به گزارش ای بی اس نیوز، افزایش نرخ ارز در سال جاری مانند تمام دوره هایی که قیمت دلار، یورو و سایر ارزها افزایش یافته است، در شرایطی که دولت تمام توان خود را برای مدیریت قیمت ها به کار می گیرد، بر سفره مردمی تاثیرگذار خواهد بود. بازار ارز به نظر می رسد در آن سوی بازار مقاومتی برای حفظ وضعیت فعلی وجود دارد. از این تعداد اندک کسانی هستند که از این افزایش نرخ و نوسانات ارز سود می برند و نه تنها مثل مردم و دولت اهمیتی نمی دهند، بلکه از افزایش قیمت ها خوشحال می شوند!
شاید به همین دلیل است که در شرایط فعلی پولی کشور، هماهنگی بازیگران اصلی صنعت پتروشیمی و فولاد با بازیگران اصلی بازار پولی و مالی کشور بسیار حیاتی است. البته اکثر این شرکت ها واگذار شده اند و ظاهراً خصوصی یا خصوصی شده اند. در شرایط فعلی هر درصد افزایش نرخ یا قیمت برابر با افزایش سود این شرکت ها و مجموعه هاست.
همچنین آمارها نشان می دهد که در فاصله سال های 1398 تا 1399 و با افزایش قیمت بنزین و البته دلار در بازار، برخی از پالایشگاه ها و پتروشیمی ها سود خود را بیش از 5 برابر، صنعت فولاد سه برابر و صنایع دیگر را نیز چندین برابر کردند. . به همان میزان سود می برد، اما این سود نه از افزایش تولید و نه از رشد اقتصادی حاصل شد، بلکه فقط از افزایش نرخ ارز حاصل شد.
در شرایطی که افزایش نرخ ارز مردم و دولت را با چالش هایی مواجه کرده است و دولت از تمام توان خود برای مدیریت بازار ارز استفاده کرده است، برخی از صادرکنندگان بزرگ مانند صنایع پتروشیمی و فولاد بدون تغییر به سودهای کلانی دست پیدا می کنند. کمیت و کیفیت خروجی آنها.
یکی از مواردی که همواره از آن به عنوان عوامل تاثیرگذار در بازار ارز یاد می شود، بازگشت ارزهای صادراتی توسط تجار و صادرکنندگان است. این در حالی است که علاوه بر تجار کوچک و بزرگ، بازیگران بسیار بزرگی در عرصه صادرات کشور وجود دارند که می توانند سهم زیادی از ارز مورد نیاز کشور را تامین کنند، این تجار بزرگ همان صنایع بزرگی مانند پتروشیمی، فولاد، مس هستند. و با توجه به حجم بالای صادرات آنها، افزایش نرخ ارز برای آنها سودهای کلانی به همراه دارد و در واقع برنده اصلی نوسان قیمت ارز هستند.
انتهای پیام
به نظر می رسد طی هفته های گذشته شاهد ناهماهنگی بازیگران اصلی حوزه صادرات کشور با عرضه و عرضه به موقع ارز در بازارهای مورد نظر بانک مرکزی بوده ایم. در چنین شرایطی بانک مرکزی اختیارات ویژه ای را از شورای هماهنگی اقتصادی گرفته است که به گفته وزیر اقتصاد یکی از مفاد آن این است که تمامی صنایع کشور حتی بخش های دولتی و زیر مجموعه های وزارت نفت، و کلیه صادرکنندگان کشور از قوانین بانک مرکزی در این زمینه تبعیت و پیروی کنند. اختیاراتی که می تواند منجر به اصلاحات در بخش های مهم پتروشیمی و فولاد در جهت بهبود عملکرد صادراتی و تامین و تامین ارز مورد نیاز کشور به موقع و تصمیمات جدی به مدیرانی شود که نمی توانند با سیاست های دولت همسو شوند. انتخاب افرادی که توانایی هماهنگی با قوای سه گانه و نهادهای قدرتمند اقتصادی کشور را داشته باشند یکی از نکات کلیدی در مسیر این اصلاحات است که دولت در ماجرای تغییر مدیرعامل ایران خودرو نشان داد که وی. قصد مماشات با کسی در حوزه منافع ملی نداشتند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز