00:01 – 08 اوت 1403
با ورود به نیمه تابستان بسیاری از مستاجران هنوز نتوانسته اند واحد مسکونی مورد نظر خود را پیدا کنند، این در حالی است که سامانه زمین، مسکن و اجاره برای بهبود وضعیت بازار و کنترل قیمت اجاره بها راه اندازی شده است، اما با وجود این سامانه، بسیاری از مستاجران همچنان از گرانی اجاره بها و عدم رعایت سقف اجاره بها شاکی هستند و این قانون باید اجرا شود.
مالکان قانون اجاره مسکن را رعایت نمی کنند
سلیمانی یکی از مستاجران خیابان هاشمی تهران در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: یک ماه پیش که سامانه زمین و مسکن راه اندازی شد و قانون سقف اجاره مسکن صادر شد به هر بنگاه معاملات ملکی مراجعه کرد. و در مورد قیمت ملک مورد نظر سوال می کنیم که متاسفانه یکی از آنها به قیمت اجاره بها احترام می گذارد. حتی صاحبخانه ها هم به این مشکل اهمیت نمی دهند و با افزایش قیمت ها همچنان قیمت اجاره 30 تا 40 درصد بالاتر است. باید نظارت کافی از سوی بازرسان وزارت راه و شهرسازی وجود داشته باشد تا بخشی از نگرانی مستاجران در این مناطق برطرف شود.
قاسمی مشاور املاک منطقه پنج تهران نیز در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با اشاره به اینکه هنوز بسیاری از مالکان و موجرها تمایلی به رعایت نرخ سقف اجاره ندارند، گفت: نظارت در این زمینه باید افزایش یابد زیرا باید نظارت ها در این زمینه افزایش یابد. بسیاری از مستاجران قادر به پرداخت اجاره بهای گران یا چند میلیون دلاری نیستند.
وی گفت: درست است که نرخ و سقف اجاره بهای مسکن تعیین شده است، اما مالکان ملکی به این موضوع توجه نکرده و هیچ کدام به شکایت مستاجران توجهی ندارند. هر چقدر هم که به مالکان می گوییم ممکن است مستاجران شکایت کنند، توجهی نمی کنند و همچنان نرخ های بالاتر از 30 تا 35 درصد را تبلیغ می کنند.
سقف اجاره مسکن در تهران به ۲۵ درصد رسید
در عین حال حسین جنتی، مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران، با بیان اینکه سقف قیمت اجاره مسکن در شهر تهران ۲۵ درصد اعلام شد و هیچ چیزی از آن نیست، گفت: مستاجران حق افزایش بیش از این نرخ را دارند و از آنها می خواهیم که نرخ های بالاتر از این میزان را تعیین نکنند، زیرا مستاجران تا پنج سال فرصت دارند به شورای عالی حل اختلاف مراجعه کنند و 5 برابر نرخ اضافه دریافتی از موجر دریافت کنند. . بازگشت اجاره دهندگان مالکان و صاحبخانه ها باید عدالت را در دستور کار خود قرار دهند و با تعیین سقف اجاره ۲۵ درصدی، برخی از نگرانی های مستاجران را کاهش دهند.
قانون تنظیم بازار زمین و مسکن استیجاری به تنظیم بازار اجاره کمک می کند
همچنین نوروزی مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی پیش از این با بیان اینکه در آخرین جلسه هجدهمین جلسه شورای عالی مسکن از جمله مواردی که مطرح شد، سقف اجاره بها بود. وزارت راه و شهرسازی علاوه بر ساخت و ساز و به منظور تنظیم بازار اجاره، اجرای طرح نهضت ملی مسکن شامل تعیین سقف اجاره بها برای رعایت حقوق اعم از مستاجر و موجر شد. در قانون تنظیم بازار زمین، مسکن و اجاره تلاش شد تا هم منافع مالکان و هم مستاجران در نظر گرفته شود. در قانون، مشوق هایی برای صاحبان املاکی که قانون را رعایت می کنند وجود دارد.
