این در گفتگو با آنا توضیح داده شد؛
نایب رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران بر رفع علل و ریشه های عقب ماندگی اقتصاد ایران نسبت به کشورهای عربی و همسایه تاکید کرد.
عباس جبالبرزی نایب رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی، صنعت و معدن ایران در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، اظهار کرد: وضعیت اقتصادی و رشد اقتصاد است. در ایران نسبت به کشورهایی که حتی منابع کمتری از ما دارند نامناسب تر است که توضیح می دهد و ریشه دارد.
نایب رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران با تاکید بر رفع دلایل و ریشه هایی که باعث عقب ماندگی اقتصاد ایران در مقایسه با کشورهای عربی و همسایه شده است، گفت: تحریم ها، سایه سنگین تورم است. تولید، شاخص نامطلوب فضای کسب و کار، ضعف مقررات و بخشنامه ها، روند طولانی تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه، قراردادهای ارزی و مشکلات آن برای صادرکنندگان و مشکل در تامین منابع مالی از بازار سرمایه و بانک ها. از جمله عواملی هستند که باعث رشد اقتصادی و جذب سرمایه در کشور به عنوان مبنایی برای بهبود شرایط اقتصادی شده است.
اثرات منفی تحریم ها بر بخش های مختلف اقتصادی
وی با اشاره به اینکه قرار بود ایران در سال 1402 اولین کشور منطقه باشد که قطعا این اتفاق نخواهد افتاد، افزود: تاثیرات منفی تحریم های گسترده بر بخش های مختلف اقتصادی یکی از موثرترین دلایلی است که مانع از توسعه اقتصاد ایران شده است. . در شرایط عادی تحریم ها امکان جذب سرمایه گذاری خارجی را از بین برده و این شاخص تاثیر بسیار مستقیمی بر رشد اقتصادی دارد.
جبالبرزی بیان کرد: در مواردی که سرمایه گذاری خارجی به دلایل مختلف جذب شده است، به عنوان مثال سرمایه گذاری در این بخش برای سرمایه گذاران خارجی بسیار جذاب بوده و یا امکان تامین مالی در جای دیگر وجود ندارد که این رقم در مقایسه با کشورهای مشابه 5 درصد است. نه
سایه سنگین تورم بر تولید و فعالیت های اقتصادی مولد
وی افزود: همچنین به دلیل تورم و سایه آن بر اقتصاد ایران، سرمایهگذاری در فعالیتهای کوتاهمدت نسبت بیشتری دارد و بخشهایی مانند تولید که دیر بازدهی دارند، سرمایه کمتری جذب میکنند. به همین دلیل رشد اقتصادی به دلیل جذب سرمایه به فعالیت های تولیدی رخ نمی دهد.
شاخص فضای کسب و کار نامطلوب و تاثیر آن بر اقتصاد ایران
جبالبرزی یکی دیگر از دلایل تأثیرگذار بر اقتصاد ایران را فضای نامناسب کسب و کار اعلام کرد و افزود: شاخص کسب و کار در ایران در رتبه 128 قرار دارد و رصد انجام شده در کشور نشان می دهد که رتبه شرکت های ایرانی در ارزیابی های داخلی نیز وضعیت خوبی ندارد. .
نایب رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران گفت: رتبه بندی رصد شده توسط بانک جهانی و ارزیابی های داخلی انجام شده توسط فعالان اقتصادی به یکدیگر نزدیک است و نشان می دهد که شاخص های وضعیت تجارت در سال 127 کشورهای دنیا مناسب تر از ایران هستند.
مقررات و دستورالعمل های ضعیف
جبالبرزی ادامه داد: عوامل دیگری مانند ضعف مقررات و دستورالعمل ها از دیگر مشکلاتی است که باعث شده فضای اقتصادی کشور مساعد رشد و تولید نباشد.
قطع برق و گاز و اثرات نامناسب آن بر تولید صنعتی
وی با اشاره به اتلاف منابع ایران گفت: ایران کشوری است که حداقل 280 روز در سال آفتابی است اما با کمبود برق مواجه است و در فصل زمستان با وجود ذخایر غنی گاز کشور با گاز صنعتی مواجه هستیم. کاهشی که اثرات مخربی بر صنایع تولیدی بالادستی و پایین دستی کشور دارد.
