50 درصد را بنیاد مصطفان تامین می کند تا این باند در سال آینده به بهره برداری برسد.
بر اساس این گزارش، چندی پیش نشستی بین فرزانه صدیق وزیر راه و شهرسازی و حسین دهقان رئیس بنیاد مصطفان برگزار شد. رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی در این دیدار با برخی از مدیران این بنیاد، با فرزانه صدیق وزیر راه و شهرسازی و برخی از معاونان وی دیدار و درباره همکاری های مشترک به بحث و تبادل نظر پرداختند. پروژه ها
لازم به ذکر است، وزارت راه و شهرسازی با بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی در ساخت بزرگراه تهران – شمال به عنوان یکی از پروژه های بزرگ کشور و منطقه و همچنین تامین مسکن برای اقشار محروم همکاری می کند.
خبرنگار: محبوبه کبری