عصب کشی دندان یک درمان دندانپزشکی است که زمانی دندان دچار پوسیدگی و آسیب شده است، استفاده می شود و در این درمان پالپ دندان از بین می رود. معمولا بعد از عصب کشی دندان و ترمیم، روکش دندان پیشنهاد میشود. اگر می خواهید مراحل عصب کشی و روکش دندان آشنا شوید، با ما همراه باشید.
عصب کشی دندان چیست؟
هر دندان طبیعی از دوقسمت به نام تاج و ریشه دندان تشکیل شده است. قسمت داخلی دندان که درون لثه قرار دارد ریشه نامیده می شود و قسمت بالایی دندان تاج نام دارد. تاج دندان از مینا و عاج تشکیل شده است. زیر عاج دندان ناحیه ای به نام اتاق پالپ دارد که رگ های خونی و اعصاب درون آن است، در واقع اتاق پالپ بافت نرم دندان است. اگر پوسیدگی به اتاق اتاق پالپ برسد، تنها راه عصب کشی دندان است که پوسیدگی ها و عفونت را خارج کرده و ترمیم کنید. در ادامه این مطلب مراحل عصب کشی و نیاز به روکش دندان را توضیح می دهیم.
مطالبی که در این مقاله مطالعه خواهید کرد طبق سر فصل های زیر ارائه می گردد:
- مراحل عصب کشی دندان
- آیا عصب کشی دندان درد دارد؟
- آیا پس از عصب کشی دندان نیاز به روکش دندان داریم؟
- مراحل روکش دندان
مراحل عصب کشی دندان
عمل عصب کشی دندان با نام آندو نیز شناخته می شود. برای انجام این عمل ابتدا باید مورد معاینه دندان پزشک قرار گیرید، سپس پزشک با بررسی رادیوگرافی تشخیص می دهد که پوسیدگی تا چه حدی می باشد. در صورتی که پوسیدگی به اتاق پالپ رسیده باشد و کانال ریشه را عفونی کند باید درمان عصب کشی دندان انجام شود. در نظر داشته باشید که در صورت آبسه مانعی برای انجام عصب کشی دندان است. از همین جهت ابتدا دندان پزشک با تجویز دارو های آنتی بیوتیک التهاب و عفونت را کاهش می دهد، این امر موجب می شود که بعد از 10 الی 15 روز عفونت کاهش پیدا کند و می توانید اقدام به عصب کشی کنید.
در ابتدای درمان داروی بی حسی را تزریق می کنند، سپس با استفاده از فرز توربین عاج دندان را سوراخ می کنند و لتلقک پالپ را بر می دارند و به این روش دندان پزشک به کانال عصبی دندان دست پیدا می کند. تعداد کانال عصبی هردندان متفاوت است و در صورتی که دندان دارای 2 کانال عصبی باشد دندان پزشک می تواند در یک جلسه عمل عصب کشی دندان را به پایان برساند. دندان پزشک به وسیله ابزاری به نام فایل عصب ها را از دندان خارج کرده و عفونت را از بین می برد. پس از آن با استفاده از ابزاری مخصوص دندان پزشکی کانال عصبی را که خالی از عصب می باشد را گشاد تر می کنند تا دندان پزشک راحت تر بتواند دندان را پر کند. پس از این که عصب ها و عفونت را از دندان خارج کردند از مواد مخصوص برای پر کردن کانال و ترمیم عاج دندان استفاده می کنند. بیمار پس از گذشت مدتی می تواند برای ترمیم عملکرد دندان و زیبایی بیشتر از روکش دندان استفاده نماید.
نکته: در صورتی که دندان بیش از 2 کانال عصبی داشته باشد، عصب کشی دندان بیش از یک جلسه زمان می برد. برخی از دندان های آسیاب دارای 5 کانال عصبی هستند و همین امر موجب می شود عصب کشی دندان 2 یا 3 جلسه به طول بی انجامد.