جبالبرزی بیان کرد: در حالی که شرکت های تولیدی باید بیش از 10 ماه در سال کار کنند، در این شرایط 7 ماه فعال هستند اما باید 15 ماه حقوق کارکنان خود را با احتساب مزایا و مرخصی پرداخت کنند.
مدت زمان فرآیند تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه
وی با اشاره به روند طولانی تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه به کشور، تصریح کرد: صادرات نیز سختی های خاص خود را دارد و اگرچه مواد اولیه و نهاده های تولید با ارز آزاد خریداری می شود، اما ارز حاصل از صادرات باید برگشت داده شود. به نصف قیمت به کشور می رسد و در این مورد بسیاری از تولیدکنندگان ترجیح می دهند صادرات نداشته باشند.
قراردادهای ارزی و مشکلات آن برای صادرکنندگان
جبالبرزی بیان کرد: انقباض ارزهای خارجی صادرکنندگان را با مشکل مواجه کرده که نوعی تحریم داخلی است و همین عوامل باعث شده اقتصاد ایران با شرایط سخت تولید و صادرات مواجه شود که می تواند زمینه ساز بهبود شرایط و رشد اقتصادی باشد.
مشکلات در تامین منابع مالی از بازار سرمایه و بانک ها
وی دشواری های تامین منابع مالی از بازار سرمایه و بانک ها را برشمرد و افزود: از ده شاخص ارزیابی شده به عنوان بخشی از پایش فضای کسب و کار، چهار شاخص شامل تامین مالی از بانک ها، مسائل مالیاتی، تامین اجتماعی و تامین مواد اولیه است. مواد، هنوز هم با وضعیت نامناسب همراه هستند.
نرخ رشد سرمایه گذاری های ثابت در کشور منفی شده است
نایب رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی، صنعت و معدن ایران گفت: برای اولین بار از سال ۱۳۹۷ نرخ رشد سرمایه گذاری ثابت در کشور منفی شده است. اگر مثبت باشد منفی می شود.
جبالبرزی گفت: در فضای منفی سرمایه گذاری طبیعی است که توسعه دنبال نمی شود. توسعه کسبوکارهای موجود ضعیف شده است و با وجود اینکه ایران کشوری با توانمندیهای اقتصادی قوی است، نرخ تشکیل سرمایه منفی است و منفی بودن آن به معنای صرف درآمد برای هزینههای جاری است.
بودجه کشور صرف امور جاری کشور می شود
وی گفت: بودجه کشور صرف امور جاری کشور می شود و در صورت عدم جذب سرمایه گذاری خارجی، طبیعی است که نرخ تشکیل سرمایه ثابت منفی می شود و بدیهی است که رفع این مشکلات نیز به دنبال خواهد بود. راه حل مشکلات فعلی
ماشینهایی را که دستورالعملهای مخرب تولید میکنند متوقف کنید
نایب رئیس کمیسیون صنایع اتاق ایران گفت: باید جلوی ماشینهای تولید بخشنامه اخلال در تولید را بگیریم و هر روز بخشنامههایی صادر نکنیم که مشکلات تولید را تشدید کند. همچنین بانک مرکزی باید به قراردادهای ارزی پایان دهد، زیرا تولیدکننده نمی تواند مواد اولیه را با نرخ ارز آزاد بخرد، اما ارز حاصل از صادرات خود را با نرخ اسمی به دولت بدهد.
عرضه قطره چکانی مواد اولیه به بورس
وی افزود: نرخ ارز باید با عرضه و تقاضا و با سازوکارهای آزادی تعیین شود و شرایطی فراهم شود تا تولیدکننده بتواند به راحتی مواد اولیه مورد نیاز خود را وارد کند. اکنون شرکت های دولتی مواد اولیه را به قیمت و مقداری که می خواهند به صورت قطره ای به بورس عرضه می کنند که باعث افزایش قیمت این مواد در بازار آزاد می شود.
جبالبرزی گفت: اگر همه عوامل و شرایطی که مانع سرمایه گذاری می شود برطرف شود، طبیعی است که تولید و سرمایه گذاری در کشور شکل بگیرد.