اگر کنجکاو هستید که چای سیاه چگونه میتواند بر زندگی روزمره شما تأثیر مثبت بگذارد، اول از همه باید به سراغ فواید چای سیاه برای قلب بروید. شما با داشتن قبلی سالم میتواند زندگی لذتی بخشی داشته باشید و طول عمر خود را افزایش دهید.
چای سیاه چیست؟
چای سیاه در قرن ۱۷ میلادی از منشا اصلی خود یعنی چین به دنیا معرفی شد. از آن زمان تا کنون، چای به عنوان محبوبترین و پرمصرفترین نوشیدنی جهان تبدیل شد. چای سیاه یک گیاه کاملا اکسید شده است که از برگهای گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) تهیه میشود. در حالی که تمام چایهای سنتی مانند سیاه، سبز یا سفید از یک گیاه تولید میشوند، اما با یکدیگر متفاوت هستند. برخلاف چایهای دیگر، چای سیاه برای مدت طولانیتری در معرض اکسیژن قرار میگیرد. این موضوع به چای سیاه رنگ تیره، طعم قوی و محتوای کافئین بیشتری در مقایسه با چایهای دیگر میدهد. هند، چین و سریلانکا بزرگترین تولید کنندگان چای در جهان هستند.
فواید چای سیاه برای قلب
محتوای کافئین موجود در چای به افزایش سطح انرژی کمک میکند، خواص آنتی اکسیدانی آن برای سلامت کلی بدن عالی است و تاننها میتوانند تاثیر مثبتی بر سلامت گوارش شما داشته باشند. اینها فقط اندکی از مزایای چای سیاه هستند؛ اما این نوشیدنی میتواند به طور خاص برای مشکلات قلبی یا بهبود سلامت قلب مورد استفاده قرار گیرد. در ادامه به فواید چای سیاه برای قلب اشاره میکنیم:
بهبود عملکرد قلب
نوشیدن یک فنجان چای برای سلامت قلب شما معجزه میکند. مزایای چای سیاه برای سلامت قلب تا حد زیادی به دلیل محتوای غنی آن از آنتی اکسیدانهایی به نام فلاونوئیدها است. این آنتی اکسیدانها با حمایت از جریان خون سالم، به طور بالقوه خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. محققان با بررسی اثرات چای سیاه بر آترواسکلروز بررسی کردند که چگونه چای سیاه برای قلب مفید است. آنها دریافتند که نوشیدن چای سیاه میتواند به کاهش تجمع آترواسکلروز کمک کند. آترواسکلروز وضعیتی است که در آن رسوبات چربی در شریانها تجمع مییابد و منجر به مشکلات قلبی میشود.
طبق مطالعه دیگری، فلاونوئیدهای رژیمی (مانند آنهایی که در چای سیاه یافت میشوند) پتانسیل بالایی در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی (cvd) دارند. مصرف بیشتر فلاونوئیدها در رژیم غذایی با کاهش خطر ابتلا به CVD مرتبط است. مطالعه دیگری از این یافته حمایت میکند. دادههای مربوط به ۳۹ مطالعه مختلف نشان دادند افرادی که هر روز یک فنجان بیشتر چای مینوشند از مزایای چای سیاه به شرح برخوردار میشوند:
کاهش کلسترولهای بد
کاهش کلسترول بد از فواید چای سیاه برای قلب است. نوشیدن چای سیاه میتواند افزودنی مفید برای مدیریت سطح کلسترول باشد. تحقیقات علمی نشان میدهند که مصرف منظم چای سیاه ممکن است به کاهش کلسترول تام و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) که اغلب به عنوان کلسترول «بد» نامیده میشود، کمک کند. در یک مطالعه مشخص شد شرکت کنندگانی که روزانه پنج فنجان چای سیاه مصرف میکردند، کاهش قابل توجهی در سطح کلسترول خود داشتند. به طور خاص، کلسترول کل آنها تقریباً ۶.۵ درصد کاهش یافت و کلسترول بد آنها نیز حدود ۱۱.۱ درصد کم شد.