آیا عصب کشی دندان درد دارد؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که آستانه درد هر فرد متفاوت است اما در نظر داشته باشید که با استفاده از دارو های بی حسی که دارای کیفیت بالایی نیز هستند هنگام عصب کشی دندان دردی را احساس نمی کنید. در تمام مدت زمان عصب کشی ممکن است صدای فرز دندان پزشکی و تمیز کردن کانال عصبی را بشنوید و کمی آزار دهنده باشد اما این امر به دلیل استفاده از داروی بی حسی درد ندارد.
آیا پس از عصب کشی دندان نیاز به روکش دندان داریم؟
تقریبا تمامی دندان پزشکان پس از عصب کشی دندان برای ترمیم و تقویت عملکرد دندان، استحکام بیشتر و همچنین جلو گیری از آسیب بیشتر به بیماران پیشنهاد می کنند که از روکش دندان استفاده نمایند. همان طور که به شما توضیح دادیم برای عصب کشی دندان عموما بخش زیادی از دندان را بر می دارند و با استفاده از مواد پر می کنند که این امر باعث می شود دندان ضعیف تر شود و هنگام غذا خوردن و جویدن بیشتر در معرض آسیب باشد.
از همین جهت بهتر است از روکش دندان استفاده نمایید. در صورتی که برای عصب کشی دندان بخش زیادی از دندان را بر ندارند با تشخیص دندان پزشک استفاده از روکش دندان ضرورتی ندارد. در نظر داشته باشید که عموما پس از عصب کشی دندان های جلو برای ترمیم دندان ها از کامپوزیت دندان به عنوان روکش استفاده می نمایند.
مراحل روکش دندان
تزریق بی حسی
پیش از اقدام به هر کاری دندان پزشک ابتدا دندان، لثه و محیط اطراف آن را با استفاده از مواد بی حسی، بی حس می کند. در صورتی که دندان را عصب کشی کرده باشید نیاز به بی حسی نیست اما دندان پزشک عموما لثه و محیط اطراف آن را بی حس می کند.
آماده سازی دندان
دندان پزشک جهت فراهم کردن شرایط برای قرار گیری روکش، دندان را تراش می دهد، پوسیدگی ها را بر می دارد و گاهی اوقات به منظور تقویت و افزایش پایداری دندان ساختار های اضافی نیاز است.
قالب گیری از دهان
پس از این که دندان پزشک شرایط را برای دندان آماده کرد قالبی را از دهان، دندان، لثه و محیط اطراف آن تهیه می کند، قالب گیری دارای دو روش متفاوت می باشد. (قالب گیری سنتی – قالب گیری اپتیکال)
اتصال روکش موقت
در مواردی که روکش را در لابراتوآر تولید می کنند 2 هفته زمان نیاز است تا روکش آماده شود، طی این مدت تا زمانی که روکش آماده شود از روکش موقت برایتان استفاده می کنند.
انتخاب رنگ روکش
اگر روکش نهایی سطح پورسلین یا چینی داشته باشد، دندانپزشک باید برای آن رنگی کاملاً مشابه رنگ دندانهای طبیعی خودتان انتخاب کند. برای این منظور دندانپزشک مجموعه پوسته های کوچک شبیه به دندان در رنگهای مختلف از جنس پورسلین دارد که بر اساس رنگ کد گذاری شده اند. به این مجموعه راهنمای رنگ ترمیم دندان گفته میشود. هر نمونه بر روی دندان قرار می گیرد تا رنگ آن با رنگ دندان های مجاور مقایسه شده و بهترین رنگ انتخاب شود.
ساخت روکش های دندان
با استفاده از الگوی به دست آمده دندان پزشک یا تکنسین روکش را در لابراتوآر دندان پزشکی تولید می شود.
قرار گرفتن روکش دندان در محل
پس از این که روکش آماده شد دندان پزشک آن را روی دندان قرار می دهد و ایرادات نهایی را بر طرف می کند.
منبع : root canal
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز