09:44 – 26 سپتامبر 1403
فیروز قاسم زاده سخنگوی رسمی صنعت آب گفت: دقیقاً یک سال پیش در شهریور 1402 بحث فعال شدن پدیده «ال نینو» و تأثیر آن بر بارندگی در ایران و تشکیل پاییز پرباران برای کشورمان مطرح شد. مقامات ملی و بین المللی، اما سقوطی که رخ داد یکی از خشک ترین سقوط ها در نیم قرن گذشته بود. برای دستیابی به سهم پاییزی در میزان بارش سالانه 25 درصد، حدود 16 درصد بارندگی، یعنی کشور وارد چهارمین سال خشکسالی متوالی شده است که شرایط نامشخصی از نظر میزان ذخایر سدهای کشور وجود دارد.
وی این پدیده را نوعی تجلی تغییرات اقلیمی و افزایش عدم قطعیت در رویدادهای اقلیمی عنوان کرد و گفت: اما ماجرا به همین جا ختم نمی شود و حوادث شدید ناشی از تغییرات اقلیمی موجب سیل های عظیم در نقاط مختلف کشور شده است. سیلهایی که در یک رویداد به شدت افزایش مییابند، گاهی بزرگتر از کل سال آبی حوضه آبریز مورد نظر بوده و نمیتوان آن را مهار کرد.
قاسم زاده خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در جنوب بلوچستان، سیلاب اسفند 1402 و فروردین 1403 در منطقه «دشتیاری»، سیلاب سد «خیر» و غیره. البته گاهی سیل های ناگهانی مخربی نیز رخ می داد که شدت آن بسیار کم بود، اما به دلیل قله بسیار زیاد، خسارات جدی مانند آنچه در اردیبهشت 1403 در مشهد رخ داد، وارد می کرد.
سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: همه این اتفاقات باعث شده است که در برخی از مناطق کشور با افزایش بیش از 50 درصدی بارندگی و تولید روان آب مواجه باشیم و در برخی دیگر از مناطق نیز با افزایش بارندگی مواجه هستیم. کاهش بیش از 15 درصدی بارندگی و مقداری خشکسالی رودخانه ها و حجم ورودی به مخازن سدها نسبت به میانگین پنج سال گذشته حدود 15 درصد کاهش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه ناپایداری منابع آبی و نقص شبکه های آبرسانی در چنین شرایطی دور از انتظار نیست، گفت: آنچه امروز شاهد آن هستیم نتیجه رشد جمعیت و کاهش منابع آبی موجود است که تحت تاثیر قرار گرفته است. توسط خشکسالی این باعث ایجاد محدودیت ها و تنش هایی شده است، اما این تمام ماجرا نیست.
وی با تاکید بر اینکه پاییز 1403 آغاز سال آبی 1403-1404 است و از نظر سازمان های هواشناسی کشوری و بین المللی پیش بینی می شود سالی نسبتا خشک و گرم برای ایران باشد که سایه شوم تغییرات اقلیمی همچنان بر منابع آبی کشور باقی مانده است خشک شدن رودخانه های کشور و کمبود آب های زیرزمینی باید منتظر چرخش دیگری باشد.
سخنگوی صنعت آب گفت: آنچه مشخص است این است که عدم قطعیت اقلیمی افزایش یافته و روند کلی تغییرات در بلندمدت به نفع منابع آبی ایران نیست. بنابراین کشور ما ایران راهی جز سازگاری با این شرایط و مدیریت مصرف آب ندارد.
قاسم زاده استفاده از روش های بهینه مصرف، کاهش تلفات منابع آبی، کاهش مصرف، تامین نیازهای آبی به لحاظ اقتصادی و افزایش بهره وری را از جمله راهکارهای حفظ محیط زیست کشور و معیشت مردم در شرایط جدید دانست و تاکید کرد: آنچه مشخص است این است که همه این راهکارها در چارچوب حکمرانی خوب است که با نقش آفرینی صحیح و مسئولانه سه حزب دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی، در چارچوب قوانین و اسناد اولیه که بعد اصلی آن «ملی» است، محقق خواهد شد. موافقتنامه مدیریت مصرف آب.
وی بیان کرد: امروز باید بپذیریم که مدیریت آب و رویکرد برون رفت از بحران آب بدون تسریع در تغییر فرهنگ عمومی مصرف آب و ایجاد روحیه منافع عمومی در مقابله با بحران آب امکان پذیر نخواهد بود. . جلب مشارکت همه طلبکاران و ایجاد همدلی اجتماعی در این زمینه
سخنگوی رسمی صنعت آب ضرورت چنین تغییری را ایجاد فضای شفاف بین ذینفعان و ذینفعان، گفتوگوی سه طرف حاکمیتی و ایجاد زمینهای برای درک مشترک از مسائل آب دانست یک مکانیسم جامع و شفاف اولاً برای مدیریت صحیح مصرف آب، ثانیاً پیگیری و اجرای طرحها و سیاستها و ثالثاً نظارت، ارزیابی و حفاظت از منابع آب باید شکل گیرد.
قاسم زاده خاطرنشان کرد: امروز همه باید برای مدیریت مصرف آب تلاش کنیم و بدانیم که هر قطره از مصرف آب کمتر به پایداری زمین و تامین آب مطمئن کمک می کند.