گروه سیاسی ABSNEWS – محمودرضا کبیری یگانه، کارشناس رسانه: مفهوم سیاستمدار معروف یکی از مفاهیم مدرن در ادبیات سیاسی جهان است. در چند دهه گذشته جوامع مختلف به تدریج شاهد حضور چهره های مشهور غیرسیاسی در مناصب سیاسی از رونالد ریگان گرفته تا آرنولد و جوزف کمپ در آمریکا بوده اند. به آمیتاباچان در هند و جوزف استرادا در فیلیپین و نمونههایی اخیراً، زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، یکی از شخصیتهایی است که از دنیای ورزش، تئاتر و موسیقی وارد دنیای سیاست شد و حتی توانست محبوبیت زیادی در بین مردم جهان داشته باشد. عمومی.
روندهای مشابهی را می توان در اروپا، ترکیه، فیلیپین و اکنون ایتالیا و سایر نقاط جهان مشاهده کرد: با کاهش کیفیت زندگی و دسترسی به نیازهای اساسی و تعمیق تضادهای سرمایه داری بازار آزاد، رویکردهای ارتجاعی رشد کرده است. ظهور سلبریتی های سیاسی علیه نظام نتیجه این افول و تضاد میان سخنان نخبگان سیاسی در مورد حفظ آزادی و دموکراسی و عدم آزادی و ناتوانی اکثر شهروندان آمریکایی است.
اما با توجه به رشد شبکه های اجتماعی و فضای مجازی، این پدیده در حال فراگیر شدن است، اینکه آیا یک سلبریتی یا یک فرد مشهور به مرور زمان و به دلیل عوامل مختلف مورد علاقه مردم قرار می گیرد، نکته متفاوتی است که در این مقاله به آن اشاره می شود. ما به این به عنوان یک چالش جدی نگاه می کنیم.
ورود سلبریتی ها به دنیای سیاست در دهه های اخیر در اکثر کشورها استثنا بوده است، اما آنچه می تواند برای اندیشمندان و صاحب نظران سیاسی چالش و دغدغه محسوب شود، سلبریتی سیاسی و حضور بازیگران غیرسیاسی قوی و موثر است. مشاهیر در زمینه های مهم سیاسی و اجتماعی؛ اگرچه سیاست به معنای امروزی آن متعلق به عموم مردم است و همه، حتی مردم عادی، حق رای، اظهار نظر و نفوذ در همه مسائل را دارند، که مایه نگرانی و تردید است، اما نفوذ بیش از حد سلبریتی های سیاسی بر جامعه. مسائل مهم و تخصصی سیاست گذاری. جایی که تصمیم گیری ها مستلزم حضور احزاب، نخبگان سیاسی، اندیشمندان، پژوهشگران و پژوهشگران علوم سیاسی و اجتماعی است، اما در جایی که مشاهیر سیاسی سوار بر موج محبوبیت و شهرت، درباره موضوعاتی که کمتر از همه می دانند و به دلیل تأثیر آن بر فکر و روح جامعه، جامعه را دچار بحران دانش و بینش خواهد کرد.
این مقاله برای هیچ فرد مشهوری در نظر گرفته نشده است که نظر خود را به نفع یا علیه هر نامزدی در انتخابات بیان کند. سلبریتی ها هم مثل بقیه می توانند آزادانه نظرشان را در مورد مسائل مختلف سیاسی و اجتماعی بیان کنند، اما حد مهم اظهار نظر یک طرف داده شده است. دادن به افکار عمومی باید محل توجه و کنترل باشد.
این که یک ورزشکار، یک هنرمند یا هر شخصیت شناخته شده دیگری به خود حق اظهار نظر در همه مسائل تخصصی اعم از سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جامعه را بدهد و به صورت واهی خود را متخصص بداند، نقطه خروج از بحران و خطا است. .
متأسفانه در سال های اخیر جامعه ایران به شدت از این پدیده آسیب دیده است، سلبریتی هایی که با موج سواری و سوء استفاده از شهرت و محبوبیت خود در همه امور تخصصی دخالت می کنند و با اظهارنظرهای غیرتخصصی و غیرکارشناسی خود شک و بدبینی را برمی انگیزند. و شناخت ضعیف در جامعه؛ این پدیده در کشور ما متعلق به حزب و جناح خاصی نیست، اما شاهد تاثیر سلبریتی های سیاسی بر موضوعات مختلف متعلق به طیف های مختلف سیاسی کشور هستیم.
متأسفانه این روزها به جای اینکه شاهد اظهارنظرهای کارشناسانه و علمی افراد مجرب، نخبگان سیاسی، صاحب نظران احزاب و اساتید دانشگاهی و فرهیخته در موضوعات مختلف مرتبط باشید، شاهد داستان ها، نقل قول ها و سخنان مغرضانه سلبریتی های سیاسی در فضای رسانه ای هستید. …و ما سیاستمداران کشور هستیم. پدیده ای است که آسیب های جدی به بار می آورد و اگر این پدیده به درستی مورد مطالعه، تبیین و تبیین قرار نگیرد، پیامدهای ناگوارتری در آینده خواهد داشت.
در چنین سناریویی، بدیهی است که تودههای مردمی به جای قدرت واقعی دموکراتیک، مشوقها و محرکهای عاطفی را برمیگزینند، یا بدتر از آن، ترجیح میدهند که فسادی که از سیاستمداران قدرتمند انتظار میرود ناشی از سرگرمی شارلاتانها باشد نه دستورات و سیاستها. کانال های بوروکراتیک نخبگان سیاسی تکنوکرات.
در نهایت می توان گفت که به دلیل جدید بودن این پدیده، هنوز راه مقابله با آن ناشناخته است و غالباً نحوه کنترل و برخورد با سلبریتی های سیاسی در سال های اخیر ناکارآمد و عموماً تشنج آور بوده است. سلبریتی های سیاسی به دلیل اینکه در گذر زمان در فضای ذهنی افراد حضور داشته اند از محبوبیت و مقبولیت خاصی برخوردار هستند و راه کنترل آنها نه زندان و جریمه و محدودیت، بلکه با شناخت این پدیده و بررسی عوامل و مولفه های مختلف است. رویکردهای دقیقی باید اتخاذ و به صورت علمی و مؤثر در مورد این پدیده اعمال شود. اینکه اکثر مخالفان نظام سلبریتی هایی هستند که نه به دلیل دانش و تجربه سیاسی بلکه به دلیل سلبریتی بودن مورد توجه جامعه قرار گرفته اند، نشان می دهد که این پدیده باید از سوی مسئولان و صاحب نظران جدی تری جدی گرفته شود. از پدیده شهرت سیاسی. پدیده سلبریتی اپوزیسیون نباید تغییر کند.
محمودرضا کبیری یگانه
کارشناس رسانه
absnews
می توانید این مقاله را ویرایش کنید
این مقاله را برای صفحه اول پیشنهاد دهید