مدیرعامل بانک مسکن گفت: از سال 1353 تا 1399 میانگین رشد نقدینگی کشور 27 درصد بوده است که با اجرای مسکن مهر به 28 درصد رسید.
به گزارش ای بی اس نیوز، محمود شایان – مدیرعامل بانک مسکن در هشتمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی «مسکن؛ محرکهای تولید»، اظهار کرد: بخش مسکن میتواند به عنوان موتور پیشرو تولید تلقی شود و به جابجایی سایر صنایع و مشاغل کمک کند. بخش مسکن شاخصهای مهمی از پیوندهای قبلی و بعدی با سایر صنایع و فعالیتها را نشان میدهد، بنابراین، استراتژیهای ایجاد رونق املاک و مستغلات همراه با سیاستهای حمایتی دولت منجر به رونق اقتصادی میشود.
مسکن 12 درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد
وی افزود: عدم وابستگی به واردات نهاده ها در بخش مسکن، حرکت این بخش، به توان اقتصادی خانوار کمک می کند و در نهایت به رشد اقتصادی کشور می انجامد. مسکن به طور مستقیم 5 درصد و به طور غیرمستقیم 12 درصد تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد.
شایان گفت: ابزارها و روشهای مختلفی برای تامین مالی بخش مسکن وجود دارد که از آن جمله میتوان به انباشت وجوه عمومی، وجوه از موجودی حسابهای دولتی خاص بهویژه در بانک مسکن، انتشار و فروش اوراق مرابحه با حمایت تسهیلات رهنی، امانتداری اشاره کرد. بخش قابل توجهی از بودجه سه ساله دستگاههای دولتی مختلف در بافتهای ناکارآمد شهری متمرکز میشود تا سرانه افزایش یابد که منجر به افزایش سرمایهگذاری در این مناطق میشود. تامین مالی از طریق زنجیره تامین، استفاده از منابع مالی پروژه و فراهم کردن بسترهای لازم برای اجرای منابع خارجی نیز ممکن است در دستور کار قرار گیرد.
پیشنهاد تشکیل کارگروه بررسی ابزارهای مالی بخش مسکن
مدیرعامل بانک زیستگاه تاکید کرد: پیشنهاد من تشکیل کارگروهی متشکل از وزارت اقتصاد، راه و شهرسازی، سازمان بورس، بانک مرکزی و بانک زیستگاه است. ابزارهای مالی در بخش مسکن را یک به یک بررسی کنید.
وی با اشاره به اقدامات بانک مسکن در تامین مالی حوزه مسکن گفت: انواع حساب های صندوق پس انداز مسکن جوانان، اوراق حق تقدم، تسهیلات بدون سپرده از منابع داخلی و انتشار اوراق رهنی بخشی از روش های تامین مالی است. “
تامین مالی ساخت 150000 واحد مسکونی توسط Banque du Logement
شایان درباره طرح نهضت ملی مسکن نیز گفت: از آنجایی که ساخت سالانه یک میلیون مسکن در نظر گرفته شده است، مجلس یک میلیون و 200 هزار واحد شامل 400 هزار واحد روستایی و 800 هزار واحد شهری را پیش بینی کرده است. تامین مالی 210000 واحد مسکونی به بانک دی l’Habitat سپرده شده است و تا به امروز بیش از 150000 واحد مسکونی تامین مالی شده است.
مدیرعامل بانک مسکن با بیان اینکه باید تسهیلات را به تولید برسانیم که بهترین روش مشارکت مدنی است، افزود: در پایان 1400 بانک بیش از 2200 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردند که پیش بینی می شود این رقم به 2 هزار و 700 میلیارد تومان برسد. تا پایان سال. از این مبلغ 150 هزار میلیارد تومان به حوزه مسکن اختصاص یافت.
وی یادآور شد: در سال 1400 قرار بود 360 هزار میلیارد تومان تسهیلات به حوزه مسکن پرداخت شود که سیستم بانکی شروع به اعطای این تسهیلات کرد و تا جایی که من اطلاع دارم همه بانک ها تسهیلات مشارکت مدنی را آغاز کردند. یکی از مشکلاتی که به وجود آمده عدم تطابق تسهیلات پرداختی با تسهیلات اختصاص یافته به بخش مسکن است. تا قبل از سال 1390 در سیاست های بانک مرکزی سهمی که بخش مسکن 20 درصد از تسهیلات بود را تعیین کرد.
شایان خاطرنشان کرد: از سال 1390 سیاست به قراردادهای پایاپای و تجاری تغییر کرد که به میزان 22 تا 27 درصد اقساط پرداخت می شد. اما در بخش مسکن با وجود سود بالای این تسهیلات، بانک ها به دلیل طولانی بودن وام ها تمایلی به بازپرداخت آن نداشتند. به همین دلیل تسهیلات اقامتی باید به 5.5 درصد کاهش و به 20 درصد افزایش یابد. در جلساتی که با دوستان شورای هماهنگی بانکی داشتیم، این نگرانی تا حدودی برطرف شده و سهم بخشها را برای کمک به تامین نقدینگی بخش مسکن جابهجا میکنند.
مسکن مهر تاثیری بر رشد نقدینگی و افزایش پایه پولی نداشت
مدیرعامل بانک مسکن با بیان اینکه بر خلاف برخی شنیده ها مسکن مهر در رشد پایه پولی موثر نبوده است، گفت: تحلیل های مختلفی مبنی بر افزایش رشد نقدینگی و رشد پایه پولی توسط مسکن مهر انجام شده است. اما آمار بانک مرکزی چیز دیگری را نشان می دهد. رشد نقدینگی از سال 1353 تا 1399 27 درصد بوده است. متوسط رشد نقدینگی در زمان اجرای طرح مسکن مهر بین سالهای 1386 تا 1392، 28 درصد بوده که از سال 1393 تا 1399 به 27 درصد رسیده است، به عبارت دیگر مسکن مهر تأثیر زیادی بر رشد نقدینگی نداشته است.
وی با اشاره به رشد پایه پولی در اجرای طرح مسکن مهر گفت: علیرغم استفاده از خط اعتباری بانک مرکزی در اجرای طرح مسکن مهر، رشد پایه پولی نسبت به مسکن مهر کاهش یافته است. به قبلی و دوره های بعدی که نشان می دهد تسهیلات مسکن رشد نقدینگی را افزایش می دهد.» نمی دهد.
شایان خاطرنشان کرد: 34 هزار میلیارد تومان صرفا از طریق برگشت حواله های تسویه حساب تامین شده است و امسال پیش بینی کرده ایم این رقم به 42 هزار میلیارد تومان برسد که منبع تامین مسکن خواهد بود. سیستم بانکی باید به سمت تامین مالی آسان از مشتری بلند مدت حرکت کند. مجموع ردیف اعتباری مسکن مهر تقریباً 55 هزار میلیارد تومان بود و امسال پیش بینی می کنیم با برگشت اقساط از مسکن مهر به نقدینگی 42 هزار میلیارد تومانی برسیم.
مدیرعامل بانک مسکن بازگشت تسهیلات در بخش مسکن را نسبت به بخش تجاری و صنعتی آسانتر دانست و گفت: تفاوت بخش مسکن با بازرگانی در این است که اگر تسهیلات به بخش صنعت پرداخت شود. مثلاً 5000 میلیارد تومان محصول می تواند نیازی به فروش و پرداخت اقساطی ندارد، بنابراین سیستم بانکی باید سود تسهیلات را افزایش دهد و پس از پنج سال به طور خودکار بدهی از 5 هزار میلیارد تومان به بخش بانکی بپردازد. به سیستم بانکی بیش از 10 هزار میلیارد تومان می شود، یعنی عملاً منابع مسدود می شود اما در حوزه مسکن اصلا بلوکه نمی شود و پس از دوره مشارکت، بازگشت تسهیلات آغاز می شود.
absnews