16:11 – 25 سپتامبر 1403
محمدمهدی برادران، معاون وزیر صمت در برنامه دستور کار اقتصاد گفت: حمایت از کالای ایرانی طبق قانون و شرایط انجام می شود و محدودیت ممنوعیت کالاهای مشابه برای این بود که تولید کشور را تحت تاثیر قرار ندهد.
وی افزود: ماده دیگری در ماده 4، وزارت حراست را موظف می کند تا از محل اعتبارات داخلی مرتبط با سامانه موجود، سامانه مرکزی فهرست توانمندی های تولیدات داخلی را ساماندهی کند. این سایت با نام توان ایران ارائه شده است که یک طرف به کالا نیاز دارد و طرف دیگر تولید کننده این محصول در منزل است و ارتباط بین این دو گروه صورت می گیرد.
این مقام مسئول در ادامه با بیان اینکه 318 کالا در خودرو فنی وجود دارد، اظهار داشت: خودرو فنی به این معناست که واردات کالا ممنوع نیست، بلکه محدود است. عوامل این وزارتخانه در حال آماده شدن هستند تا هر محصولی که به تولید مورد نیاز برسد و وزارت حراست از آن بی خبر باشد را به سامانه انرژی ایران اعلام کنند تا دفاتر تخصصی آن را جزو کالاهای ممنوعه قرار دهند. این کالاها را می توان حداقل در خودروی فنی قرار داد یا به گروه 27 منتقل کرد که اصلا وارداتی نیستند.
برادران گفت: تا زمانی که محصول داخلی نیاز کشور را تامین کند و قیمت آن به عرف بازار بستگی داشته باشد، ممنوعیت واردات کالاهای تولید داخل ادامه خواهد داشت.
برادران گفت: برخی از کالاهایی که در کشور وجود ندارد، وارداتی است و همه کالاها ممنوعه نیستند.
همچنین زهرا سعیدی، سخنگوی رسمی کمیته صنایع شورا، گفت: دولت باید برای برخی از کالاهای مشابه داخلی در قالب صادرات و واردات ممنوعیت وضع می کرد تا بتوانیم این کار را انجام دهیم برندسازی در این زمینه.»
وی افزود: هدف از ممنوعیت محصولات مشابه در داخل، جلوگیری از تاثیر محصولات تولید داخل است.
مناقبی رئیس شورای عالی واردات ادامه داد: در واقع ممنوعیت کالاهای مشابه در داخل، پشتوانه تولید داخلی است و هیچ واردکننده ای به خود اجازه واردات کالاهای مشابه را در داخل کشور نمی دهد.
وی افزود: از زمانی که موضوع اقتصاد مقاومتی و مدیریت واردات از سوی مقام معظم رهبری مطرح شد، برخی از مسئولان در این زمینه نظرات شخصی داشته و بر اساس آن بخشنامه و دستور العملی صادر کردند، در حالی که شاهد هستیم دستاورد مناسبی حاصل نشده است. .
رئیس شورای عالی واردات معتقد است: مدیریت واردات به معنای ممنوعیت کامل نیست، زیرا علاوه بر اهمیت تامین مواد اولیه مورد نیاز تولید که گاه به عنوان کالای نهایی شناخته می شود، تولیدکنندگان باید با کالاهای باکیفیت رقابت کنند.
مناقبی گفت: تولید داخلی ایران هیچگاه تحت تاثیر ورود کالاهای باکیفیت و با بالاترین استانداردهای جهانی قرار نگرفت، اما توانست با این کالاها به سطوح بالایی از رقابت برسد و در بازارهای بین المللی حرفی برای گفتن داشته باشد. مثلا صنعت غذا در ایران یکی از بهترین نمونه هاست.
رئیس شورای عالی واردات گفت: اساساً هیچ واردکننده ای در بررسی بازار داخلی کالای ایرانی با کیفیت بالا و قیمت مناسب را پیدا نمی کند که پاسخگوی نیاز بازار داخلی باشد. او حاضر به واردات کالای مشابه نخواهد بود، زیرا سرمایه خود را هدر می دهد و محصول خود را نمی خرد.
رئیس شورای عالی واردات با اشاره به اهمیت مدیریت واردات گفت: جلوگیری از ترجمه کار مدیریت واردات نیست و نباید نسبت به آن نگاه شخصی داشت.
المناقبی همچنین تاکید کرد: برای رشد و رونق صادرات، مدیریت واقعی واردات ضروری است و نباید با برداشت های شخصی و یا برداشت نادرست از قوانین مانع رشد تولید یا توسعه صادرات شویم که این اتفاق هم افتاد. اخیرا و برخی از صنایع با چالش جدی مواجه شده اند.
غزنوی همچنین گفت: باید در کشور کالا تولید و صادر شود، ارزهای خارجی از این طریق وارد کشور شود و همه کالاها ممنوع نباشد، چرا که امروز دنیا در مسیر حمایت گرایی منطقی حرکت می کند.
خبرنگار: ردا زارعی