با بیان اینکه بر اساس ماده 7 قانون تنظیم بازار زمین، مسکن و اجاره، دولت متعهد به تعیین نرخ رشد اجاره بها در استانداری هایی است که نرخ تورم بیش از 30 درصد است. جلسه مجلس نمایندگان سقف اجاره مسکن توسط شورای عالی مسکن ۲۵ درصد، بالاترین نرخ اجاره بها در استان یزد ۲۶ درصد و کمترین آن در سیستان و بلوچستان ۲۳ درصد تعیین شد.
وی با اشاره به اینکه در قانون ضمانت اجرایی در صورت عدم رعایت سقف اجاره بها توسط موجر پیش بینی شده است، افزود: از جمله ضمانت های اجرایی این قانون شکایات مستاجر است به طوری که اگر موجر اجاره بها را از مستاجر دریافت کند در صورتی که اجاره بها را رعایت کند. به آرامی از حداکثر تعیین شده تجاوز می کند، مستاجر می تواند تا حداکثر 5 سال از صاحبخانه شکایت کند. موجر موظف است مبلغ اضافی را به مستاجر مسترد کند. همچنین افزایش سه برابری اجاره بها در یک ماه موجب جریمه موجر می شود و مبلغ جریمه باید به حساب دولت واریز شود.
نوروزی گفت: در قانون تنظیم بازار زمین، مسکن و اجاره موضوع مشاوران املاک جدی در نظر گرفته شده است. بر اساس این قانون، مشاوران املاک باید قراردادهای اجاره واحد مسکونی دو سال قبل را بررسی کنند و از قیمت تعیین شده بیشتر نباشد.
تعداد آپارتمان های معامله شده به 3900 واحد مسکونی در تهران رسید
بر اساس این گزارش داود بیجی نژاد، نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران، گفت: آمار توسعه مسکن بانک مرکزی حاکی از آن است که در خرداد ماه سال جاری رشید گفت: تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران 3.9 هزار واحد مسکونی بوده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 20.6 درصد کاهش و 14.1 درصد افزایش داشته است. در یک ماه گذشته کشور در شرایط انتخاباتی قرار داشت و انتخاب وزارت راه و شهرسازی تا امروز قطعی نشده است. برای اینکه بتوانیم سیاست های مسکن دولت چهاردهم را بررسی کنیم اما با توجه به شرایط حاکم بر کشور قدرت خرید مستاجران عمومی کاهش یافت و بازار مسکن به رکوردی رسید. قدرت خرید و درآمد خالص مردم نسبت به سال های گذشته کاهش یافت و تعداد زیادی از اجاره نشینان از بازار خرید به سمت بازار رهن و اجاره مسکن رفتند.
نرخ اجاره مسکن به بیش از 40 درصد رسیده است
بر اساس این گزارش بر اساس آخرین آمار مرکز آمار، نرخ تورم سقف اجاره بها افزایش یافته و نرخ تورم اجاره بهای مسکن در تیرماه سال جاری به بالاترین حد خود در 12 سال گذشته رسیده است.
شایان ذکر است آخرین گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که با آغاز تابستان و تیرماه نرخ تورم اجاره بهای مسکن به بالاترین حد خود در ۱۲ سال گذشته رسید. این نرخ از ابتدای امسال به بیش از 40 درصد رسیده است و از اواسط دهه 90 که تورم اجاره بها تک رقمی شده بود، مسیر طولانی را طی کرده است.
بر اساس این گزارش، با توجه به اوج گیری بازار اجاره مسکن و افزایش چشمگیر واگذاری ها، باید منتظر اجرای کامل قانون تنظیم بازار اجاره زمین و مسکن و تشدید نظارت ها از سوی وزارت راه و شهرسازی بود. شهرسازی. توسعه برای بهبود بازار اجاره مسکن تا این بازار رونق و آرامش را به همراه داشته باشد.
خبرنگار: کبری عزیزم