اثرات کاهش کلسترول چای سیاه عمدتاً به دلیل محتوای غنی آن از فلاونوئیدها، به ویژه تافلاوین و تیاروبیگین است. این فلاونوئیدها به دلیل خواص آنتی اکسیدانی خود شناخته میشوند و ممکن است به بهبود متابولیسم لیپید کمک کنند. با کاهش جذب کلسترول در رودهها و افزایش دفع آن، این فلاونوئیدها میتوانند در کاهش سطح کلسترول خون موثر باشند. علاوه بر این، یک مطالعه منتشر شده در مجله تغذیه نشان داد که شرکت کنندگانی که چای سیاه مینوشیدند، بین ۶ تا ۱۰ درصد کاهش چربی خون را طی سه هفته گزارش کردند. توجه به این نکته مهم است که فواید چای سیاه زمانی موثرتر هستند که با یک رژیم غذایی متعادل ترکیب شوند.
کنترل فشار خون
تحقیقات نشان میدهند که مصرف سه تا چهار فنجان چای سیاه در روز میتواند منجر به کاهش اندک در سطح فشار خون شود. مطالعات دیگر نتیجه میدهند که چای سیاه میتواند فشار خون سیستولیک (عدد بالا) را حدود ۱.۸ میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک (عدد پایین) را حدود ۱.۳ میلی متر جیوه کاهش دهد. اگرچه این اعداد ممکن است کم به نظر برسند، اما میتوانند تفاوت بزرگی به خصوص در افراد مبتلا به فشار خون بالا ایجاد کنند.
راز کاهش فشار خون در چای سیاه در فلاونوئیدهای موجود در آن نهفته است. این ترکیبات قدرتمند خواص آنتی اکسیدانی دارند و بهبود عملکرد اندوتلیوم (پوشش رگهای خونی) کمک میکنند. هنگامی که اندوتلیوم به خوبی کار میکند، تولید اکسید نیتریک را افزایش میدهد. این موضوع میتواند در گشاد شدن رگهای خونی موثر باشد و در نهایت فشار خون را کاهش دهد.
بهبود عملکرد اندوتلیال
چای سیاه سرشار از فلاونوئیدها، به ویژه کاتچینها و تافلاوینها است. این ترکیبات عملکرد اندوتلیال را بهبود میبخشد و فواید چای سیاه برای قلب دو برابر میکنند. اندوتلیوم یک لایه نازک از سلولهای پوشاننده رگهای خونی است که نقش حیاتی در تنظیم عروق، جریان خون و التهاب ایفا میکند. عملکرد ضعیف اندوتلیال با ایجاد آترواسکلروز و سایر بیماریهای قلبی عروقی مرتبط است.
آنتی اکسیدانهای موجود در چای سیاه به افزایش تولید اکسید نیتریک کمک میکند که این موضوه باعث گشاد شدن رگهای خونی، کاهش فشار خون و بهبود گردش خون میشود. علاوه بر این، خواص ضد التهابی چای سیاه به کاهش استرس اکسیداتیو روی سلولهای اندوتلیال کمک میکند، خطر تشکیل پلاک را کاهش میدهد و سلامت کلی عروق را بهبود میبخشد؛ بنابراین، مصرف منظم چای سیاه توصیه میشود.
خاصیت آنتی اکسیدانی
بدن ما یک سیستم ایمنی قوی دارد تا از ما در برابر بیماری محافظت کند، اما گاهی اوقات این سیستم نیاز به تقویت دارد. عوامل مختلفی مانند ژنتیک، سبک زندگی و رژیم غذایی بر اثربخشی سیستم ایمنی تأثیر میگذارند. در حالی که نمیتوانید کار زیادی در مورد ژنتیک خود انجام دهید، اما میتوانید روی جنبههای دیگر تمرکز کنید تا سیستم ایمنی خود را تقویت کنید. یک راه ساده برای این موضوعُ مصرف منظم چای سیاه است.
چای سیاه چندین ترکیب مغذی برای تقویت سیستم ایمنی بدن دارد که آن را به یک مکمل خوب برای رژیم غذایی تبدیل میکند. یکی از آنها غلظت بالای آنتی اکسیدانها، به ویژه پلی فنولهایی مانند تافلاوین و کاتچین است. این ترکیبات به محافظت از سلولهای بدن شما در برابر آسیبهای ناشی از مولکولهای ناپایدار (رادیکالهای آزاد) کمک میکنند. چای سیاه با خنثی کردن رادیکالهای آزاد، از سلامت کلی سیستم ایمنی بدن حمایت میکند و از التهاب مزمن جلوگیری به عمل میآورد.
کاهش التهاب
کاهش التهاب از فواید چای سیاه برای قلب است. تحقیقات نشان دادهاند که چای سیاه به دلیل اثرات مثبتی که بر رگهای خونی دارد، التهاب را کم میکند و در نتیجه سکته قلی و سکته مغزی را کاهش میدهد. یک مطالعه روی ۷۵ هزار نفر در یک دوره ۱۰ ساله نشان داد، شرکت کنندگانی که هر روز چهار فنجان چای سیاه مینوشیدند در مقایسه با افرادی که چای نمینوشیدند ۳۲ درصد کمتر در معرض سکته قلبی یا مغزی بودند.
عامل مهمی دیگر در التهاب، چاقی و اضافه وزن است. مطالعهای در مجله اروپایی تغذیه بالینی نشان داد که نوشیدن چای سیاه میتواند متابولیسم را تا ۶ درصد افزایش دهد. همچنین به بدن کمک میکند تا چربیهای ذخیره شده را تجزیه کند. کافئین همچنین جریان انرژی بدن شما را افزایش میدهد و همین موضوع به کالری سوزی بیشتر کمک زیادی میکند. از طرفی، یک فنجان چای سیاه فقط ۲ کالری دارد. پس میتوانید در طول روز چند لیوان چای بنوشید.
فواید چای سیاه را به حداکثر برسانید
برای به حداکثر رساندن فواید چای سیاه برای قلب، ضروری است که آن را به درستی دم کرده و با مواد غذایی سالم نوش جان کنید. دم کردن چای سیاه به مدت سه تا پنج دقیقه در دمای مناسب (حدود ۹۰ تا ۹۵ درجه سانتیگراد) استخراج بهینه فلاونوئیدها و آنتی اکسیدانها را تضمین میکند. همچنین از افزودن بیش از حد شکر یا خامههای پرچرب خودداری کنید، زیرا این مواد میتوانند مزایای چای سیاه را کم کنند. چای سیاه را با خرما یا عسل میل کنید. ترکیب چای سیاه با رژیم غذایی غنی از میوهها، سبزیجات و غلات کامل میتواند اثرات مثبت آن را بیشتر کند. علاوه بر این، اجتناب از سیگار کشیدن و مدیریت استرس به افزایش مزایای سلامتی چای سیاه برای سلامت قلب کمک میکند.
آیا مصرف چای سیاه عوارض دارد؟
در حالی که چای سیاه فواید بیشماری برای سلامتی قلب دارد، اما شاید با عوارضی نیز همراه باشید. یکی از نگرانیهای اصلی مربوط به محتوای کافئین این چای است. چای سیاه به طور معمول حاوی ۴۰ تا ۷۰ میلی گرم کافئین در هر فنجان است که در صورت مصرف بیش از حد میتواند منجر به عوارض جانبی مانند اضطراب، بیخوابی و افزایش ضربان قلب شود. اگر کافئین زیاد مصرف میکنید، ممکن است باعث مشکلات گوارشی از جمله حالت تهوع و اسهال نیز شوید.
چای سیاه حاوی تانن است که میتواند در جذب آهن اختلال ایجاد کند. این موضوع به ویژه در زمانی که دچار کمبود آهن یا کم خونی هستید، ممکن است نگران کننده باشد. مصرف چای سیاه همراه با وعدههای غذایی ممکن است توانایی بدن برای جذب آهن از غذا را مختل کند. اگر در معرض خطر هستید، باید حداقل یک ساعت بعد از خوردن غذا، چای بنوشید. به طور کلی، سعی کنید نوشیدن چای را به حداقل سه لیوان در روز محدود کنید تا از عوارض آن به دور باشید.
کلام آخر
از تقویت سیستم ایمنی بدن و حمایت از سلامت قلب گرفته تا کاهش احتمال خطر ابتلا به حمله قلبی و مغزی، توصیه میکنیم از فواید چای سیاه برای قلب بهره مند شوید. با گنجاندن این نوشیدنی در برنامه روزانه خود، میتوانید از یک نوشیدنی ارزان قیمت و مفید استفاده کنید. همچنین بهتر است به سراغ چای مرغوب بروید، زیرا خواص کامل چای سیاه را ارائه میدهد. چایهای نامرغوب نه تنها خواصی ندارند، بلکه به دلیل رنگ و مواد شیمیایی برای بدن مضر خواهند بود.